Bilal Çoban'dan 'Maden ve Mermer Şehri Elazığ' planı
Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban '2023 Türkiye, 2034 Elazığ' sloganıyla 10 sektörde hazırladıkları projeleri kapsamında bu hafta 'MADEN VE MERMER ŞEHRİ ELAZIĞ' başlıklı Proje dosyasını paylaştı.
Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof.Dr. Bilal Çoban “2023 Türkiye, 2034 Elazığ” sloganıyla 10 sektörde hazırladıkları projelerini paylaşmaya devam ediyor. Her hafta bir sektör ile ilgili projelerini paylaşan HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban bu hafta Elazığ'ın önemli bir yeraltı zenginliği olan Mermere dikkat çekerek henüz Türkiye'de bile olmayan mermer borsasının Elazığ'da kurulabileceğine dikkat çekti.
İptal edildikten sonra önümüzdeki günlerde tekrar ihaleye çıkacak olan Maden sahaları ile ilgili de dikkat çeken detaylara yer verilen “Maden ve Mermer Şehri Elazığ” isimli dosyada Dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen Elazığ Vişne'sinin (Vişne Mermer) önemine de vurgu yapıldığını ileri süren Başkan Prof. Dr Çoban; şu an Türkiye'de dahi olmayan ancak büyük bir potansiyele sahip olan Elazığ Mermer borsasının kurulmasına öncülük edebilir dedi.
“MADENCİLİK VE MERMER SEKTÖRÜNDE HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKEN ÖNCELİKLİ PROJELER”
Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, madencilik ve mermer sektöründe hayata geçirilmesi gereken öncelikli projelerini açıkladı. Prof. Dr. Çoban açıklamasında; “Bölgedeki mevcut madenler büyük ölçüde tükendiğinden, bu madenlerin bulunduğu alanları, bunların ilişkili olduğu temel jeolojik özellikleri ve kayaç türlerini dikkate alarak yeni yöntemlerle arama çalışmaları sürdürülmelidir. Bölgenin endüstriyel hammadde potansiyeli daha kapsamlı araştırılmalıdır. İlimiz Alacakaya ilçesindeki kromit yataklarının yan kayacı olan olivinlerin refrakter madde olarak değerlendirilmesi. Bu ilçe ve çevresinde bulunması olası sepiyolit ve talk madenlerinin araştırılması. Mermer firmaları bir araya getirilerek bir “Sektör Platformu” kurulmasının sağlanması. Maden firmaları bir araya getirilerek bir “Sektör Platformu” kurulmasının sağlanması. Elazığ Vişne Mermeri olarak bilinen, ihracat ve pazarı yüksek mermerin bulunması muhtemel kuşaklar (Arıcak ve çevresindeki Güney Doğu Anadolu Bindirme Kuşağı içerisindeki alan) boyunca araştırılarak yeni sahaların üretime kazandırılması. Maden potansiyelini işletmeye dönüştürecek yatırımların yapılması. Maden sahası arama ve işleme tesisleri için yatırımcıların bulunması. Mermer toz ve parçalarının değerlendirilmesine yönelik tesislerin kurulması. Fırat Üniversitesinde Maden Mühendisliği bölümünün açılmalıdır” İfadelerini kullandı.