Elazığ'dan kısa kısa

12 Nisan 2016 Elazığ Haberleri

TAKİP ET

FÜ'NÜN KARİYER GÜNLERİNE TÜRKİYE GAZETESİ YAZARI RAHİM ER KATILDI
Fırat Üniversitesi (FÜ) tarafından organize edilen “Kariyer Günü” etkinliğinin konuğu Türkiye Gazetesi yazarı Rahim Er oldu.

FÜ Kariyer Günleri kapsamında “Büyük Düşün, Hedefin Büyük Olsun, Durma, Yılma, Yorulma” konulu söyleşi üniversitenin Bahaddin Öğel Konferans Salonu'nda düzenlendi. Türkiye Gazetesi Yazarı Rahim Er'in konuşmacı olduğu söyleşiye, FÜ Rektörü Kutbeddin Demirdağ, akademisyenler, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Demirdağ, "Önemli günlerden birini yaşıyoruz. Gençlik yıllarından beri köşe yazılarını takip ettiğim, televizyon programlarını izlediğim ve her sohbetinde de ders çıkardığımız, Elazığ'ımızın yetiştirdiği ender şahsiyetlerden biri Rahim Er abimizi burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim" dedi.

Türkiye Gazetesi yazarı Rahim Er de konuşmasında kendisinin hayatından bahsederek, örnekler verdi. Atomun dönmesi gibi insanında kendi hayatı etrafında döndüğünü dile getiren Er, "Çünkü her insanın bir yaratılış gayesi var. Biz tesadüfen bu dünyaya gelmedik. Bizim yaratılış hikmetimiz var, o hikmetin peşindeyiz. Büyük düşün, hedefin büyük olsun, durma, yorulma, yılma. Biz öyle bir medeniyete mensubuz ki 1 saatlik düşünceyi 1 yıllık nafile ibadetten daha makbul sayan bir medeniyetin mensuplarıyız" diye konuştu.

Her insanın düşünme kapasitesi olduğunu belirten Er, şunları kaydetti:
“Onu bulabilmesi, zorlayabilmesi, ona erişebilmesiyle o düşünceler faydaya dönüşecektir. Düşüncelerine set çekmemek, o düşüncelerden hareketle insanın faydasına, üretime geçebilmesi için insanın bir maksadı ve hayalinin olması lazım. Ben lise ikinci sınıfta hukuk fakültesini bitirip yazar olacağım diye bir hedef koydum. Bir gaye sahibi olmak ve o gayeye doğru yürümek gerekli. İnsan o yürüyüşte engellerle, iftiralarla karşılaşabilir ama maksadının delisi olan velisi olur. Hiç kimseye başarı altın tepsi içinde sunulmaz.”

Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Er'in bugün doğum günü olması nedeniyle sürpriz yapılarak pasta kesildi.

Programın sona ermesinin ardından Demirdağ, Harput Kalesi'nin tablosunu Er'e hediye etti.


ELAZIĞ'DA SÜRDÜRÜLEBİLİR ALABALIK ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ
Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından “Sürdürülebilir Alabalık Yetiştiriciliği Çalıştayı” düzenlendi.

Çalıştayda, alabalıkta kuluçka dönemi, pazarlama ve akuaponik yetiştiriciliği olmak üzere 13 konu ele alındı. Bir otelin konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştaya, Vali Yardımcısı Haluk Çakmak, Belediye Başkan Yardımcısı Mashar Ayas, Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Hakan Akgün, Keban Alabalık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Şimşek, Fırat, Çukurova, Tunceli ve İnönü Üniversitesinden akademisyenler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve il müdürlüklerinden temsilciler katıldı.

2002 yılından bu yana su ürünleri yetiştiriciliğinin destek kapsamına alınmasıyla beraber 60 bin ton olan üretimin bugün 240 bin tonlara ulaştığını belirten Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Hakan Akgün, “Su ürünleri ihracatı 90 milyon dolardan 700 milyon dolara yükselmiştir. Ülkemiz alabalık yetiştiriciliği konusunda Avrupa'da lider konumdadır. Su ürünleri yetiştiricilik sektörünün daha iyi yerlere gelmesi için mutlaka TKDK desteklerinden yararlanması ve tarım sigortası yaptırarak tesislerini sigortalamaları gerekir. Son 3 yılda hızla büyüyen sektör su ürünleri sektörüdür. Geçmiş yıllarda zar zor şartlar altında üretim yapan sektör, bugün teknolojinin gelişmesiyle ciddi bir şekilde artmıştır. Bakanlığımızın desteğiyle su ürünleri sektörü, 85 ülkeye ihracat yapmayı başarmıştır” dedi.

Elazığ alabalık yetiştiriciliğinin şuanda Türkiye'de ve Avrupa'da birinci sırada olduğunu vurgulayan Keban Alabalık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Şimşek, “Bu biz balıkçılar için sevindirici bir olaydır. Ama alabalıkta başkent olmak ve üretim yapmak kolay değil. Başta Fırat Nehri gibi böylesi bir güzel nehrin ilimiz sınırlarına geçmesi ve bunun yanında Keban ve Karakaya baraj gölü gibi devasa baraj göllerinin bu bölgede bulunması büyük avantajdır. Yabancıların ‘ su akar Türk bakar' diye bir sözü vardı. Ama artık su akıyor Türk bakmıyor. Türk artık enerji ve balık üretiyor. Bundan dolayı ülkemizin ekonomisin ciddi anlamda katma değer ve istihdam sağlıyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye üretmiş olduğu ürünleri satıyor” diye konuştu

Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Kenan Köprücü'nün yaptığı panelde, Doç. Dr. Murathan Kayım, Doç. Dr. Volkan Kızak, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Varol, Prof. Dr. Sibel Köprücü katılımcılara alabalık hakkında çeşitli sunumlar yaptı.

İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI YAPILDI
Elazığ Valiliği İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Murat Zorluoğlu başkanlığında yapıldı.

İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü tarafından organize edilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında 2016 yılında kurumların yatırımları değerlendirildi.

İl Özel İdaresi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Murat Zorluoğlu, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Karahan Çelik, Vali Yardımcısı Üzeyir Yılmaz, İlçe Kaymakam ve Belediye Başkanları, yatırımcı kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile STK'ların yetkilileri katıldı.

Toplantının açılışında bir değerlendirme yapan Vali Murat Zorluoğlu şunları söyledi, “ Bu yıl devlet bütçesi de yatırım programı da seçimlerden dolayı biraz gecikmeli olarak görüşüldü ve kabul edildi. Burada Elazığ'la ilgili olarak spesifik projeler var ayrıca Bakanlıklara muhtelif işler başlığı altında verilen ödenekler iller bazında henüz belirlenmediği için şuanda bizim toplam proje sayımız ve ilimizin ödeneği tam olarak belirlenememiştir. Ancak yapılacak çalışmalar neticesinde daha sonra bu proje sayıları ve ödenek miktarları değişecektir. Şuan itibariyle 69 projenin 2016 yılı başlangıcında öngörülen yatırım ödeneği toplamı 321 milyon 297 bin olarak öngörülüyor. Tabi bu ödenek yıl içerisinde muhtelif projelerde ilimize düşen miktarlar belli olduğunda daha da artacaktır.

2016 yılı Elazığ yatırım bütçesini kurumlar bazında değerlendirdiğimizde Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü 57 milyon 257 bin , EÜAŞ Keban HES İşletme Müdürlüğü 53 milyon 802 bin , Orman Bölge Müdürlüğü'nün 52 milyon 385 bin gibi rakamlarla 2016 yılı yatırım programlarında var olduklarını görüyoruz. Yine Fırat Üniversitesi Rektörlüğü'ne 40 milyon , İlbank AŞ Bölge Müdürlüğü'ne 35 milyon , Teiaş 13. Bölge Müdürlüğü'ne 26 milyon , İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 12 milyon , Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü'ne 7 milyon yatırım ödeneği ayrıldığını diğer kurumlarımız için ayrılan bütçe ile birlikte 2016 yılı toplam yatırım ödeneğinin 321 milyon ye ulaştığını görüyoruz.
12 proje ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 10 proje ile Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü ve 9 proje ile Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü, 8 proje ile Fırat Üniversitesi Rektörlüğü öne çıkmaktadır.

Mahalli İdare Yatırımlarına baktığımızda Elazığ Belediye Başkanlığı'na ait 226 milyon 850 bin proje bedelli 17 proje bulunmakta olup, bu projeler için 2016 yılında ayrılan ödenek 107 milyon 653 bin dir. Elazığ Belediye Başkanlığı'na ait 17 projeden 8'i devam etmekte, kalan 9 proje içinse hazırlık çalışmalarının sürdüğü görülmektedir. Bunun yanında Elazığ İl Özel İdaresi'nin toplam 42 milyon 227 bin proje bedelli 137 projesi bulunmaktadır.

VALİ ZORLUOĞLU: PROJELERİN BİRAN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMESİ ÖNEMLİ
İlimizde gerek merkezi idare kuruluşları gerek belediyelerimiz ve İl Özel İdaremiz yapacağı bu yatırımlarla şehrimizin kalkınma hamlesine önemli katkılar yapacağımıza inanıyoruz. Ben bütün Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızdan, Kaymakamlarımızdan, Belediye Başkanlarımızdan yatırım programlarında yer alan işleri titizlikle takip etmelerini, biran önce ihale edilmesi ve hayat geçirilmesi için azami bir çaba göstermelerini kendilerinden bekliyorum.

2016 yılı bütçemizin ve 2016 yılı devlet yatırım programının Elazığ'ımıza taalluk eden iş ve projelerinin 2016 yılı içerisinde inşallah başarıyla yürütüleceğine inanıyor ve bu yatırım programının ilimize ve Elazığ'lı hemşerilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
İl Koordinasyon Kurulu toplantısında ilk kez Belediye Başkanlığı adına sunum yapan Belediye Başkan Yardımcısı Karahan Çelik, belediyemizin yapmış olduğu hizmetleri aktarma fırsatı verildiği için Vali Murat Zorluoğlu'na teşekkür ederek Elazığ Belediyesinin 2016 yılı içerisinde yaptığı ve devam eden projeler hakkında kurula bilgi verdi.

Toplantı daha sonra yatırımcı kurum ve kuruluşların yapmış oldukları yatırımlar ile devam eden projeler değerlendirildi.

Bakmadan Geçme