Dünya genelinde 350-400 milyon diyabetli var
Dünyada 350-400 milyon civarında diyabetli olduğunu kaydeden Endokrinoloji Uzmanı Dr. Ahmet Görgel, 2025 yılında bu rakamın iki katına çıkabileceğini söyledi.
Dünya Diyabet Günü nedeniyle Muharip Gaziler Derneği'ne ve İşçi Emekliler Derneği'ne ziyaret gerçekleştirildi. Ziyarette Endokrinoloji Uzmanı Dr. Ahmet Görgel, dernek üyelerine diyabet hakkında bilgi verdi. Diyabetle ilgili bilgi veren Endokrinoloji Uzmanı Dr. Ahmet Görgel, herkesin bildiği gibi diyabetin yüksek kan şekeri olduğunu fakat sadece bununla sınırlı kalmadığını ifade etti. Diyabet denildiği zaman sadece yüksek kan şekerinin akla geldiğini belirten Uz. Dr. Ahmet Görgel, “Evet kısmen bu doğru kan şekeri yüksekliği diyabetin temel sonuçlarından bir tanesidir. Ama aslında şeker hastalığı bir çok farklı bozukluğun içinde bulunduğu bir grup hastalığının ortak ismi yani tek bir şeker hastalığı, tek bir diyabet yok. Birçok farklı hastalık aynı grupta ele alınır ve diyabet ismi ile adlandırılır. Temel 4 farklı diyabet türünden biz bahsederiz. Bizim her şeker hastalığı deyince, diyabet deyince anladığımız klasik şeker hastalığı ki bu tüm diyabetlilerin yaklaşık yüzde 90'ını ifade eder. Geri kalan yüzde 90'ının dışında kalan grubun büyük bir kısmını da tip bir diyabet dediğimiz daha çok çocukluk yaşlarında, erken yaşlarda ortaya çıkan ve mutlaka insülin kullanmak zorunluluğu olan diyabet grubu oluşturur. Bazı özel diyabet türleri vardır. Çok ender görüldüğü için onlardan çok az bahsedeceğiz. Bir takım ilaçlara bağlı, bazı genetik hormonal rahatsızlıklara bağlıdır. Bazı pankreas hastalıklarına bağlı özel diyabet türleri nadirdir. Bunu bir üçüncü grup olarak ele alabiliriz. Dördüncü grupsa tamamen gebelikte ortaya çıkan, gebelik döneminde ki kadınları ilgilendiren bir diyabet türüdür. Bizim diyabet dediğimizde, kastettiğimiz daha çok anlamamız gereken nokta tip iki şeker hastalığıdır” dedi.
"DÜNYA GENELİNDE 350-400 MİLYON DİYABETLİ VAR"
Dünya geneline bakıldığı zaman, diyabet hızındaki artışın en fazla yaşandığı ülkelerden birinin Türkiye olduğunu vurgulayan Görgel, “2000'li yılların başında dünyada 200 milyon civarında diyabetli olduğu biliniyordu. Bu artışın 2025'e gelindiğinde 300-350 milyona ulaşması bekleniyordu. Bu hızlı bir artıştır. Ama aslında gidiş beklenenden daha kötüdür. Yani 2025'te ulaşılması beklenen hedeflere biz 2010 yılında çoktan ulaştık ve dünya genelinde geçtik. Yani şuanda bilinen dünya genelinde 350-400 milyon diyabetli var. Bunun önümüzdeki 10 yıl 15 yıl içerisinde neredeyse ikiye katlanacağı tahmin ediliyor” diye konuştu.
"ÇOK SUSAMA, SIK İDRARA ÇIKMA, GÖRME PROBLEMİ VARSA DİKKAT EDİN"
Diyabetin belirtiler hakkında bilgi veren Görgel, “Peki diyabetle ilgili hangi durumlarda şüphelenmemiz lazım yani ne zaman acaba bende diyabet hastalığı var mı, acaba ben şeker hastası mıyım sorusunu kendimize sormamız lazım? Özellikle üç dört tane belirgin bunların vasfı var. Özellikle halsizlik, bitkinlik, çok susama, sık idrara çıkma, sık sık su içme isteği, görme ile ilgili problemler, görme problemleri, gece idrara sık çıkma gibi bu tür şikayetler diyabet kuşkusu yaratan durumlardır. O yüzden mutlaka bu şikayetleri olan kişilerin kan şekerlerini en azından bir kere ölçtürmelerinde fayda var” ifadelerini kullandı.