Diyarbakır'da kurbanlıklar ikinci el araba fiyatına

Diyarbakır'da yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle satışa çıkarılan kurbanlıkların fiyatı cep yakıyor. Fiyatların bu sene 18 bin TL'ye kadar çıktığını ifade eden besiciler, dişi hayvan kesiminin yasaklanmasından memnun değil.

TAKİP ET
Diyarbakır'da yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle satışa çıkarılan kurbanlıkların fiyatı cep yakıyor. Fiyatların bu sene 18 bin TL'ye kadar çıktığını ifade eden besiciler, dişi hayvan kesiminin yasaklanmasından memnun değil.

Kurban Bayramı'na az bir zaman kala kurbanlık hayvanlarını pazarlara getiren besiciler dişi hayvan kesiminin yasaklanmasının kendilerini olumsuz etkilediğini ve dişi hayvanların fiyatının danaya göre iki kat daha düşük olduğunu belirterek, bu durumun alıcıları da etkilediğini söyledi. Diyarbakır'da kurbanlık büyükbaş hayvanların ortalama fiyatları da 6 bin TL ile 18 bin TL arasında değişiyor.



'Fiyatları 18 bin TL'ye kadar çıkıyor'

Çocukluğundan beri hayvancılıkla uğraştığını dile getiren Cihan Karabulut, 'Kurbanlıkların ağırlıkları 1 tona kadar çıkıyor. Bu senenin kurbanlıkları bunlar. Kilogram fiyatlarımız da 19 TL'ye kadar çıkıyor. Numune mallar da falan değişiyor. Ton üzerine çıktığı zaman fiyatlar değişiyor biraz. Diyarbakır'ın malı da bence Avrupa'ya göre, Türkiye'ye göre en kaliteli mal. Toplam fiyatları 12-13 bin TL'den 18 bin TL'ye kadar çıkıyor. Alıcısı çok ama dışarıya bakarsanız onu bilmem. Şu anda belli değil. Bayrama doğru satışlarımız belli olacak' dedi.



'Dişi hayvanlar pazara sokulmuyor'

20 senedir hayvancılıkla uğraşan Sezai Ayverdi ise, kesimlerinin yasaklanmasından sonra dişi hayvanların pazarlara sokulmadığını ifade ederek, 'Geriye dana kalıyor. Fiyatları normaldir. Geçen senenin bir üstüdür. Büyüklerin kilogramı 16,5 TL civarında ve yüzde 8 firesi var. 250-300 kilogramlık danalarında kilogramı 20 TL'ye kadar çıkıyor. Onların da yüzde 8 firesi var. Dişilerin fiyatları daha düşük olduğu için kesiminin yasaklanması alıcıları etkiledi' diye konuştu.



'İşler biraz durdu'

Mahmut Kandemir de durumu iyi olan alıcıların dana alabildiğini aktararak, 'Ama durumu olmayanlar alamıyor. Çünkü düve dananın yarı fiyatı kadardır. Hükümet bunu yasak edince işler biraz durdu. Sonuçta illaki kesilecek yani. Bugün kesilmezse yarın, yarın kesilmezse öbür gün. Sevki yasak olduğu için kimse hayvan pazarına getiremiyor o yüzden yerinden kıpırdayamıyor hayvan. Getiren yok' şeklinde konuştu.

Van Erciş'ten geldiğini ve Diyarbakır'dan mal aldığını anlatan Mehmet Ölmez ise şunları kaydetti:

'Piyasa her tarafta aynı. Her tarafı geziyorum. Hem kendim için alıyorum hem de satıyorum. Dişilerin kesiminin yasaklanmasından dolayı bazı arkadaşlarımız mağdur. Elimde 70 tane düve var. Kurbana da göndermedik. Çıkış olmadı. Mağdur kaldık.'

Bakmadan Geçme