Başkan Öztürk Ortak Soy Kütüğü ve Irk Soy Kütüğü Projesini değerlendirdi

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (TDSYB) Adıyaman Şube Başkanı Veteriner Hekim Sırrı Öztürk, Ortak Soy Kütüğü ve Irk Soy Kütüğü projesi değerlendirme toplantısı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

TAKİP ET
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (TDSYB) Adıyaman Şube Başkanı Veteriner Hekim Sırrı Öztürk, Ortak Soy Kütüğü ve Irk Soy Kütüğü projesi değerlendirme toplantısı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Antalya'da düzenlenen Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Merkezi (TDSYB) ve Tarım Bakanlığının Ortak Soy Kütüğü ve Irk Soy Kütüğü proje değerlendirme toplantısında konuşan TDSYB Adıyaman Şube Başkanı Veteriner Hekim Sırrı Öztürk, projenin Türkiye'nin hayvancılığında bir bağımsızlık projesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 81 ilinde projede çalışan damızlık sığır yetiştiricileri birliği personellerinin katıldığı toplantıda ıslah çalışmalarına dikkat çeken Başkan Öztürk, 'Bu Proje Türkiye'nin hayvancılığında bir bağımsızlık projesidir. Bu proje kapsamında Ankara Polatlı'da 170 dönüm arazi satın alındı. Bu arazi üzerinde kurulacak olan ıslah çalışmasıyla ilgili boğa istasyonu kurularak kaliteli spermaların elde edilmesi sağlanacaktır. Eğer bir ülkede ıslah çalışması yapılacak ise, ıslah çalışmalarının en önemli ayaklarından bir tanesi de kaliteli ve ıslah edilmiş verim değeri yüksek olan spermalar elde edilerek diğer hayvanlarda kullanılmasıdır. Avrupa'da en iyi ıslah çalışması yapmış ve sperma üretimi yapan başta Fransa ve diğer ülkelerdir. Çeşitli heyetlerle proje alanını gezerek projemizi hazır hale getirdik. Projenin içerisinde ıslah çalışması, spermalar ve dişi ve erkek ayırımı üzerinde çalışma yapabilecek kapasitede hem ülkemizin ihtiyacını karşılayacak hem de ihracat yapmayı hedefliyoruz. Ülkemizi ilerde dışarıya olan bağımlılığını ıslah çalışması yaparak engelleyebiliriz. Bu projenin önemli bir ayağı da üreticilerdir. Bu projeyi üreticiler biliyor ama proje teşvik edilmelidir. Bakanlık son yıllarda finansal olarak teşvik veriyor. Suni tohumlamayı teşvik etmeden önce doğmayan buzağılara da teşvik vermeye başlamıştır. Üreticiler suni tohumlama ve ıslah çalışması yapma konusunda geri adım atmaya başlamışlardır, çünkü verilen bütün teşvikler için bir hedef konulur ve hayvancılığın bir yerden bir yere gidilmesi sağlanır. Oysa bakanlık suni tohumlamada doğmayan buzağılara da yüksek miktarda para verildiği için üreticilerimizin ıslah çalışması son 2 yılda biraz daha geri gitmesine neden olmuş. Ülkede yapılan suni tohumlama miktarlarında büyük düşüşler meydana gelmiştir. Bundan dolayı biz istiyoruz ki bu önemli projenin gerek ülke hayvancılığı için gerek ilerdeki ithalatın durması için ve gerekse hayvancılıkta ve ıslah çalışmalarında ihracat yapabilecek konumuna gelebilmemiz için mutlaka suni tohumlamanın çok daha teşvik edilmesini istiyoruz' şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme