Akdeniz Ateşi hastalığında erken tanı hayat kurtarıyor

Genetik geçişli bir hastalık olan Akdeniz Ateşi, zamanında teşhis edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, erken tanı ve düzenli romatoloji takibinin önemine dikkat çekiyor.

Akdeniz Ateşi hastalığında erken tanı hayat kurtarıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Karataş, genetik geçişli bir hastalık olan Akdeniz Ateşi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Akdeniz bölgesinde sık görülen bu hastalığın, Türkiye’de özellikle İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde de yaygın olduğunu belirten Karataş, hastalığın tekrarlayan karın ağrısı, ateş, göğüs ve eklem ağrıları ile kendini gösterdiğini ifade etti. 

Hastalığın tanısında klinik bulguların esas alındığını vurgulayan uzman, gereksiz genetik testlerden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Tanı konulmasında yaşanacak gecikmelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Karataş, organlarda biriken çözülmeyen proteinlerin böbrek ve kalp yetmezliği gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini ifade etti. 

Ancak hastalık için önleyici tedavi yöntemlerinin mevcut olduğunu belirten uzman, gebeler de dahil olmak üzere hastaların düzenli romatoloji kontrolüne gitmesi gerektiğini vurguladı.