Elazığ'da Engelsiz Yaşam Merkezi projesi
Elazığ Şizofreni Danışma Derneği Başkanı Çiçek Tutuş, Proje Destek Sistemi'nden (PRODES), hazırladıkları 'Engelsiz Yaşam Merkezi' projesi kapsamında yapılacak olan çalışma ile sosyal, kültürel ve spor alanında birçok aktivite olacağını söyledi.
Elazığ Şizofreni Danışma Derneği tarafından hazırlanan ‘Engelsiz Yaşam Merkezi' projesinin 1 Ocak 2016 tarihinde başlayacağı belirtildi. Proje kapsamında bilgi veren Dernek Başkanı Çiçek Tutuş, "PRODES'ten Engelsiz Yaşam Merkezi adı altında bir projemiz geçti. Proje bizim için önemliydi. Proje kapsamsında hastalarımızı ve ailelerimizi bir araya getireceğiz" dedi.
Çocuklara, hastalara, özellikle de ruhsal engelli bireylere el sanatları, ahşap, seramik, çanak, çömlek kursu verileceğini aktaran Başkan Tutuş, "Annelerimize mutfak eğitimi, pasta sunumu ve yapımı kursu vereceğiz. Aynı zamanda sosyal faaliyet ve spor eğitimi, sağlık yaşam destek dersleri verilecek. Yoga ve meditasyon eğitimi verilecek. Uzman hocalarımız, ailelerimiz ve gönüllü üyelerimiz de bulunacak. Güzel bir merkez olacağını düşünüyoruz. Bütün ruhsal engelli, psikiyatri tedavi gören aileleri buraya bekliyoruz. Gönüllü ve bu konuda bize destek olacak, yardım edebilecek, sosyal hassasiyeti olan herkesi yanımızda görmek istiyoruz”diye konuştu.
"İNSANLARIN ŞİZOFRENİ HASTALARINA BAKIŞI ÇOK FARKLI"
57 üyelerinin bulunduğunu belirten Tutuş bu üyelerin yalnızca hastalardan oluşan üyeler değil, hasta yakınları ve gönüllü üyelerden de oluşacağını söyledi. Tutuş, "Üye sayımız gittikçe artıyor, bu da bizi sevindiriyor. İnsanların şizofreni hastalarına bakışı çok farklı. Bizi tanıdıkça bizden korkmamaları gerektiğini düşünüyorum. Üyelerle birlikte çok daha güzel işler yapacağız. Bu konuda gençlerin, siyasilerin, Elazığ‘ın ileri gelenlerinin de desteklerini bekliyoruz. Bir şehrin büyüklüğü, sosyalliği, engellilere verdiği önemle ortaya çıkmaktadır. Bizler de kendi çapımızda aileler olarak önce bir adım atalım, sonrasında destekler gelecektir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"ŞİZOFRENDE AKTİVİTE VE AİLE DESTEĞİ ÖNEMLİ"
Dernek faaliyetleri ile ilgili de bilgi veren Tutuş, geçtiğimiz yıl, geziler, konserler düzenlediğini söyledi. Tutuş, "Engelli birey ve ailelerine tiyatro gösterileri, bilgilendirme toplantıları ve seminerler hazırladık. Bu hastalıklarda aktivite ve aile desteğinin öneminin yadsınamayacak kadar önemlidir. Ne kadar erken fark edilir ve erken uzman hekime başvurulursa, yakınlarına destek olurlarsa o kadar faydalı olur. İçine kapanmak gibi durumları takip edilmelidir. Çocuklardaki ruhsal değişiklikleri aileler gözlemleyebilmeli ve tedbir alabilmeli. Ailelerin, bu durumda uzmanlarla görüşüp bu konuyla ilgili bilinçlenmeleri ve ne yapmaları gerektiğini öğrenebilmeli. Bu süreç ileri aşamalara geldiği zaman ailelerin bunu atlatması, bununla başa çıkabilmesi çok zorlaşıyor. Biz bu konuda da proje kapsamında profesyonel destek alıp bilgilendirme toplantıları ve seminerler hatta inanç konusunda destek verebilecek uzman arkadaşlardan, destek alıp ailelerin bilinçlenmesini sağlayacağız. Bunu duyurabilmek, toplumda duyarlılığı artırabilmek önemlidir" şeklinde konuştu.
"HASTALARIMIZIN HER ZAMAN FARKINA VARILMASI GEREKİYOR"
Özellikle ilkokul çağında başlayan gerek ruhsal engelli ya da diğer engelli gurupların, çocukların hastalığını fark etmeleri ve onlara nasıl yaklaşılması gerektiğinin bilmelerini gerektiğini aktaran Tutuş açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Bu insanlara özellikle sadece engelliler haftası veya engelli gününde değil. Bu toplumun bir parçası olan hastalarımızın her zaman farkına varılması, her zaman destek olunması gerekir. Onları rencide etmeden, rahatsız etmeden kaynaştırmamız lazım. Üreten, herhangi sağlıklı bir insan kadar yaşama dair her şeyde onların haklarının olduğunu unutmayalım. Onlara destek olmak için elimizden geleni yapalım ve bunu karşımızdaki insanlara anlatmaya çalışalım.”