Dikkat! Her an ihbar edilebilirsiniz... Cezası büyük
'Sigortaya yatacak primi ücretime ekleyin' ricasını kırmayıp yıllarca evinizde çalıştırdığınız insanlar sizi her an ihbar edebilir.
Sigortalılık kapsamına alınan ev hizmetleri mesleğinde, şimdilerde işveren aleyhine çark dönüyor. Yıllardır malınızı mülkünüzü emanet ettiğiniz evdeki yardımcınızın işten ayrılmadan önce ağır şantajıyla karşılaşabilirsiniz. Sigortalılığı zorunlu olan ev hizmetlerinde bilgisizlik, ucuza çalıştırma ve karşılıklı anlaşma gibi nedenlerle kayıtdışılık yaygın. İşte bunu fırsat bilenler, kimsenin sesini çıkaramadığı bir tehdit mekanizması kurmuş durumda.
İYİLİĞİ DEVLETE YAP KAFAN RAHAT YAT
Çalışanları tarafından mahkemeye verilmekle tehdit edilen ailelerin şikayetlerini bize ulaştırması sonrasında, aynı sebepten binlerce mağdur olduğunu öğreniyoruz. Peki bu çark nasıl işliyor?
Malumunuz 1 Nisan 2015 sonrasında ev hizmetleri için sigorta yapılması zorunlu hale geldi. Evdeki yardımcıların çoğu, eşinden sigortalı olduğu, babasından maaş aldığı gibi gerekçelerle sigorta yapılmamasını ve prim farkının kendisine verilmesini istiyor. İşveren durumundaki aileler de farklı gerekçelerle teklifi kabul ediyor.
BEDELİ 30 BİN LİRA
Ancak belli bir zaman sonra yollar ayrılıyor, tam da bu noktada işin rengi değişiyor. Yıllardır güvendiğiniz çalışan, sizi Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) şikayet etmekle ya da mahkemeye vermekle tehdit ediyor. Susması için 25 - 30 bin civarında bir para istiyor. Tabi bu meblağ, 50 bin liraya kadar çıkabiliyor.
BİNLERCE AİLE MAĞDUR OLABİLİR
Ödenecek rakam servetinizle ve olası cezanın büyüklüğü ile doğru orantılı. İşveren başta bunu reddetse de, sigortasız çalıştırmanın cezai maliyetini öğrenince istenilen paraya mecbur razı oluyor. Bu sorunu yaşayanların aktardığına göre, ülkemizde kayıtdışı hizmetli istihdam eden yüzbinlerce ev var ve hemen herkes benzeri bir şantajla karşı karşıya kalabilir.
CEZASI AY BAŞINA 2 ASGARİ ÜCRET
SGK yetkililerinin tespiti halinde, aylık 2 asgari ücret ödemek zorundasınız. Üstelik çalıştırılan süredeki her ay için. Örneğin, 2 senelik çalışmanın saptanması durumunda 24 ay çarpı 2 asgari ücret şeklinde oluyor. 8 yıllık çalışanda meblağ yüz binlerce lirayı buluyor. İster yabancı uyruklu isterse Türk vatandaşı olsun, piyasaya dönüşen ortamda işinden ayrılanın yeni bir gelir sağlama yönteminden bahsediyoruz.
GÜNLÜK TEMİZLİKÇİ ALANLAR DİKKAT
Danıştığımız SGK müfettişleri ise, sorunların yüzde 80'inin anlaşma ile sonuçlandığını söylüyor. Yani aileler, kendilerinden istenen parayı sessiz sedasız kabul ederek olayın üstünü örtüyor. Yetkililer, sebebi ne olursa olsun, evde çalışan personele sigorta yapılması gerektiğini dile getiriyor. Yasada 10 günden az ve 10 günden fazla çalışanlar için yapılan ayrı düzenlemeler mevcut olsa da, cezalar konusunda benzer durumlar söz konusu. Gündelikçi olarak bildiğimiz kişilerin de sigorta bedelini ödemekle yükümlüsünüz. Temizlikçinin cam silerken aşağı düşmesi gibi istenmeyen hallerde bile sorumluluğunuz bulunuyor. Anlayacağınız, temizlik işlerinde 'iyilik olsun, az para vereyim, kim uğraşacak şimdi' gibi pek de temiz olmayan düşüncelere kapılan yandı.
YASAL ŞARTLARI ÖĞRENİN
10 günden uzun veya fazla sürede çamaşır, bulaşık, çocuk bakımı gibi işlerde ev hizmetlisi istihdam edenlerin yasal şartları öğrenerek, onların sigortasını yaptırmaları gerekiyor.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK