Amacımız engelli öğrencilerin sıkıntılarını gidermek

Fırat Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hatice Eröksöz, amaçlarının engelli öğrencilerin engelinden dolayı dersi anlamada veya sınavlar esnasında karşılaşmış olduğu sıkıntıları gidermek olduğunu söyledi.  

TAKİP ET

Fırat Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hatice Eröksöz, kurum olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Üniversitede okuyan öğrencilerin yaşamış oldukları sıkıntılar konusunda bir yönerge hazırladıklarını aktaran Eröksöz, “Yüzde 100 görme kaybı olan öğrencilerimize bir yardımcı, okuyucu dediğimiz ona yardımcı olabilecek bir elemanı yanında bulundurmak. Sınavlarda, normal öğrenciye 50 dakika verirseniz ama bu öğrenciye 20 dakika daha ekstra süre vermeniz gerekir. Bu gibi düzenlemelerin yer aldığı bir yönerge hazırladık. Yine araç gereçlerin sağlanması, sınıfların uygun hale getirilmesi gibi çalışmalarımız var. 5 katlı binalarda eğitimlerimiz yürütülüyor ama son katta öğrenci son katta derse girecek. Eğer o sınıfta engelli bir öğrenci varsa ve fiziksel engelinden olayı üst kata çıkamıyor ise ona yönelik olarak alt kattaki sınıflar diğer bütün öğrencilerde orada derse girmek şartıyla sınıf düzenlenmesi yapma hakkı vardır. Öğrenci böyle bir durumla karşılaştığında ve kural uygulanmıyorsa bu yönergeyi esas alarak çözüme gidebilir” dedi.

Engelliler için neler yapabileceklerini sürekli düşündüklerini de aktaran Eröksöz, “Özellikle fiziki alanlardaki düzenlemelerin engellilere uygun olması ve bu konuda belediyeyle olan irtibatımız var. Belediye otobüsü veya Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün bir takım imkanlarını üniversite öğrencilerimize aktarmak istiyoruz. Bu aktarımda bir engelli öğrencimizin her gün evinden alınıp derse getirilmesi konusunda Aile Sosyal Politikaların engelli aracıyla rutin olarak evden alıp okula götürüyor ve tekrar işi bitince evine bırakıyor. Belediyenin otobüslerinin ve engellilere yönelik bir takım uygulamalarının üniversite öğrencilerinin faydalanması şeklinde iletişimlerimiz var. Onun dışında kendi fakültemizde bu yaz sonunda bütün kampüs de özellikle kaldırım gibi çalışmalar yapıldı. Bunlarda engellilerin düşünüldüğünü göreceksiniz. Yine mümkün olan binaların hepsine asansör konması projesi var. Ancak bütün binalar uygun olmaya biliyor” diye konuştu.

Engelli öğrenciler ve bireylerin yaşam mücadelesinde karşılaşmış oldukları sıkıntı ve sorunların günümüzde onları biraz daha geri planda kalmaya zorladığını vurgulayan Eröksöz, “Bugün onlar adına çok fazla şey yapılıyor ve çok önemli hakları var. Bunların bilincinde olanlar var ve olmayanlar var. Ama üniversiteye geldiği zaman öğrenci artık bütün bunları bir kenara bırakması gerekiyor. Çünkü bir dersi var. Sonuçta bu eğitim öğretim hayatı sonunda bir meslek edinecek. Dolayısıyla birtakım sıkıntıları daha önceleri yaşamış olduğu sıkıntıları biz burada daha aza indirgemeyi istiyoruz. Bu merkez sayesinde onları çözmek istiyoruz. Bizimle birlikte olsunlar. Bir sorunları varsa biz onları tespit edelim. Sorunun çözümünü arayalım. Bunu istiyoruz. Yani bizimle birlikte olsunlar. Bir burs duyurusu yapılıyor. Müracaat almak istiyoruz. Öğrencilerimizle telefonlaşıyoruz, ailelerine ulaşıyoruz, müracaat bile etmiyorlar, etmek istemiyorlar. Her konuda onlara ulaşmada güçlük yaşıyoruz. Yani bizim için en önemli sorunlarda bir tanesi de odur. Onları bizim yanımızda görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme