Çoban, 'Karakoçan' Projesini açıkladı
Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, Elazığ'ın kurtuluş planı kapsamındaki 'Karakoçan' Projesini açıkladı.
Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban “2023 Türkiye, 2034 Elazığ” sloganıyla başlatmış oldukları çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Başkan Çoban'ın haftaki proje dosyası Elazığ'ın Karakoçan ilçesi ile ilgili.
Bu hafta Karakoçan'ın kurutuluş Planı ile ilgili çalışmalarını paylaştıklarını ifade eden Başkan çoban, açıklamasında şunları kaydetti: 1936 yılında İlçe olan ve gerek tarımsal gerekse hayvancılık yönünden başlı başına bir zenginliği bağrında barındıran Karakoçan'ın sahip olduğu fırsatların değerlendirilip tehditlerinin bertaraf edilmesiyle Elazığ'ın 2034 yolunda giderken kurtuluşuna büyük bir katkı sunacaktır.
Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, Karakoçan İçin 2034 yılına kadar hayata geçirilmesi gereken projeleri sıraladı. Başkan Çoban; “Hayvan İhtisas Organize Sanayinin kurulması, Süt ve Süt Ürünleri Entegre Tesislerinin kurulması, Jeotermal Kaynak ile Sera İhtisas Organize Sanayinin kurulması, Golan Kaplıcalarının kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi ve dünyaya duyurulmasının sağlanması, Karakoçan'da el dokuma halı ve kilim atölyeleri yaygınlaştırılmalıdır., Karakoçan'a verilen gurbetçi desteğinin değerlendirilmesi, üretilen halı, kilim ve diğer ürünlerin gurbetçiler aracılığıyla Avrupa ülkelerine pazarlanması, Karakoçan'da yeni keşfedilen bazı maden yatakları vardır. Bunlar, Sağın – Alayağmur köyleri arasındaki magnezyum ocakları, Yücekonak köyünde kömür yataklarıdır. Magnezyum yatakları Kanadalı bir şirket tarafından ve kömür yatakları da Elazığlı bir şirket tarafından kapatılmıştır. Ancak arazi sahipleri ile şirket arasından uzlaşma sağlanamadığı için maden ocakları işletmeye açılamamaktadır. Maden ocaklarının işletilmeye açılması ve yöre ekonomisinde kazandırılması, Karakoçan'ın turizm hareketliliğini sağlayacak seyahat acentelerinin sayısı artırılmalıdır” dedi.