Elazığ'dan kısa kısa
06 Mart 2017 - Elazığ Haberleri
EBEGEM'DEN KOSGEB DANIŞMANLIK HİZMETİ
EBEGEM, kendi işini kurmak isteyen girişimci adaylarına ve devletten destek almak isteyen küçük işletme sahiplerine, KOSGEB hibe ve destek kredilerinden yararlanma koşullarına yönelik danışmanlık hizmeti sunmaya başladı.
Elazığ Belediyesi Ekonomi Geliştirme Merkezi (EBEGEM), şehrin ekonomik hayatına katkı sağlamak amacıyla girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik desteklerini sürdürüyor.
EBEGEM bünyesinde, hafta içi her gün, 09.00-11.00 saatleri arasında, KOSGEB uzmanları tarafından, danışmanlık hizmeti sunulacak. Ücretsiz danışmanlık desteğiyle, girişimci adaylarının ve aktif olarak faaliyetlerini sürdüren küçük ölçekli işletmelerin yıl boyunca yararlanılabilen KOSGEB desteklerine başvuru kriterleri, planlama, yatırım, modernizasyon, kapasite artırımı konuları ile yeni işletmelerin kurulmasına yönelik devlet desteği ve hibelerinden faydalanılmasına ilişkin bilgilendirme sağlanacak.
"TECRÜBE KONUŞUYOR, İÇİMİZDEKİ KAHRAMANLAR" PROJESİ
Elazığ'da, Gençlik ve Spor Bakanlığının "Tecrübe Konuşuyor, İçimizdeki Kahramanlar" Projesi kapsamında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin bertaraf edilmesinde büyük katkı sağlayan gaziler yaşadıklarını anlatacak.
Elazığ Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Gençlik ve Spor Bakanlığınca, 15 Temmuz gecesinde ülkenin yaşadığı vahim durum karşısında kahramanlık gösteren vatandaşların, o gece yaşadıklarını ilk ağızdan halka ve gençlere "Tecrübe Konuşuyor, İçimizdeki Kahramanlar" Projesi kapsamında anlatacakları belirtildi.
Açıklamada, "Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde 9 Mart Perşembe günü saat 19.00'da gerçekleştirilecek olan ve ülkenin bağımsızlığını, bölünmez bütünlüğünü sağlamak için 15 Temmuz gecesi canlarını hiçe sayarak tankların ve silahlı teröristlerin önünde duran değerli kahramanların katılacağı programa tüm halkımız davetlidir." ifadelerine yer verildi.
BANKALARIN İŞ DÜNYASINA YAKLAŞIMINI TASVİP ETMİYORUZ
KOSGEB tarafından işletmelere sağlanan 50 bin TL faizsiz kredi desteği programından bankaların sicil affını uygulamaması nedeniyle işletmelerin sıkıntı yaşadığını belirten Elazığ TSO Başkanı İdris Alan, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nu (BDDK) göreve davet etti.
HÜKÜMETİN KARARINA UYULMUYOR
Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Alan konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “KOSGEB tarafından piyasaların canlanması ve özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin acil nakit ihtiyacının karşılanması noktasında 50 Bin TL'ye kadar sıfır faizli bir kredi destek programı uygulanmış ve ilimiz işletmeleri destek programına yoğun bir ilgi göstermiştir.
Hükümetimiz iş dünyasının önündeki engellerin kaldırılması, ticaretin canlanması, ihracatın yükselmesi ve bunlara bağlı olarak istihdam artışının sağlanması için yurt genelinde bir seferberlik ilan etmiş ve ardı ardına destek paketleri çıkarmış olmasına rağmen bankalar tüm güçleriyle iş dünyasına karşı bir direnç göstermektedir. Bugüne kadar hiç çeki senedi yazılmamış, kredisini geciktirmemiş ve bankalarla faiz oranı noktasında pazarlık yapma gücü olan işletmeler hariç, sicilinde en küçük bir pürüz olan işletmeler Bankaların sicil taramasına takılmakta ve KOSGEB tarafından sağlanmış olan çok değerli desteğe ulaşmada zorluklar yaşamaktadır. Hükümetimiz tüm işletmelere sicil affı getirmiş olmasına rağmen, bankalar maalesef buna uymamaktadırlar. Bankalarda çok yüklü teminat ve ipoteği olan firmalardan bile yeni ipotek ve teminat istenmekte hatta memur kefil talep edilmektedir. İşletmelerimizin iş yapma kabiliyetini ortadan kaldıran, 8-10 yıl öncesine ait sicil yada icra dairelerindeki haciz uyarıları bahane gösterilerek kredi kullandırılmamaktadır. Hükümet işte zaten bu problemi ortadan kaldırmak ve iş dünyasının önünü açmak için sicil affını çıkarmıştır. Bankalar bu karara uymayacak ise sicil affı hangi kurumda işletmenin işine yarayacaktır? Bankaların bu uygulamadan bir an evvel vazgeçerek hükümetin almış olduğu karar doğrultusunda hareket etmeleri tüm iş dünyasının ortak beklentisidir. Bu konuda Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun da bir gözetmen olarak ülke olarak çok kritik bir süreçten geçtiğimiz bu günlerde ivedi olarak devreye girmelerini beklemekteyiz” şeklinde değerlendirmede bulundu.
FÜ “BU GENÇLİKTE İŞ VAR” YARIŞMASINA TÜRKİYE ÇAPINDA EN ÇOK BAŞVURU YAPAN 2. ÜNİVERSİTE OLDU
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen “TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!'' proje yarışmasına katılımda 173 öğrenci başvurusu ile Fırat Üniversitesi 2. sırada yer aldı.
Türkiye genelinde 73 il ve 152 üniversiteden 3 bin 706 üniversite öğrencisinin bin 426 projeyle başvurduğu yarışmaya en çok başvuru 235 başvuru ile İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden gelirken, 173 öğrenci başvurusu ile Fırat Üniversitesi 2. ve 151 öğrenci başvurusu ile Erciyes Üniversitesi ise 3. Oldu.
Sıralamada bu üç üniversiteyi, Anadolu Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi takip etti.
Yarışmanın ön eleme etabında üniversite öğrencilerinden oluşan ekiplerin iş fikirleri, yarışma ön jürisi tarafından incelenecek. En yüksek puanı alan ilk 50 iş fikrinin (ilk 30'u asil, sonraki 20'si yedek olmak üzere) 9 Mart'ta kamuoyuna açıklanacak. Ön elemeyi başarıyla tamamlayan 30 ekip, 15-18 Mart tarihleri arasında İstanbul'da bir eğitim kampında bir araya gelecek. Kampa katılan yarışmacılar bir yandan etkin sunum tekniklerinden pazara çıkış stratejilerine kadar girişimcilik hakkındaki temel konularda eğitim alırken, diğer yandan ekosistemin önemli isimlerinden mentorluk alma fırsatına sahip olacak.
Eğitim kampının ardından 30 yarışmacı ekip, fikirlerini TÜSİAD üye rehberlerine sunacak ve seçilen 12 ekip birer üye ile eşleşecekler. Yarışmacılar 20 Mart - 15 Mayıs tarihleri arasında Türk iş dünyasına yön veren isimlerin bulunduğu rehberler ile birlikte çalışarak iş fikirlerini geliştirme ve iş planlarını oluşturma fırsatı yakalayacaklar.
Tüm üniversitelerin ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerine açık olan TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! Yarışması'nın Ödül Töreni, final jürisi Erol Bilecik, Güler Sabancı, Esin Güral Argat, Buğra Kavuncu ve Nevzat Aydın'ın katılımları ile 17 Mayıs 2017'de İstanbul'da yapılacak. Yarışmanın birincisine 75 bin TL, ikincisine 50 bin TL, üçüncüsüne ise 25 bin TL para ödülü verilecek.
ÖĞRENCİLERE “MADDE BAĞIMLILIĞI VE KORUNMA YOLLARI” SEMİNERİ
Elazığ Belediyesi Aile Danışma ve Eğitim Merkezi (ADEM) ile Elazığ 75.Yıl Anadolu Lisesi işbirliğiyle “Madde bağımlılığı, korunma yolları ve tedavi edilme süreci” konulu bir eğitim programı düzenledi.
Öğrencilerin ve eğitimcilerin yoğun katılım gösterdiği programda Fırat Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Erhan Deveci, slayt sunum eşliğinde öğrencilere, madde bağımlılığının ne olduğu, hangi hallerde başlayacağı, sağlığa ve sosyal hayata zararları ile tedavi edilme süreci hakkında bilgiler verdi.
Madde kullanımının çok küçük yaşlara düştüğünü ve madde bağımlılığına başlamaya iten sebeplerin de başında merak duygusunun geldiğini belirten Profesör Deveci, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımına başlama nedenlerini şu şekilde sıraladı:
“Merak duygusu başta olmak üzere, arkadaş etkisi, çaresizlik hissi, kendini kanıtlama, ailevi ve sosyal sorunlar, maddeye ulaşabilmenin kolay olması bu etkenlerin arasında sayabileceğimiz başlıca nedenlerdir” dedi.
Elazığ 75. Yıl Anadolu Lisesi Müdiresi Gülhan Acar ise programda yaptığı konuşmada, “Bu programlar öğrencilerin gelişimine ve bilinçlenmesine önemli ölçüde katkı sağlıyor. Öğrenciler açısından çok değerli gördüğümüz bu programı gerçekleştirmemizde bizlere her türlü desteği ve kolaylığı sağlayan, aynı zamanda eğitime ve öğretime verdiği önem dolayısıyla da Elazığ Belediye Başkanı Sayın Mücahit Yanılmaz'a teşekkür ediyorum” dedi.