'Munzur'da hedef 100 kilometrede 90 kuruş
Tunceli'de, üniversite öğrencilerince yapılan 'Munzur' adlı elektrikli otomobilin geliştirilerek 100 kilometreyi 90 kuruşluk enerji ile katetmesi hedefleniyor.
Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, bir yıllık bir araştırmanın ardından 4 ayda üretilen ve üniversitenin ürettiği ilk alternatif enerjili otomobil olan 290 kilogram ağırlığındaki 2 kişilik "Munzur" adlı elektrikli aracın geliştirilmesi için çalışma yürütüyor.
TÜBİTAK'ın Ağustos 2017'de düzenlediği alternatif enerjili araç yarışlarında tüm teknik kontrollerden başarıyla geçerek yarışlara katılan, bir kilovatlık motor gücü, 3 bin 182 vatlık bataryaya sahip olan ve bataryası 4 saatte dolan "Munzur"un geliştirilmesi için araştırmalar devam ediyor.
Öğrenciler, ismini yöredeki en büyük akarsu kaynağı olan Munzur Çayı'ndan alan aracın kapasitesini geliştirerek 100 kilometrelik mesafeyi 90 kuruşluk bir enerji ile katetmesini planlıyor.
Fakültenin Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilgin Zengin, elektrikli araç üretmekteki amaçlarının fosil yakıtların biraz önüne geçerek alternatif enerjili araçların kullanımının yaygınlaştırılmasını geliştirmek, farkındalık yaratarak doğaya, çevreye daha duyarlı bireyler olma yönünde adım atmak olduğunu söyledi.
"Munzur"un öğrencilerin el emeği ve alın teriyle yapıldığını anlatan Zengin, üretime üniversitenin bazı bölümlerinin de destek verdiğini belirtti.
Zengin, aracın yaklaşık 10 kişilik ekip ve bir akademik danışmanla yapıldığını ifade ederek, "Bu aracı Tunceli koşullarında üretmeyi başardık. Gençlerimize fırsat verilirse yeni kurulan üniversite olmamız rağmen neler yapabileceğimizi kanıtlamış olduk. İleride de daha farklı projelerle aracımızı geliştirmek istiyoruz." dedi.
"HEDEF 100 KİLOMETREDE 90 KURUŞ"
"Munzur" ile TÜBİTAK'ın düzenlediği alternatif enerjili araba yarışlarına katılmalarının araçtaki eksiklikleri görmelerine imkan sağladığını belirten Zengin, şunları kaydetti:
"Bundan sonra yarışlara katılacağımız yeni bir aracın aerodinamik, şase, motor ve batarya özelliklerini geliştirerek tek şarjla 130 kilometre mesafe kateden aracımızı tek şarjla yaklaşık 600 kilometre mesafe katedebilir hale getirmek istiyoruz. 100 kilometrede 1 lira 43 kuruş yakan Munzur'un 90 kuruş gibi bir sarfiyatla daha etkin enerji kullanımını sağlamak istiyoruz. Ayrıca son versiyon otomobillerde gördüğümüz şerit takip, araç takip mesafesi, otomatik park, parmak izi okuyucusu, telemetri sistemleri gibi sistemlerle aracımızın donanımını daha iyi hale getirmek istiyoruz. Yeni üreteceğimiz araçta da motor ve motor sürücüsünü tamamen kendimiz yapıp yerli üretime destek sunmak istiyoruz. Bu anlamda ekibime ve üniversiteme güveniyorum. Yöneticilerimiz ve şehrimiz bize desteğini esirgemediği sürece çok iyi noktalara gelebileceğiz."
Zengin, elektrikli araç yapmanın öğrencilerin özgüvenini geliştirdiğini anlatarak, bu aracı üreten gençlerin sandalyede uyumak zorunda kaldığını aktardı.
KEŞİF AMAÇLI İHA YAPMAK İSTİYORLAR
Başka hedeflerinin de olduğunu dile getiren Zengin, "Keşif amaçlı insansız hava araçları (İHA) yapmak istiyoruz ve bu konuda projelerimiz var. Bunu yapmak için gelişmiş bir 3D yazıcıya ihtiyacımız var. Bu vesileyle üniversitemize hem Tunceli'nin hayırsever iş adamlarına çağrıda bulunmak istiyorum. Bizleri ve gençlerimizi desteklerlerse kentimizi, üniversitemizi çok iyi noktalara taşıyacağımızı düşünüyorum." dedi.
Projede yer alan Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Hakan Demir de aracın yapımına başlarken "Bu şehirde siz mi araç yapacaksınız?", "Siz yapamazsınız, ülkemiz daha araç yapamıyor" gibi çok olumsuz eleştiriler aldıkları anlattı.
Bu eleştirilerin kendilerini yıldırmadığını aksine azimli çalışmalarına sebep olduğunu söyleyen Demir, "Yapabileceğimize önce biz inandık, sonra çevremizdekileri ve hocalarımızı inandırmayı başardık. Yeni kurulan bir üniversiteyiz. Bize yeterince destek sağlanırsa Türkiye'nin köklü üniversiteleriyle yarışabileceğimize inanıyoruz." diye konuştu.