Bakan Tüfenkci'den İpek Yolu Projesi değerlendirmesi

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir'in, Bakanlık bütçesi görüşmelerinde dile getirdiği talepleri değerlendiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'de yapılacak İpekyolu projesi kapsamı etkinliklerinde, Erzurum'da etkinlik düzenlenmesinin dikkate alınacağını bildirdi.

TAKİP ET
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir'in, Bakanlık bütçesi görüşmelerinde dile getirdiği talepleri değerlendiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'de yapılacak İpekyolu projesi kapsamı etkinliklerinde, Erzurum'da etkinlik düzenlenmesinin dikkate alınacağını bildirdi.

Bakan Tüfenkçi yazılı açıklama yaptı

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir'in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2018 Yılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde, 'İpekyolu Girişiminin canlandırılması kapsamında çalışmaların yoğunlaştırılması, üniversitelerimizin katılımıyla bir İpek Yolu Araştırma Enstitüsü kurulması ve Erzurum'da bu konu ile ilgili çeşitli etkinliklerin, fuar organizasyonunun ve festivalin düzenlenmesine yönelik taleplerini cevaplandıran Bakan Tüfenkci, bu kapsamda ülkemizde yapılacak proje kapsamı etkinliklerinde, Erzurum'da etkinlik düzenlenmesinin dikkate alınacağını açıkladı.

Aydemir'in sunumu ve Erzurum odaklı talepleri

AK Parti Erzurum Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi İbrahim Aydemir, Erzurum'da İpekyolunu ifade eden tarihi çarşı ve hanların bakanlık uhdesinde, tarihi geçmişiyle bağdaşan kıvamda ihyasını dile getirmiş, Erzurum'da İpekyolu Araştırma Enstitüsü kurulmasını, ilde uluslararası boyutta Asya, Ön asya, Ortadoğu ve Balkanlar ekseninde İpek Yolu Ticaret Fuarı organizasyonunun gerçekleştirilmesi ve İpek Yolu ticaret festivalinin düzenlenmesini talep etmişti.

Bakanlığın değerlendirmesi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci , Milletvekili Aydemir'in sunumu üzerinde yaptığı değerlendirmeler sonucunda yazılı bir açıklama yaparak İpek Yolu Projesi hakkında bilgi verdi. Bakan Tüfenkci'nin yazılı açıklamasında, İpekyolu Girişimi, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2008 yılında başlatılmıştır. Projenin temel amacı, tarihi ipek Yolu'nun canlandırılmasıdır. Bu itibarla Gümrük İdareleri'nin ticaretin kolaylaştırılmasındaki kilit rolü dikkate alınarak, hudut kapılarında gümrük işlemlerinin işbirliği içerisinde yürütülmesi ve tarihi İpek Yolu'nun ticaret erbabı için tercih edilir olması hedeflenmektedir. 'denildi.

İpekyolu formları

Açıklamada, , 'Bu kapsamda 2008 yılından bu yana yıllık olarak uluslararası İpek Yolu Forumları düzenlenmektedir. Ülkemizin önerisi ile hayata geçirilen 'Kervansaray Projesi' ise, katılımcı ülkelerin doğu-batı ekseninde yer alan gümrük kapılarının modernizasyonu ve sınır geçişlerinin kolaylaştırılmasına yönelik ilkeleri içermektedir. Proje aynı zamanda İpekyolu girişiminin somutlaşmış hali, yol haritasıdır. Söz konusu projeye 2016 yılında yeniden ivme kazandırılmıştır. 2017 yılı içerisinde yapılan Türk Konseyi Gümrük İdaresi Başkanları toplantısında sınır geçiş noktaları incelemelerine yönelik sonuç belgelerinin güncellenmesi ve ilerlemenin tespiti ile, ayrıca, Orta Koridorun-Bakanlığımızın Kuzey Rotası olarak tabir ettiği güzergah- cazibesini sürdürmek üzere güzergahta Türk Konseyi bünyesinde test sürüşü organize edilmesi kararı alınmıştır. ' kaydına yer verildi.

'Bir Kuşak, Bir Yol' Projesi Ve İpek Yolu Orta Koridor Girişimi

Bakan Tüfenkci'nin yazılı açıklamasında, Söz konusu çalışmalara ilaveten Çin inisiyatifinde sürdürülen 'Bir Kuşak, Bir Yol' Projesi ve ülkemiz inisiyatifinde hayata geçirilen İpek Yolu orta Koridor Girişiminin Uyumlaştırılmasına yönelik imzalanan mutabakat zaptı ülkemizce Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanarak, 7 haziran 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlandığı belirtilerek, 'Söz konusu projeye Çin'in katılımının sağlanması yönünde çalışmaların devam ettirilmesi projeye sadece ivme kazandırmayacak, aynı zamanda bölgede ticari faaliyetler yürütmekte olan ticaret erbabımıza zaman ve maliyet avantajları olarak geri dönecektir. Bu kapsamda ülkemizde yapılacak proje kapsamı etkinliklerinde, Erzurum'da etkinlik düzenlenmesi dikkate alınacaktır.' değerlendirmesi yapıldı.

Aydemir, Erzurum beklentilerini sunmuştu

Milletvekili Aydemir, Plan ve Bütçe Komisyonu 2018 yılı bütçesi görüşmelerinde, Erzurum'un, İpek Yolu üzerinde kurulmuş, ticarette Avrupa ve Asya arasında bir tarih ve ekonomi köprüsü olduğunu kaydetmiş, 'İpek Yolu ticaretinin gereği olarak tesis edilmiş, onlarca tarihî çarşı ve hana malik Erzurum. Ne ki bu ecdat yadigrları ve İpek Yolu miraslarının ticaretteki yeni küresel anlayışımız ölçüsünde ihyası ve tanıtımı gerekli ve hakikaten çok zaruri. Bakanlığımızın İpek Yolu ticareti noktasında bu han ve çarşılara yeni bir yaklaşım getirmesini, ihya edilerek bu çarşıların tarihî işlevlerine kavuşturulmasını, her tarihî çarşıda İpek Yolu ticaretini ifade eden bilgi merkezleri oluşturulmasını talep ediyoruz. ' demişti.

Aydemir'in İpek Yolu Araştırma Enstitüsü talebi

Erzurum ile ilgili beklenti sunumunda, 'Artık bellidir ki ticaret sektörü ekonomimizin bel kemiği, İpek Yolu da ticaretteki yol haritamızdır. ' diyen Milletvekili Aydemir, 'O sebeple, Erzurum'da Bakanlığınızın öncülüğünde, üniversitelerimizin de katılımıyla bir İpek Yolu Araştırma Enstitüsü kurulmasını da burada kayda geçiyorum, teklifte bulunuyorum. Böyle bir enstitünün kuruluşuyla birlikte İpek Yolu tarihi hem vuzuha, açıklığa kavuşacak hem de genç girişimcilerimiz ecdadın ticari dehasını kavrayacak, bilgi çağının gerekleriyle yeni ticari projeler de üretebileceklerdir. ' ifadesini kullanmıştı.

Aydemir'in kaydı

Milletvekili Aydemir, 'Erzurum'da, İpek Yolu'nun Anadolu'daki merkezi şehrinde, Bakanlıkça her yıl bir İpek Yolu Ticaret Fuarı organizasyonunun gerçekleştirilmesi ve İpek Yolu Ticaret Festivali yapılmasını teklif etmiş, böylesi bir organizasyonla Japonya'dan Çin'e Asya'nın, İran'dan Ürdün'e Orta Doğu'nun ve Ön Asya'nın, Macaristan'dan Romanya'ya Avrupa'nın ticari dikkatlerinin Doğu Anadolu Bölgesi ve Erzurum'a yöneleceğini, bu da beraberinde ekonomik büyümeye dayanak olacağını kaydetmişti.

Bakmadan Geçme