Asgari ücretliye fazla para ödenecek

Devlet çocuk doğuran kadınlara birçok kolaylık sağlıyor. Bunlardan biri tüm annelere şartsız olarak sunulan çocuk parası.

TAKİP ET

Devlet çocuk doğuran kadınlara birçok kolaylık sağlıyor. Bunlardan biri tüm annelere şartsız olarak ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuk için 600 lira ödenmesi. Diğeri ise doğumdan sonraki izinlerle alakalı. İzin hakkından 3 yaşına kadar çocuk evlat edinenler de yararlanıyor

Çalışırken doğum yapan annelere devlet birçok destek sağlıyor. Devlet, doğan her çocuk başına karşılıksız üç farklı ödeme yapıyor. Ayrıca doğumdan sonraki izinlerle ilgili de kolaylık sağlıyor. Yasaya göre; kadınlar doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikincisinde 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek. Engelli çocuğu olanlarda bu süre 12 ay olarak uygulanacak.

EVLAT EDİNE DE VAR

İzin hakkından 3 yaşına kadar çocuk evlat edinenler de yararlanacak. Bu hak, işçi annelere de (özel sektörde) tanındı. Memurlara göre işçi annelerin farkı; yarım günlük maaşı işverenin, kalanını ise işsizlik fonunun verecek olması. Kadın isterse haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebilecek. Bunu her gün kullanabileceği gibi haftanın belli günleri de çalışabilecek.

İLKOKULA KADAR FIRSAT

Diğer yandan anne ve babadan birisi, çocuk okula gidene kadar yarım gün çalışabilecek. Yeni doğum yapmış bir çalışan annenin devlet tarafından kendisine verilen izinlerin sona ermesinden sonra çocuk ilköğretim çağına gelinceye kadar çalışan anne ve babadan sadece birisi işyerinde kısmi süreli çalışabilecek.

ASGARİ ÜCRETLİYE FAZLA MAAŞ

Maaşın nasıl hesaplanacağını bir örnekle açıklayalım. Çalışan annenin net maaşı 2000 lira olsun. Yarı zamanlı çalışan bu anneye işveren 1000 lira ödeyecek. Devletin yapacağı katkı ise asgari ücretin brüt tutarının yarısı olacak. 2017 için bu tutar 890 lira. Böylece annenin eline 6 ay boyunca 1000+890=1890 TL geçecek.

İŞTE ARANAN ŞARTLAR

-Son üç yılda en az 600 gün primin yatmış olması.

- Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olması.

- Doğum sonrası analık izni (8 hafta) bitiminden itibaren 30 gün içinde İşkur'a başvuru yapması.

KAYNAK: POSTA

Bakmadan Geçme