3. Doz BioNTech ne zaman yapılmalı?

BioNTech aşısının 3'üncü dozlarının da uygulanması hakkında yapılan bir araştırmaya göre 6 ay sonra antikor seviyeleri hızla düşüyor. Uzmanlar bu düşüşün hatırlatıcı dozlarla yükseltilebileceğini söylüyor.

3. Doz BioNTech ne zaman yapılmalı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'nin salgınla mücadelesi devam ediyor. Vaka sayıları 30 bine dayanırken vefatlar da 200'ün üzerinde seyrediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da vaka ve vefat sayılarını indirmek için aşı olma çağrılarını yineliyor. Son olarak, Bakan Koca dün yaptığı paylaşımda, ikinci doz COVID-19 aşısı yüzde 75'in üzerinde olan il sayısının 22'ye çıktığını söyledi.

Uzmanlar koronavirüs aşılarının da koruyuculuk zamanları olduğunu söylüyor. 2 dozdan sonra yapılması gereken hatırlatıcı dozların ne zaman yapılması gerektiğine yönelik araştırmalar da yapılıyor. 

Yapılan bir araştırmaya göre ise mRNA aşısı olan BioNTech'in antikor seviyeleri 6 aydan sonra hızla düşüyor. Uzmanlar da bu düşüşün hatırlatıcı dozlarla tekrar yükselmesi gerektiğini söylüyor.

Prof. Dr. Sıla Akhan, hatırlatıcı doz için şöyle konuştu: "BioNTech, mRNA aşısı olduğu için bilgiler bu çalışmalarla birlikte birikiyor. Aşılanma da yeni olduğu için çalışmalar takip ediliyor. Yapılan çalışmaya göre de antikor seviyeleri aşı ilk yapıldığı zaman nasıl yükseliyorsa, o çalışmada 6 ay sonra da antikorların hızla, kat kat düştüğü görülüyor.

Bu aslında beklenilen bir şeydi. Çünkü mRNA aşıları bir emir veriyor ve proteinlerle antikorları yapıyor. Ama bu mekanizma sürekli olacak bir şey değil. O yüzden bir süre sonra düşmesi beklenilen bir şey."

Akhan, 3'üncü doz aşıların ise ülkelerdeki mutasyonlara ve salgın durumuna göre karar verilebileceğini belirterek, bu aşıların da ya ilk iki doz olan BioNTech ya da mutasyona uygun aşı olarak seçilebileceğini söyledi.