Arslan, iş dünyası ile bir araya geldi
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, maden ilçesindeki maden kaynaklarının Elazığ Girişim Grubu olarak işletilmesiyle ilgili süreçler hakkında Ankara ve İstanbul'da iş dünyası ile bir araya geldi.
Başkan Arslan, her iki ilde düzenlene toplantılarda önceliklerinin ihalenin eşit rekabet koşulları oluşturularak yapılması, tüm üst yapı tesislerinin bölgesel kalkınma için madenin bulunduğu alana inşa edilmesi ve hem kamunun hem de devletin zarar etmemesi için ihalenin rödovans ve gelir paylaşımı yöntemiyle olması gerektiğinin altını çizerek “Elazığ Girişim Grubu olarak yüzde 15 gelir paylaşımı ile biz ihaleyi açmaya hazırız” dedi.
ANKARA VE İSTANBUL'DA SERİ TOPLANTI VE GÖRÜŞMELER
Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan MTA tarafından tespit edilen Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük bakır maden yataklarının Elazığ iş dünyası tarafından işletilerek buradan doğacak tüm zenginliklerin Elazığ'ın kalkınma ve gelişmesine öncülük etmesi için yoğun bir tempoyla girişimlerini devam ettiriyor.
Bu doğrultuda maden sahasının işletilmesine talip olmak için Elazığ Girişim Grubu oluşumunun yasal zemin ve statüsü üzerinde profesyonelce çalımalar devam ederken, Başkan Arslan süreçler hakkında Ankara ve İstanbul'da hem seri ziyaretler hem de bir dizi toplantılar organize etti.
İlk olarak Ankara'da Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar, Yönetim Kurulu Üyeleri, Ankara'daki Elazığ Dernekleri ve çok sayıda iş insanının katılımı ile bir toplantı yapan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Arslan, burada maden sahasının Elazığ Girişim Grubu olarak işletilmesiyle ilgili gelinen süreçler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
İstanbulda ELFED Başkanı Faik İçmeli ve ELFED Üyeleriyle biraraya gelen Başkan Arslan burada da yine konu hakkında çok detaylı bir sunum yaparak toplantıya katılan iş insanlarının tüm sorularına açıklık getirdi.
Arslan son olarak MARED Derneği Başkanı Mahmut Kahraman'ın organizasyonu ile MARED Üyeleriyle birlikte oldu. Burada da süreçler hakkında bilgiler veren Başkan Arslan, Elazığ için tarihi bir dönüm noktası olarak gördükleri maden yataklarının Elazığ iş insanları tarafından işletilmesi sürecine tüm Elazığlıların desteğini talep etti.
İstanbul'da yapılan toplantılar Kanal 23 ve Kanal Fırat TV ekranlarında canlı olarak yayınlandı. ELFED Başkanı Faik İçmeli, MARED Başkanı Mahmut Kahraman, toplantıya katılan çok sayıda Elazığ Dernek Başkanları, iş dünyası temsilcileri ve toplumun farklı kesimlerindeki Elazığlılar sürece tam destek verdiklerini ve Elazığ TSO'nun bu öncü ve girişimci tutumunu tebrik ederek her türlü desteği vereceklerini dile getirdiler.
KIRMIZI KİTAP VE STRATEJİK PLANA SADIK KALARAK İLERLİYORUZ
Başkan Arslan, İstanbul'da yapılan toplantıların açılışında Elazığ TSO olarak 2018 yılında Elazığ Valiliği ve ilgili tüm paydaşların katılımı ile birlikte hazırlayarak üzerinde mutabık kaldıkları İlin Kırımızı Kitap ve Stratejik Planına sadık kalarak ilerlediklerini ifade ederek, “İlimizin tarım, hayvancılık, turizm, imalat sanayi, madencilik ve hizmetler sektörlerinde tüm potansiyel kaynaklarının ekonomiye kazandırılması için planımıza sadık kalarak ilerliyoruz. Yaşanan deprem ve pandemi bizi yavaşlatmış olmasına rağmen İlimiz için Kırmızı Kitap bizim vazgeçilmemiz olmuştur. Bir yandan OSB'lerimizi inşa ediyoruz. Teknova OSB, Tarıma Dayalı Besi İhtisas OSB, Palu-Kovancılar-Karakoçan Karma OSB, Karakoçan Tarıma Dayalı Besi OSB, Sera OSB kararlı bir şekilde ilerliyor. Diğer yandan sektörel ihtisas sanayi sitelerimiz oluşturuluyor. Çok ortaklı girişimlere öncülük edecek Biyogaz ve Organik Gübre yatırımımız tüm hızıyla devam ediyor. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası 138 yıllık tarihi birikim ve toplum içindeki öncü misyonu ile şehrin kalkınma ve gelişmesi için bu hizmet döneminde tarihe not düşen çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu çalışmaların her biri diğerini tamamlayan, hedefinde ilin müreffeh bir geleceğe taşınması ve şehrimizin bölgemizde bir çekim merkezine dönüştürülmesi yatmaktadır. Tüm yönetim organlarımız, paydaşlarımız ve profesyonellerimizle bu duruşumuzu kararlı bir şekilde devam ettiriyoruz.”
MADEN SAHASI ELAZIĞ İÇİN TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI
Başkan Arslan Maden ilçesinde MTA tarafından tespit edilen maden sahasının cumhuriyet tarihinin ülkemiz sınırları içerisinde tespit ettiği en büyük bakır maden rezervi olduğunu belirterek, “Elazığ'ın sosyo-kültürel ve ekonomik kalkınma ve gelişmesi için bu madenin Elazığ iş dünyası tarafından işletilmesi tarihi bir dönüm noktasıdır. Sadece Elazığ'ın da değil aslında tüm bölgenin de kalkınma ve gelişimine büyük etki edecek bir süreçtir.
Ancak bunun gerçekleşebilmesi için yatırımın Elazığ iş dünyası tarafından yapılarak tüm katma değerin de bu şehre ve bölgeye yansıtılması gerekmektedir. Aksi takdirde ihaleyi alan firma dışında çok küçük bir katma değer ilimize yansıyacaktır. Bunu daha önce ihalesi yapılan çeşitli özelleştirme yatırımlarından görmekteyiz.”
YAKLAŞIK 35 MİLYON TONLUK BAKIR REZERVİ VAR
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, bölgede yaklaşık 35 milyon tonluk bakır rezervi olduğunu, bunun da değerinin yaklaşık 20 Milyar Dolar olduğunu ifade ederek; “Bakır özelinde alt sınırı bin ppm olmak üzere yaklaşık 35 milyon tonluk bir rezervden bahsediyoruz. İçindeki diğer madenlerle birlikte buradaki 35 milyon tonluk yataktan yaklaşık 12 milyar dolarlık bir gelir hedeflenmekte. Devam eden sondajlarla birlikte başka yataklarda olacaktır. Yaklaşık buradan 20 milyar dolarlık bir büyüklük oluşacaktır,”
YATIRIM, 500 MİLYON DOLAR SEVİYESİNDE YAPILACAK
Arslan, buraya yapılacak yatırımın yaklaşık 500 Milyon Dolar seviyesinde olacağını belirterek; “Yaklaşık yatırım bedelini 500 milyon dolar artı eksi 25 milyon dolar yanılmayla öngörüyoruz. İlk yılda tesisle zenginleştirme madeni sonrada diğer ayrıştırma ünitelerinin kurulumu söz konusu olacak.
Bu büyüklükte bir yatırım Elazığ için çok değerli olmakla birlikte bölgesel kalkınma anlamında da değerli olacak ve tüm bölgemizdeki irili ufaklı madenlerin de burada işlenmek suretiyle yüksek katma değere dönüşmesi ve gelirinin bölgeye aktırılması mümkün olacaktır. Bugün Karadeniz bölgesindeki yataklar için Karadeniz'de tesisler var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin madenleri için de burada bir merkezimiz olsun merkezi üretim alanımız olsun ve bu ihalenin şartnamesine bu şekilde girsin istiyorz. Sadece bu ihale için değil bundan sonraki madencilik faaliyetleriyle ilgili böyle bir tesisimiz olması ifade ettiğim gibi tüm bölge ekonomisini olumlu yönde etkileyecektir.” İfadelerini kullandı.
KAMU ZARARI OLUŞMASIN VE DEVLETİMİZ ZARAR ETMESİN İSTİYORUZ
Başkan Arslan, ihale şartlarının yeniden belirlenmesi için hem hukuki hem de lobi sürecinin devam ettiğini belirterek, “Biz öncelikle bu büyüklükte bir maden yatağından devletin çok küçük bir ihale bedeli ile ayrılmasını itemiyoruz. Hem devletimiz hem de kamu zarar etmesin. Uygulamaları var. Gelir dağlımı yöntemi ve Rödovans yöntemi ile ihale açılsın. Kazan kazan yöntemi getirilsin. Maden faaliyette olduğu sürece hem işletenler hem devletimiz kazansın.
Biz Elazığ Girişim Grubu olarak yüzde 15 gelir dağlımı ile ihaleyi açmaya hazırız. İhale buradan başlasın nereye giderse artık. Buna herkes razı olsun. İhale koşulları harsız rekabeti ortadan kaldıracak şekilde yeniden düzenlensin. Sayın Vekillerimizin yoğun gayretleri ile ihale süreci 04 Nisan tarihine uzatılmış ve zenginleştirme tesisinin maden sahasında yapılması şartı getirilmiş.
Zenginleştirme tesisinin maden sahasında yapılması şartı getirilmesine gerek yok zaten ihaleyi alan firma bunu zorunlu yapma durumunda. 35 milyon ton taşın toprağın bir başka ile taşınarak burada ayrıştırılması zaten navlun maliyetleri anlamında bile altından kalkılacak bir maliyet değil. Dolayısı ile bitim talebimiz öncelikle MTA tarafından bu sahada yapılan çalışmaların ayrıntılı raporunun paylaşılması, tüm uç yatırımların madenin olduğu alanda yapılması, ihale koşullarının eşit ve şeffaf olmasıdır.
Elazığ Girişim Grubu olarak biz kazan kazan modelinin getirilmesini talep ediyoruz. Hem devletimiz, hem yatırımcılarımız hem de bölge insanımız topraklarımızda bulunan bu zenginlikten istifade etsin. Bu nedenle bir kez daha bu canlı yayınla ilan ediyorum Elazığ Girişim yüzde 15 gelir paylaşımı ile bu ihalenin açılış bedelini bugünden ilan ediyor. İhale bu rakamdan başlayarak ilerlesin” değerlendirmelerinde bulundu.
Programlarda, iş insanlarının Girişim Gurubu hakkındaki merak edilen soruları da Başkan Arslan tarafından cevaplandırıldı.
ELAZIĞ TARİHE NOT DÜŞECEK ŞEKİLDE KENETLENDİ
Başkan Arslan toplantı sonrasında yaptığı değerlendirmede ise, “Maden sahasının Elazığ'a kazandırılması ile ilgili başlatılan süreç sonrasında siyasi irade, kurumlarımız, STK'lar, medyamız, iş dünyamız, ülke genelinde ve yurt dışındaki yüzlerce iş insanımız çok büyük bir destek ve inançla bu işe sarılmış durumda. Elazığımızın kaderi olarak bu süreç görülmekte ve her kesim üzerine düşeni yapma gayretinde. Bu durum bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Elazığ belki tarihi süreç içerisine bir konuya bu kadar sahiplenmiş ve etrafında kenetlenmemişti. Bu inançla bu ihale inşallah ilimizde kalacaktır. İş dünyamızın inanılmaz teveccühü söz konusu. Elazığ madencilik hususunda kendini kanıtlamış ve Ülke genelinde bir çok pozisyonda bu alanda uzmanlaşmış işgücümüz söz konusu. Bu birikim ve bu sahiplenme bizlerin kararlı duruşuna güç veriyor. Toplantılarda bir çok vatandaşımızın endişelerini görüyoruz. Bu ihaleyi alamama ve işin zorlukları karşısında ifadeler soz konusu. Yaradılış gailemizde olduğu gibi değerli olana ulaşmak zordur. Emek, gayret, usanmadan mücadele ve inançla çalışmak gerekiyor. Bizler de hep birlikte bunu yapmak durumdayız. Bu inanç ve birliktelikle nihai sonuca ulaşmaktan yana zerre tereddütlümüz yoktur. Bu süreci bir çok boyutu ile çok yönlü bir şekilde yönetmeye gayret ediyoruz. Her birinize ve tüm emek verenlere ayrı ayrı teşekkür ediyor, süreç hakkında her gelişmeyi sizlerle bundan sonra da paylaşmaya devam edeceğimizi belirtmek istiyorum” dedi.