Düzenli smear kontrolü ölümleri azaltıyor
Kadınlarda sıkça görülen rahim ağzı kanserinin düzenli smear testleri ile engellenebileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sami Güngör, smear testi sonuçlarında şüpheli sonuç çıkan hastalara ise kolposkopi yöntemi önerdi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sami Güngör, rahim ağzı kanseri ve uygulanan kolposkopi yöntemi hakkında bilgi verdi. Düzenli smear kontrolleriyle rahim ağzı kanseri ihtimalinin sıfırlanabileceğini aktaran Dr. Güngör, herhangi bir problemle karşılaşıldığın da ise kolposkopi yöntemiyle kolayca tanı konulabileceğini aktardı. Rahim ağzı kanserinin kadınlarda sıkça görülen bir kanser türü olduğunu belirten Dr. Güngör, "Smear kontrolü, poliklinik şartlarında herhangi bir ağrı olmadan aynı anda çok kısa bir işlemle muayene esnasında fırçayla rahim ağzından küçük bir sürüntü alınıyor. Bunu patolojide inceliyoruz. Yıllık yapılan smear kontrol ve muayenelerin de herhangi bir problem çıkarsa hemen kolposkopi aletiyle devreye giriyoruz. Kolposkopi aleti ise aslında bir kamera sistemidir. Hastanemizde bunu bir yıldır başarılı bir şekilde uyguluyoruz ve iyi sonuçlar alıyoruz. Hastalarımızı kanser olmadan, kanser öncesi hastalıklarda tespit edip hemen tanısını koyuyor ve tedavisini yapıyoruz” dedi.
Kolposkopi yöntemi hakkında bilgi veren Güngör, şunları kaydetti:
“Kolposkopi, poliklinik şartlarda herhangi bir anestezi gerekmeden aynı anda 5 veya 10 dakikalık bir işlemle hastayı muayeneye alıyoruz. Rahim ağzını kamera sistemiyle inceliyoruz. 5 veya 10 kat büyüterek rahim ağzının bütün alanlarını tek tek inceliyoruz. Özel bir solisyonla rahim ağzını yıkayıp şüpheli alanlardan biyopsi alıyoruz. Daha sonra patoloji sonucunu alıyoruz. Eğer orada bir sorun yoksa hastaya düzenli smear kontrollerine devam etmesini istiyoruz. Ama bir problemle karşılaştığımız zaman o problem içerisinde hemen sonraki aşama olarak özel lazerle rahim ağzını çıkartıyoruz. Bu şekilde hasta 10 yıl sonra kanser olup rahmi alınması yerine 10 dakikalık bir ameliyatla tamamen kurtuluyor. Smear kontrollerinde herhangi bir problem olan hastalarımıza kolposkopi yöntemiyle biyopsi öneriyorum” diye konuştu.
Rahim ağzı kanserinin Avrupalı kadınlarda azaldığını ifade eden Güngör, sözlerin şöyle sürdürdü:
“Avrupa'da rahim ağzı kanserinden ölen kadın sayısı çok az. Türkiye'de aslında smear kontrolleri ve kolposkopi yöntemi yavaş yavaş gelişiyor. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı, kadın doğum ve aile hekimlerimizin düzenli smear kontrollerinde kadınlara yardımcı olmasından dolayı rahim ağzı kanseri bayağı azaldı. Daha da iyi seviyelere gitmesi için tüm kadınlara yıllık smear kontrollerini yaptırmasını öneriyorum. Bu smear kontrollerle rahim ağzı kanseri ihtimali tamamen sıfırlayabileceğimizi ve ülkemizde bu kanser yüzünden kadınların ölmesini tamamen engelleyebileceğimizi söylemek isterim.