4. Ulusal Baraj Güvenliği Sempozyumu
Yurt içinden ve yurt dışından bilim insanları ve üniversite öğrencilerinin katılımı ile Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı
Baraj ve ilgili yapılarının tasarım, inşaat ve işletme aşamalarındaki sorunlarının görüşülmesi, tartışılması ve elde edilen deneyimlerin daha geniş bir kitleye aktarılması amacıyla Fırat Üniversitesi ve Baraj Güvenliği Derneği tarafından düzenlenen IV. Ulusal Baraj Güvenliği Sempozyumu, Vali Ömer Faruk Koçak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, Fırat Üniversitesi Rektörü Kudbettin Demirdağ, Baraj Güvenliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Tosun ile yurt içinden ve yurt dışından bilim insanları ve üniversite öğrencilerinin katılımı ile Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı.
4. Ulusal baraj güvenliği sempozyumundan çıkacak sonuçların ülke için önemli sonuçlar çıkaracağını belirten Vali Ömer Faruk Koçak, “Dünyayı en çok değiştirme kabiliyetine sahip olan varlık insan. Türkiye su zengini bir ülke olmamakla beraber su fakiri bir ülkede değil. Bulunduğu konum itibarı ile sahip olduğu su kaynakları stratejik öneme sahip bir ülke. Elazığ da üç tarafı sularla çevrili olması sebebiyle Türkiye’yi temsil eden bir şehir. Düzenlenen toplantıdan çıkacak sonuçlar çok geniş yelpazede yapılan çalışmalar politika yapıcılar ve bunu uygulayacaklar için önemli sonuçlar ortaya çıkaracak.”dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, Baraj güvenliği konusu son 15 yıl içerisinde filizlenip büyüyen bir fikir olduğunu belirterek, “Baraj güvenliği çok önemli bir husus. Barajı yaparsınız, gerekli güvenlik tedbirlerini almadığınız zaman hizmet vermek amacıyla yapılmış olan bu tesislerin potansiyel birer tehlike olarak karşımıza çıkması kaçınılmazdır. Dünya ülkelerinde barajların tarihine bakıldığında 200’den fazla barajın yıkıldığı ve bunun çok fazla insanın mağdur duruma düşmesine neden olduğuna bakıldığında baraj güvenliği konusunun ne denli önemli olduğu bir kat daha anlaşılmış olacaktır.”dedi.
Baraj çalışanlarının baraj güvenliği konusundaki duyarlılığının ve birikimlerinin arttırılması ve Baraj ve ilgili yapıların güvenliği ile ilgili şartname ve yönetmeliklerinin oluşturulması yönünde görüşmelerin yapılması amacıyla gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan Baraj Güvenliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Tosun, “Bu ülkenin yetişmiş temel aydınları olarak sorumluluğumuz, ülkemizin su ve toprak kaynaklarını çok etkili bir şekilde kullanılması olmalıdır. Ülkemizin su ve toprak kaynakları olarak azımsanmayacak birikimleri var. Bazı ülkelerin topraklarının yüz ölçümünden fazla su kaynağımız var ve böyle büyük projelerin hayata geçirilmesini ülke olarak yaşıyoruz.”dedi.