Aliya İzzetbegoviç ve Mücadelesi konulu konferans

Adıyaman Üniversitesi Geleceğimizi Aydınlatan Kalemler Topluluğu tarafından Eski Milletvekili Dr. Hüseyin Kansu'nun konuşmacı olarak katıldığı 'Aliya İzzetbegoviç ve Mücadelesi' adlı konferans düzenlendi.

Aliya İzzetbegoviç ve Mücadelesi konulu konferans
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Adıyaman Üniversitesi Geleceğimizi Aydınlatan Kalemler Topluluğu tarafından Eski Milletvekili Dr. Hüseyin Kansu’nun konuşmacı olarak katıldığı ‘Aliya İzzetbegoviç ve Mücadelesi’ adlı konferans düzenlendi.

Konferans öncesi Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’yü makamında ziyaret eden Kansu, davetten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Adıyaman Üniversitesi Onur Defterini imzaladı. Rektör Gönüllü ise Dr. Kansu’yu üniversitede ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek kendisine hediye olarak Adıyaman’ın tarihi ve kültürel değerlerinden biri olan Cendere Köprüsünün maketini takdim etti.

Adıyaman Üniversitesi Merkez Külliyesi Vehbi Koç Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyit Temir, dekanlar, müdürler, üniversite akademik ve idari çalışanları ile çok sayıda öğrenci hazır bulundu.

Saygı duruşu, İstiklal Marşının okunması, Kuran-ı Kerim tilaveti ve konuşmacı Dr. Kansu’nun özgeçmişinin okumasıyla başlayan konferansta Dr. Kansu, sinevizyon eşliğinde Bosna ve Boşnak Müslüman Lider Aliya İzzetbegoviç ile ilgili bilgiler verdi.

Aliya İzzetbegoviç’in Bosna Hersek’in bağımsızlığının mimarı olduğuna vurgu yapan Dr. Kansu, "Aliya İzzetbegoviç örnek bir siyasetçidir. Bosna’nın bağımsızlığı için büyük mücadele örneği sergilemiştir. Dünya Onu ’Bilge Kral’ olarak tanır. Çağımıza damga vuran büyük bir lider, neslinin son temsilcisidir” dedi.

Dr. Kansu, Aliya İzzetbegoviç’in bir mütefekkir, bir ilim adamı olduğunun altını çizerken savaş yıllarında eşi Halide İzzetbegoviç’i Türkiye’ye gönderdiğini, Bosna’yı ise ölmeden bir gün önce hastane odasında kendisine geçmiş olsun ziyaretine gelen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a emanet ettiğini söyledi.

Dr. Kansu, "Aliya İzzetbegoviç, ben onu Türkiye’ye, bu millete emanet ederim diyordu. Savaş koşullarında belki düşman unsurlar esir alabilirler, işkence yapabilirler eşlerine. Savaş yıllarında Devletimiz de kendisine 2 güvenlik görevlisi vermişti. Bir ihtiyacı olduğunda bizi arardı. Biz de koşarak gider, büyük ablamız, teyzemiz, Aliya’nın eşine hizmet etmeyi kendimize görev edinirdik” şeklinde konuştu.

Dr. Kansu, Amerika’nın Bosna’nın bağımsızlığını kabul etmek istemediğini belirterek, "ABD 1995’te silah ambargosu uygulamıştır. Bosna’nın bağımsızlığını bir referandum ile kabul edeceğini belirten Amerika, yapılan seçimlerde alınan yüzde 63 oyun ardından bağımsızlığı kabul etmek zorunda kalmıştır. Ülkesi ve halkı için bir yiğitti. Doğu, batı, kuzey ve güneyin üzerinde ittifak ettiği bir liderdi o. Ondan bir şeyler öğrenen kimi insanlar diplomat, kimileri siyaset adamı oldu, kimileri de bilim adamı oldu. Çünkü o bir mütefekkirdi” diye konuştu.

Konferansın ardından Dr. Kansu’ya Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü tarafından üniversite Merkez Külliyesi içerisinde adına dikilmiş fidanın sertifikasını takdim etti.