Downlu Sendromlu çocukları hayata bağlayan kafe

Elazığ Kültür Park içerisinde down sendromlu çocukları hayata bağlayan kafe, vatandaşlar tarafından da büyük ilgi görüyor.

TAKİP ET

Sosyal proje kapsamında Elazığ Belediyesi ile Down Sendromlular Derneği'nin ortak girişimiyle açılan ve down sendromlu çocukların çalıştığı kafe, onları hayata bağladı. Haftanın belirli günlerinde sırayla kafeye gelen down sendromlular, hem çalışıyor hem de samimi ve içten davranışlarıyla müşterilere sıcak bir ortam kuruyor. Çocukların sıcak ve samimi duygularını paylaşmak isteyen vatandaşlar ise, kafeye yoğun ilgi gösteriyor.

Kafenin, down sendromlu çocuklar açısından büyük bir önem arz ettiğini dile getiren Elazığ Down Sendromlular Derneği Başkanı Fethi Ahmet Balın, kafeyi açmalarının temel amacının down sedromlu çocukların öz güvenlerini artırmak, becerileri ve insanlarla olan ilişkilerini geliştirmek olduğunu söyledi. Down sendromlu çocuklarla birlikte ailelerin de proje içerisinde yer aldığını belirten Balın, "Onlar da bu yönden çok mutlu oldular. Ciddi değişim gösterdiler. Halkımızın ciddi anlamda bir teveccühü var. Şu anda diğer kafeler yerine bizi tercih edip, çocuklarımızın yapmış olduğu hizmetten çok keyif alıyorlar. Onların hayata kazandırıldıklarını görmek de insanlara mutluluk veriyor. Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz'ın da down sendromlu çocuklara çok büyük destek ve katkısı var. Biz bu çocuklarımız adına da başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Türkiye'ye örnek olduk" dedi.

"SEMPATİK BİR ORTAM DOĞUYOR"

Down Kafe'yi tercih eden çok özel müşterilerin olduğunu vurgulayan Balın, "Burada aile ortamı oluyor. Bir gün gelen ikinci gün de gelmek istiyor. Müşterilerle bir araya gelen çocuklar masalarına oturuyorlar. Sempatik bir ortam doğuyor. Buna ilgi duyuyorlar. O çocuğu görmek için tekrar kafeye gelip o çocukları soruyorlar. Onlarla beraber oturmak istiyorlar" diye konuştu.

"ÇOK SAMİMİ VE SICAK BİR ORTAM"

Özel çocuklar olduğu için sürekli Down Kafe'ye gelenlerden Gülgüle Yerli, "Onlarla iletişim kurmak, sıcak ve samimi duygularını paylaşmak çok güzel. Diğer kafelere gittiğimiz zaman bu kadar mutlu ve huzurlu olmuyorum. O çocuklar bizim çocuklarımız. Onların topluma karışması ve insanlarla iletişim halinde olması çok güzel. Onlarla ne kadar çok ilgilenirseniz ve değerli olduklarını hissettirirseniz onlarda size aynı değeri veriyorlar. Çok samimi ve sıcak bir ortam" ifadelerini kaydetti.

Down sendromlu çocuklara destek vermek adına kafeye geldiğini aktaran Suzan Karamanoğlu ise, şunları söyledi:

"Sosyal yaşam içerisinde var olmaya çalışıyorlar. Bir şekilde hayata tutunmaya çalışıyorlar. Bu kafede çocukların hayata tutunma çabalarından bir tanesi. Burada birçok şey öğreniyorlar. Günlük yaşamın birçok aktivitesini burada yapabiliyorlar. İşe yaradıklarını hissediyorlar. Bir şeyler üretmenin ve yapmanın zevkine varıyorlar. Bizler de buraya gelerek onlara destek vermeye çalışıyoruz. Onların hayat içinde var olduğunu ve bende varım çığlıklarına destek veriyoruz."

Bakmadan Geçme