Elazığ'dan kısa kısa
9 Ağustos 2016 Elazığ Haberleri
ELAZIĞ'DA DEMOKRASİ NÖBETİ DEVAM EDİYOR
15 Temmuz darbe girişimine karşı çıkan Elazığlıların meydanlardaki demokrasi nöbeti devam ediyor.
Demokrasi ve Şehitler Mitinginin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın demokrasi nöbetlerinin Çarşamba gününe kadar devam etmesi çağrısı üzerine Elazığlılar 15 Temmuz Demokrasi meydanına akın etti. Meydanda kurulan platformda bu kez minikler sahne aldı. Ellerinde Türk bayrakları ile sahneye çıkan çocuklar “Türkiyem Canım Benim” türküsünü söyledi. 9 yaşındaki Zümre Kalkancı'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yazdığı şiiri okudu. 15 Temmuzda yapılan bu alçakça ihaneti milletin püskürttüğünü vurgulayan vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “nöbet yerlerinize dönün” talimatıyla nöbet yerlerine döndüklerini, hainlere fırsat vermeyeceklerini kaydetti.
ELAZIĞ SU ÜRÜNLERİNDE ÖNEMLİ BİR POTANSİYELE SAHİP
Elazığ'daki su ürünleri kooperatiflerinin balıkçılık sektörüne ciddi katkılar sunduğunu belirten Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Hakan Akgün, kentin bu sektörde önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Elazığ Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Hakan Akgün Keban ve Ağın Su Ürünleri Kooperatif Başkanlarıyla bir araya geldi. Enstitü Müdürü Hakan Akgün, Ekim ayında yapılması planlanan “Su Ürünleri Kooperatifleri Çalıştayı” hakkında bilgiler aktardı. Türkiye genelinde 26 türde 88 bin kooperatif olduğunu belirten Enstitü Müdürü Hakan Akgün, “Bu kooperatiflere üye 8,5 milyon kişi bulunuyor. Rekabet gücü ve istihdamın artırılması yönünden kooperatifçilik önemlidir. Elazığ ve bölgesi gerek su ürünleri sektörü gerek se su ürünleri avcılığı açısından önemli bir potansiyele sahiptir Bu anlamda kentte faaliyet gösteren su ürünleri kooperatifleri, balıkçılık sektörüne ciddi katkılar sunmaktadır” dedi.
Akgün ve kooperatif başkanları fikir alışverişinde bulundu.
BÜYÜK VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN KAYIT SİSTEMİ TEK BİR SİSTEMDE TOPLANDI
Büyükbaş Hayvanların Kayıt Sistemi Türkvet ve Küçükbaş Hayvanların Kayıt Sistemi Koyun Keçi Kayıt Sistemi (KKKS) tek bir sistemde toplandı. Sistem, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülen Tarım Bilgi Sistemi Projesi kapsamında yer alan Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) ile birleştirilerek, tüm hayvan türlerinin tek bir sistemde kaydedileceği TÜRKVET 30/06/2016 tarihi itibarı ile devreye alınmıştır. Sistem bugün İl Müdürlüğü toplantı salonunda ilgili veteriner hekimlere tanıtıldı.
Toplantıya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan KARAHAN,Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Asım SELEN, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Türkiye Sistem Sorumlusu Ahmet ERCAN, İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli veteriner hekimler, damızlık sığır yetiştiriciliği birliği ile damızlık koyun keçi yetiştiriciliği birliğinde sistem sorumlusu olan veteriner hekimler katıldı.
Toplantıda konuşan İl Müdürü Turan KARAHAN, “Bugün burada uygulamalı olarak yapılan bu eğitim ile birlikte ilimizde Hayvancılık Bilgi Sisteminin sıkıntısız bir şekilde çalıştığı, vatandaşın mağdur olmadığı bir sistem oluşturulacaktır. Eğitimin asıl önemli olan kısmı ise yaklaşan kurban bayramı ile hızlanan hayvan sevkleridir. Sevklerde sorun çıkmaması için bu sistemin iyi öğrenilmesi gerekmektedir ” dedi.
Toplantı, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Türkiye Sistem Sorumlusu Ahmet ERCAN'ın katılımcılarasistemi anlatması ile devam etti.
KADIN ELİ DEĞDİ SEBZE KURUDU DOMATES UN OLDU PROJESİ EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR
Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında İlimiz tarafından kadın çiftçilere hazırlanan ve Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca onaylanarak uygulamaya geçen “Kadın Eli Değdi Sebze Kurudu Domates Un Oldu” projesi Hankendi ve çevresinde başlamıştır. Proje kapsamında verilen eğitimlerin ikinci etabı bugün Hankendi de başladı.
Eğitime İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan KARAHAN, Koordinasyon ve Tarımsal Şube Müdürü Yaşar ERDOĞAN, İnönü Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Gökhan DURMAZ, Gıda ve Yem Şubesinden Hasan YILDIRIM, teknik personeller ile kadın çiftçiler katıldı.
Eğitimin açılışında bir konuşma yapan İl Müdürü Turan KARAHAN, “Projenin uygulama aşamasında 20 kadın çiftçi belirlenmiş olup; her kadın çiftçiye bir dekar olmak üzere toplam 20 dekar sebze dikimi yapılmıştır. Dikimden önce sebze dikimi yapılacak yerlere damlama sulama sistemi kurulmuştur. Yine proje kapsamında Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün Modüler Programında yer alan Domates Yetiştiriciliği Eğitimi 30 kadın çiftçiye İŞKUR destekli 120 saat teorik, 72 saat pratik olmak üzere toplam 192 saat verilmiştir. Proje süresince proje uygulayıcılarına aşamalı olarak dikimden hasta ve hasat sonrası domatesin kurutulup işlenerek un elde edilmesine kadar bütün konularda aşamalı olarak eğitimler verilmiş ve verilmeye devam etmektedir. Proje kapsamındaverilen eğitimin ikinci aşaması olan; gıda hijyeni, kurutma teknolojileri, gıdaların ambalajlanması ve muhafaza teknikleri, domatesin besin değeri ve sağlık üzerine etkileri, domates unu üretim teknolojisi konularındaki eğitim de bugün başlamıştır. Eğitime katılan tüm kadın üreticilerimize başarılar diliyorum ” dedi.
Eğitim katılımcıların demonstrasyonalanlarını gezmesi ile devam etti.