Elazığ'da konut ve kira krizi

Emlak Uzmanı İhsan Babürhan, 'Elazığ'da kira fiyatları büyükşehirlerle yarışıyor, yurt dışındaki Elazığlılar yatırımlarını farklı ülkelere yönlendiriyor.' dedi.

TAKİP ET

Özel Haber... Emlak Uzmanı İhsan Babürhan, Elazığ'daki kira oranlarının büyükşehirlerle hatta diğer ülkelerle yarıştığını belirtti.

Pandemi, deprem ve artan enflasyonun etkisiyle Elazığ'da kira oranlarının gün geçtikçe arttığını söyleyen Babürhan, şehrin depremden sonra kira artış oranında birinci sırada olduğunu vurguladı.

Babürhan, "Yoğun göç Elazığ'da kira fiyatlarını yüzde 200'e varan oranlarda artırdı. İstanbul'da 25 - 30 bin liraya ev kiralanırken Elazığ'da da bu fiyatlara ulaşıyoruz." dedi.

Babürhan ayrıca, yurt dışında yaşayan Elazığlıların, emlak sektöründeki fırsatçılıklar nedeniyle artık Elazığ'da yatırım yapmadığını ifade etti.

Bazı emlakçıların, yurt dışındaki vatandaşların sistem bilgisi eksikliğini fırsata çevirdiğini belirten Babürhan, "Dolandırıldığını fark eden vatandaşlar, yatırımlarını farklı ülkelerde yapmayı tercih ediyor." dedi.

EV BULMA SIKINTISI VE ARTAN KİRALAR

Emlak Uzmanı Babürhan, Temmuz ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, konut kiralarına yapılabilecek tavan zam oranının yüzde 65,07 olarak belirlendiğini hatırlattı.

2022'den 1 Temmuz 2024'e kadar geçerli olan yüzde 25 kira tavan artış oranının kalkmasıyla kiracılarda mağduriyet başladığını belirten Babürhan, bu karardan önce ise ev sahiplerinin zorluk yaşadığını söyledi. "Ne kiracı ne de ev sahibi suçlu, en büyük etken enflasyon." dedi.

Kiracı ve ev sahipleri arasında karşılıklı anlayışın önemine değinen Babürhan, kira sözleşmelerinin resmi olmasına, kiraların banka hesabına yatırılmasına dikkat çekti.

Babürhan, Elazığ Depremi, COVID-19 salgını ve Kahramanmaraş Depremleri sonrası konut fazlalığının yerini ev bulma sıkıntısına bıraktığını belirtti.

Babürhan, müteahhitlerin ev yapamaz hale geldiğini ve devletin müteahhitlere destek olması gerektiğini vurguladı. "Bu süreçte devlet, müteahhitlerin yeni inşaatlar yapabilmesi için destek olmalı, kredilerin vadesi uzatılmalı, faiz oranları düşürülmeli. Ayrıca, batıdaki sistem gibi TOKİ'nin alıp satmak yerine kiralama sistemine geçmesi gerekiyor. Eğer bunlar yapılırsa, sistem bir nebze de olsa rahatlamış olur." dedi.

ELAZIĞ'DA DUDAK UÇUKLATAN KİRA FİYATLARI

Babürhan, Elazığ'daki en düşük kira fiyatının 4 bin 500 - 5 bin lira bandında, en yüksek kiranın ise 45 bin liraya yakın olduğunu söyledi.

En düşük kira fiyatının 4 bin lira olması gerektiğini, her imkanı barındıran evlerin ise 30 bin lirayı aşmaması gerektiğini belirtti.

Bakmadan Geçme