Adil Alan üreticileri anız yakılmaması konusunda uyardı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte anız yakılmasının önlenmesi için çiftçileri uyardı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte anız yakılmasının önlenmesi için çiftçileri uyardı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, verim artışının sürdürülebilirliğini ancak doğaya zarar vermeyecek şekilde eldeki kaynakların bilinçli kullanılması ile mümkün olduğunu belirtti. Hasat sonrasında üreticileri anız yakmamaları konusunda uyaran Adil Alan, Bakanlığın anız yakanlara destek verilmemesi ile ilgili bir çalışma yapıldığını dile getirdi.
Adil Alan açıklamasında, Tarımsal üretimde birim alandan daha fazla ve kaliteli verim almak amacıyla gerek üretim tekniklerinde gerekse makineli tarımda tarımsal faaliyetlerin önemli ivme kazandığı bilinmektedir. Azalan sayılarda da olsa hasat sonrası anızların yakıldığı veya yaktırıldığı tespit edilmektedir. Verim artışının sürdürülebilirliği ise ancak doğaya zarar vermeyecek şekilde eldeki kaynakların bilinçli kullanılması ile mümkündür. Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Organik maddenin (humus) yok olması ile toprağın doğal verimliliği azalmaktadır. Ormana sınır alanlarda, orman yangınlarına sebep olmaktadır. Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Bağ-bahçe ve diğer ürünlerin yanmasına sebep olmaktadır. Hava kirliliği oluşmaktadır. Karayolları civarında meydana gelen yangınlar sonucu oluşan duman, karayollarını kaplayarak ve trafik kazalarına sebep olmaktadır. Elektrik ve telefon direklerinin yanmasına sebep olmaktadır. Toprak üzerindeki mikroorganizmalar ve yaban hayvanları yok edilmektedir. Dolayısıyla doğal denge bozulmaktadır” dedi.
Alan açıklamasının devamında, “Valiliğimizin 2017/1 no’lu genelgesi gereğince 2017 yılında anız yakılması yasaklanmış olup yasağa uymayanlar hakkında dekara 42,44 TL idari para cezası uygulanacaktır. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ise cezalar beş kat arttırılacaktır.
Çiftçilerimizin hem kendi, hem de ülke menfaatleri açısından bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir” diye konuştu.