Elazığ meme kanseri taramasında Türkiye ikincisi oldu
Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü, Meme Kanseri taramalarında hedef nüfusu 100 binin altında olan iller arasında yürütmüş olduğu başarılı çalışmalardan dolayı Türkiye ikincisi oldu.
Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı tarafından 2019 yılı içerisinde, 81 ilde yürütülen Meme Kanseri Tarama Programı kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı tüm sağlık kuruluşları ve Mobil Kanser Tarama Aracı ile yapılan tarama çalışmaları değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda Hedef Nüfus Oranı 100.000 altı olan iller arasında Elazığ ili “İkincilik Ödülü” ne layık görüldü.
Konu hakkında değerlendirmede bulunan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Cahit POLAT, yapmış olduğu açıklamada “ Kanser, Dünyada ve Ülkemizde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Küresel olarak yaklaşık her 6 ölümden biri, ülkemizde ise her 5 ölümden biri kanser nedeniyledir. Kanser yükünün bu hızlı artışı, dünya çapında halk sağlığı ve sağlık sistemleri için bir kriz teşkil etmektedir. Gelecekte kaynakları bol olan ülkeler de dahil olmak üzere birçok ülke için, tanı konulacak çok sayıdaki kanser hastasının tümünün tedavisi ve bakımı için yeterli ödenekleri temin etmek önemli bir sorun olacaktır. Günümüzde yürütülen çalışmalar neticesinde erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmiş birçok kanserin iyileşme olasılığı yüksek bir ihtimaldir. Bu nedenlerden dolayı, Ülkemizde Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında yürütülen ve tarama testleri ile erken evrede tespiti mümkün olan her üç kanser türünde (Serviks, Meme ve Kolorektal Kanser) erken teşhis büyük önem taşımaktadır” dedi.
Koronavirüs (COVİD-19) salgınına rağmen tarama çalışmalarının hız kesmediğini vurgulayan Prof. Dr. POLAT “ Meme Kanseri taramalarında Elazığ'ın Türkiye ikincisi olması bizleri gururlandırmıştır. Bu başarı bilinçli vatandaşlarımızla birlikte yürütülen koordinasyonlu bir çalışmanın sonucudur. Ancak 2020 yılı başlarında Dünyada ve Ülkemizde baş gösteren Yeni Tip Koronavirus (COVİD-19) salgını nedeniyle kanser taramalarına başvuru sayısında bir azalma olduğunu gözlemliyoruz. Buna rağmen çalışanlarımız ile birlikte Müdürlüğümüz, bünyesinde hizmet veren sağlık kuruluşlarında pandemi koşulları dikkate alınarak hedef yaş gruplarında bulunan vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam etmekteyiz. Tüm ülkede olduğu gibi ilimizdeki taramalar da Dünya Sağlık Örgütü öneri ve standartları göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Bu kapsamda Müdürlüğümüze bağlı Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM) Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri(KETEM), Aile Sağlığı Merkezlerinde(ASM) ve Gezici Mobil Kanser Tarama Aracında 40-69 yaş aralığındaki kadınlara meme, 30-65 yaş aralığındaki kadınlara rahim ağzı ve 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklere kalın bağırsak kanseri taramaları ücretsiz olarak yapmaktayız. 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında söz konusu yaş grubundaki vatandaşlarımızı, kanser taramalarını ücretsiz yaptırabilmeleri için sağlık kuruluşlarımıza bekliyoruz” şeklinde ifade etti.