Çiftçilerin sorunları dinlenmeye devam ediyor

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'un öncülüğünde Elazığ'a gelen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Elazığlı çiftçilerin sorunlarını dinlemeye devam ediyor. 

TAKİP ET

Milletvekilleri Gürsel Erol ve Ömer Fethi Gürer son durağı Elâzığ şeker fabrikası oldu. Burada açıklama yapan heyet Şeker Pancarına verilen taban fiyatı gündeme aldı.

Konu ile ilgili CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol;

“Elazığ'daki tarım üreticilerimizin sorunlarını gündeme getirmek için iki gündür Elazığ'dayız. Dün Koruk köyündeydik. Üzüm üreticilerinin sorunlarını gündeme getirdik. Niğde vekilimiz Ömer Fethi beyle birlikte.

Özellikle Ömer Fethi Bey uygulamalı tarım politikaları ile ilgili partimizde en aktif vekillerimizden birisi. Bilgi birikim deneyim olarakta Ömer Fethi beyi Elâzığ'da misafir ettik. Kendisi de bizi yalnız bırakmadı. Sorunlarımızı gündeme getirme ile ilgili bugünde Elâzığ şeker fabrikasının önündeyiz. Sayın vekilim size bilgi vereyim. Elazığ bir tarım şehri aslında. Ovalarımız son derece verimli ama ovalarımızın sulanmamasından kaynaklı tarımda düşük ürünler elde etmek gibi risklerimiz var. Aynı zamanda kota uygulamaları var.

Bunun yanı sıra şeker pancarı söküme başladıktan sonra kampanya süresi başladıktan sonra alımlarla ilgili burada alımların sıralamasında sorunlar var. Aynı zamanda fabrika eski bir fabrika. Fabrikanın teknolojisinin de makine tesisatının yenilenmesiyle ilgili bir talep var. Elâzığ şeker fabrikası üretime destek veren, çiftçinin geçim kaynağını sağlayan bir fabrika. Hem de istihdam alanı oluşturan bir fabrika. Sanıyorum Türkiye'de birçok fabrikan eski bir fabrika olarak üretime destek veren bir fabrika. Bu anlamda üreticinin yanında olduğumuzu belirtmek için bugün şeker fabrikasının önündeyiz. Üretimle ilgili şeker pancarının taban fiyatıyla ilgili açıklamayı sizin uzmanlık alanınız olduğu için size bırakayım.” İfadelerine yer verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi ise konuşmasında; “Şeker pancarı stratejik bir ürün. Şeker pancarından şeker, meles, alkol elde edilir. Ülkemizde şeker pancarı son yıllarda özelleştirme kapsamına alınan 10 fabrikanın el değiştirmesi ile şeker ithal edecek duruma bu ülkeyi getirdiler. Üreticimize gerçek anlamda destek şeker pancarında da verilmiyor. Bu yıl kampanya 20 eylülde başlamasına rağmen şuana kadar fiyat açıklanmadı. Çiftçiler en düşük 2500 lira ton fiyatı istiyorlar. Yanımızda çiftçi arkadaşlarımız var. Elâzığ vekilimiz Gürsel Erol ile şeker fabrikasının önüne geldik. Eğer 2500 lira altına bir fiyat verilirse çiftçi arkadaşlarımız bu bizi kurtarmaz zarar ederiz diyorlar. Sayın bakan bu hafta açıklanacağını söyledi. Önerimiz 2500 lira açıklansın. Çiftçimiz en azından sözleşmeli tarım yapılan şeker pancarında mağdur olmasın. Bu yıl her üründe çiftçi zarar etti.” Şeklinde konuştu.

Milletvekili Gürsel Erol açıklamasında ayrıca;

“Sayın bakan taban fiyatı açıklayacak. İnşallah bizim buradaki açıklamamız etki yaratır. Gerçekleri görür, üreticimizi mağdur etmez emeği yok saymazlar. Bu yalnızca bir ürün değil sizin alın teriniz. Emeğiniz geçim kaynağınız. Buna saygı duymak lazım. Hakkınızı istiyorsunuz. O hakkınızın verilmesini talep ediyorsunuz biz de sizin arkanızdayız. Bu fabrikada geçmişten gelen aksaklıklarla ilgili sürekli açıklamalar yaptık gündeme getirdik. Üreticimizin çiftçimizin yanındayız. Bu sizin alın teriniz çocuğunuzun rızkı. Türkiye'de Suriyelilere aktarılan paranın %10'nu çiftçiye aktarılsaydı. Türkiye bugün tarım ülkesi olurdu. Dışarıdan hiçbir şey getirmemize gerek yoktu. Bunlar hep yanlış politikaların sonuçları. Siz emeğiyle geçinen insanlarsınız. Üreten insanlarsınız tüketen değilsiniz sizin gerçekten sahiplenilmeniz gerekir.” Dedi.

Bakmadan Geçme