Elazığ'da Erozyonla mücadele

Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2003 ile 2014 yılı arasında erozyonla mücadele kapsamında 45 milyon 634 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu belirten Bölge Müdürü Ziya Polat, bu yıl içerisinde ise 4 milyon fidanın dikileceğini söyledi.

TAKİP ET

Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü nedeniyle Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat açıklama yaptı. Polat açıklamasında, Türkiye'de çölleşme ve erozyonla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Çölleşmenin, iklim değişmeleri ve insan aktiviteleri sonucunda oluşan arazi bozulumu olduğunu gördüklerini ifade eden Polat, "Bir başka ifadeyle çölleşmeyi, arazi verimliliğinin azalması olarak da ifade etmek mümkündür. Çölleşme, Dünyanın her yerindeki kurak bölgeleri etkileyerek ekonomilerin gelişmesini engellemekte, geniş alanlardaki nüfusun yoksullaşmasına ve açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına sebep olmaktadır. Çölleşmenin en önemli sebebi, meraların aşırı ve düzensiz otlatılması, ormanların tahribi, yanlış sulama yöntemleri, arazilerin aşırı, yanlış kullanımı olarak da ifade edebiliriz. Bugün küresel boyutlarda etkili olan çölleşme ve kuraklık, Türkiye gibi kurak ve yarı kurak iklim kuşağında bulunan ülkelerde, aşırı sıcak günlerin sayısında, orman yangınlarında artış, su kaynaklarında azalma, tarımda verim kaybı, biyolojik çeşitliliğin azalması gibi etkileriyle birlikte görülüyor" dedi.

Çölleşmenin etkilerini azaltmak ve önüne geçebilmek için, yapılabilecek en önemli çalışmaları anlatan Polat, şöyle konuştu:

"Bitki örtüsünün korunması, geliştirilmesi ve artırılmasına yönelik olarak ağaçlandırma, erozyon kontrolü, rehabilitasyon, mera ıslahı, iyi tarım uygulamaları, tasarruflu sulama sistemlerinin tesisi gibi faaliyetler olarak sıralayabiliriz. Ormanlar toprağı muhafaza eden en önemli tabii kaynaklarımızdan biridir. Bu sebeple sorumluluğumuz altında bulunan ormanlarımızı korumak, geliştirmek ve sürdürülebilir biçimde kullanmak gayesiyle planlı bir şekilde çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bakanlığımızca uygulamaya konulan 2008-2012 yıllarını kapsayan ağaçlandırma ve erozyon kontrolü seferberliği eylem planı ile Türkiye'de 2 milyon 429 bin hektar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve bozuk ormanların iyileştirilmesine yönelik çalışma yapılarak 2 milyar fidan toprakla buluşturuldu."

Çölleşmenin başlıca sebeplerinden olan erozyonla mücadele çalışmalarını ara vermeksizin devam ettirildiğini de kaydeden Polat, "Türkiye'nin erozyonla mücadele çalışmalarında dünya lideri olduğu belirlenmiştir. 2013 yılında da 3 yeni eylem planı uygulamaya konulmuştur. 2013-2017 yılları arasında 1 milyon 400 bin hektarda erozyonla mücadele maksatlı çalışma yapılmasını öngören Erozyonla Mücadele Eylem Planı hazırlanmış ve ilk 2 yılı itibariyle burada da hedeflerin üzerine çıkılarak 510 bin 393 hektar alanda çalışma gerçekleştirilmiştir. Baraj havzaları yeşil kuşak ağaçlandırma eylem planı ile ülke çapında 400 adet baraj ve gölette, Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ile de 227 adet sel havzasındaki 4,13 milyon hektar alanda sel ve erozyon önleme çalışması yapılacaktır. Bu çalışmalarda da ilk 2 yıl sonuçları itibariyle 121 adet baraj ve gölet ile 97 adet sel havzasında çalışma gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.

Elazığ Orman Bölge Müdürlü'nün çalışmaları hakkında da bilgi veren Polat, "2003-2014 yılları arasında Elazığ'da 65 bin 105 hektar alanda çalışma yapılarak 45 milyon 634 bin adet fidan toprakla buluşturulmuştur. 2015 yılında 6 bin 100 hektar alanda ağaçlandırma ve toprak muhafaza çalışması yapılarak 4 milyon adet fidan toprakla buluşturulacaktır. Bu çalışmalar için yaklaşık 15 milyon 517 bin 500 lira harcama yapılması planlanmaktadır" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme