Camileri süsleyecek olan Hüsn-i Hat Tezyin eserleri göz doldurdu

Adıyaman Üniversitesinde Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Kadim Sanatlar Topluluğu tarafından organize edilen Adıyaman Camileri Hüsn-i Hat Tezyin Atölyesi projesi hayata geçirildi.

TAKİP ET
Adıyaman Üniversitesinde Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Kadim Sanatlar Topluluğu tarafından organize edilen 'Adıyaman Camileri Hüsn-i Hat Tezyin Atölyesi' projesi hayata geçirildi.

Üniversitenin Minyaman Sanat Atölyelerinde gerçekleştirilen etkinlikte camilere asılacak olan Hüsn-i Hat Tezyin eserleri sergilendi. Adıyaman Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, İl Müftüsü M. Ali Öztürkçü,

Üniversite Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir, Prof. Dr. Hasan Solmaz, fakülte dekanları, öğretim elemanları ile öğrenciler etkinlikte hazır bulundu.

Proje kapmasında Hattatlar Mahmut Şahin, Demir Ali Kurtulmuş, Ramazan Taştan, Mustafa Ertuğrul ve Emrah Yılmaz'ın camilerimiz için hazırlamış oldukları 86 eser görücüye çıktı.

'Adıyaman Camileri Hüsn-i Hat Tezyin Atölyesi' projesi ile birlikte il merkezde bulunan Ulu Cami, Kab Cami, Musalla Cami, Yenipınar Cami, Çarşı Cami, İmamağa Cami, Sıratut Cami, Şeyh Muhyittin Arabi Cami, Adıyaman Üniversitesi Camii, Hoca Ömer Cami ve Hacı Süleyman Camilerinin duvarlarını süsleyecek olan yazılar hazırlandı.

Hattat Mahmut Şahin'in öncülüğünde Bursa Bab-ı Nun, Eskişehir Vel-Kalem ve Kütahya Vav-Der derneklerinde faaliyet gösteren hat sanatçılarının yazmış olduğu toplam 86 adet eser öğrencilerin de katılımıyla kesim, germe ve murakka işlemlerinden geçirildi.

Proje Koordinatörü Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebubekir İnan, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, il merkezindeki camilerde yapılan araştırmalar sonucunda camilerde mihrap yazılarının, Lafzullahın ve Çihar-i Yar-i Güzin takımlarının olmadığını tespit ettiklerini ve görülen lüzum üzerine böyle bir projeyi hat sanatı üstatlarıyla hayata geçirdiklerini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. İnan, 'Bu proje 2016 Nisan ayında Adıyaman Üniversitesinde gerçekleştirilen 'Aşk-Nebi Karma İslam Sanatları' sergisi ile başladı. Sergi sebebiyle üniversitemizde bulunan hattat hocalarımızla şehrimizdeki tarihi camileri gezdik. Hattat hocalarımızın incelemeleri sonucunda camilerimizde mihrap yazılarının, Lafzullahın ve Çihar-i Yar-i Güzin takımlarının (Peygamber Efendimizin ve O'nun en yakın dostları olan Hazret-i Ebu Bekir, Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman, Hazreti Ali, Hazret-i Hasan ve Hazret-i Hüseyin'in isimleri) olmadığını tespit ettiler. Gerekli girişimlerde bulunulması halinde bu yazıları camilerimize ücretsiz olarak yazabileceklerini belirttiler. Bunun üzerine Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü hocamızın girişimleri ile üniversitemizin bu çalışmaları yürütebilmesi için Adıyaman İl Müftülüğünden gerekli izinler alındı ve çalışmalar başladı. Bu proje kapsamında öğrencilerimiz ve merakı olan herkes kadim sanatlarımızdan olan Hüsn-i Hat sanatı ile ilgili bu teknik çalışmaları atölye projemiz sayesinde gözlemleyebilecek ve kendi kültürümüze ait olan sanatsal faaliyetleri öğrenmiş olacaklardır' dedi.

Adıyaman Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Talha Gönüllü ise, maneviyat merkezleri olan camilerimizin İslam estetiğiyle donatılması mutluluk verici olduğunu belirterek, 'Şehrimizin maneviyat merkezleri olan camilerimizin İslam estetiğinin zirvesi olan sanatlı yazılarla tezyin ediliyor olması bizler için büyük bir mutluluk. Tamamıyla el emeği ile yürütülen bu projenin gerçekleşmesinde kağıdından kamış kalemine, is mürekkebinden yazısına, murakkasından çerçevesine kadar birçok detayda onlarca hocamızın katkısı var. Bu vesile ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum' diye konuştu.

Bakmadan Geçme