Adıyaman'da Muhtarlar Günü kutlandı

19 Ekim Muhtarlar günü münasebetiyle Adıyaman'da faaliyetini sürdüren derneklerin katılımıyla Adıyaman Valiliği önünde bir tören düzenlendi.

Adıyaman'da Muhtarlar Günü kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

19 Ekim Muhtarlar günü münasebetiyle Adıyaman’da faaliyetini sürdüren derneklerin katılımıyla Adıyaman Valiliği önünde bir tören düzenlendi.

Düzenlenen törene Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, Alay Komutanı Albay Ercan Atasoy, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Can Erdoğan, İl Müftüsü Ali Öztürkçü, Mahalli İdareler Müdürü Yusuf Güleç, Belediye Personel ve Muhtarlık Müdür Vekili Mesut Tekin, Merkez Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Şevket Alagöz, Köy ve Mahalle Muhtarları Mesleki Dayanışma Derneği Başkanı Abdulkadir Geylani Taş, Köy ve Mahalle Muhtarları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hanifi Şaşmaz ve muhtarlar katıldı.

Derneklerin Atatürk Anıtına çelenklerini bırakmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından dernek başkanları birer konuşma yaptı.

Muhtarların devlet ile vatandaş arasında köprü vazifesi gördüğünü dile getiren Merkez Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Şevket Alagöz, “Biz seçilmiş kişiler olarak öncelikle olarak kendi mahallemiz daha sonra da ilimizle ilgili bizlere ulaşan sorunların çözümü adına yoğun bir çaba içerisinde olan kişileriz. Muhtarlar sadece masasında oturup, gelen bir evraka imza atan kişiler değildir. Özellikle ilimizde yaşanan tütün krizinde yine değerli muhtarlarımız dik duruş sergilemiş, yaşanan sıkıntıların çözümü adına yetkililerle görüşmüştür. Muhtarlar gününün 3. Yılında değerli meslektaşlarımızı tebrik eder, görevlerinde başarılar dilerim” dedi.

Muhtarlar günün 3. yılını kutlamanın sevincini ve onurunu yaşadıklarını belirten Köy ve Mahalle Muhtarları Mesleki Dayanışma Derneği Başkanı Abdulkadir Geylani Taş ise, ““Bugün muhtarlarımızın ve muhtarlık müessesinin içinde bulunmuş olduğu sorunların konuşulması geleceğe taşınacak muhtarlık vizyonunun aynası olacaktır. Ülkemizde 31 bin 963 mahalle, 18 bin 229 Köy olmak üzere 50 bin 292 muhtar görev yapmaktadır. Kuruluşundan bu yana 187 yıllık tarihi olan muhtarlık müessesesi 21. Yüzyıla yakışır koşullarda hizmet etmesi için yeni bir köy ve mahalle kanununa ihtiyaç duymaktadır. Demokrasinin kılcal damarları olan muhtarların 2972 sayılı kanun çerçevesinde muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getirilmelidir. 5393 sayılı belediye kanunun 9. Maddesinde değişikliğe gidilmeli, maddedeki muğlak ifadelerin yerine daha somut ifadeler konulmalıdır. Muhtarın mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılması sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında muhtarlara oy hakkı tanınmalıdır. 5490 sayılı Nüfus hizmetleri kanununda değişiklik yapılarak muhtarlar tarafından düzenlenecek bir belge ile adres kayıt işlemlerinin yapılması sağlanmalıdır. Mahalle muhtarlarına de evlendirme yetkisi verilmelidir. Sosyal güvencesi olmayan muhtar seçildikten sonra Bağkur primleri içişleri bakanlığınca yatırılmalıdır. En az iki dönem muhtarlık yapmış muhtarlardan görev sonrası silah ruhsatlarından alınan harçlar kaldırılmalıdır. Çağdaş muhtarlık anlayışının benimsenmesi bu sorunların ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyetindeki Mühründen alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir. Bu nedenledir ki seçmen muhtarının 24 saat kapısını çalabileceği “ Siyasal” değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissetmelidir” dedi.

Muhtarlığın bir gönül işi olduğun dile getiren Köy ve Mahalle Muhtarları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hanifi Şaşmaz, “Muhtarlık, yerel demokrasinin en eski ve Cumhuriyetimizin kazanımıyla seçme ve seçilmeyle gelen bir kuruluştur. Bu kuruluşun temsil yetkisi de muhtarlardır. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla 19 Ekim muhtarlar günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Bugün 3. Yılını kutlamanın sevincini, gururunu yaşıyoruz. Bu vesileyle bizlere bu sevinci yaşatan herkese teşekkür ediyor, muhtarlarımıza görevlerinde başarılar diliyorum” dedi.