Elazığ tarım ve hayvancılıkta liderliğe oynuyor!
Elazığ Türkiye ve Dünyada Tarım ve Hayvancılıkta ne kadar söz sahibi… Karahan'dan önemli açıklamalar…
Elazığ Tarım İl Müdürü Turan Karahan, Elazığ'da tarım ve hayvancığın gidişatı hakkında Son Dakika 23'e açıklamalarda bulundu.
Karahan, Son Dakika 23 Muhabirlerinden Emirhan Bak'ın sorularına samimi açıklamalarda bulunarak Elazığ'da tarım ve hayvancılık konusunu değerlendirdi.
ELAZIĞ ŞEHRİ TARIM VE HAYVANCILIK YAPMAK İÇİN UYGUN BİR YAPIYA SAHİP Mİ?
Biz şu anda Elazığ ili olarak sahip olduğumuz potansiyeli ve kapasiteyi düşündüğümüz zaman, Elazığ ili diğer sektörlerde de mermer, krom, yer altı zenginlikleri gibi çeşitli sektörlere sahiptir, fakat onun dışında çoğunluklu olarak tarım ve hayvancılık kentidir.
Zaten yedi yüz bin baş civarındaki küçükbaş hayvan varlığımız, yüz seksen bin civarındaki büyükbaş hayvan varlığımız bugün dönemlik beş buçuk milyon kapasiteye ulaşmış olan kanatlı sektörü, bir milyon üç yüz bin civarındaki yumurta tavukçuluğu sektörü yılda altmış bin ton civarında taze kaysının üretildiği Baskil kayısısı, seksen beş bin ton civarında içinde öküz gözü ve boğaz kere üzümü gibi kendimize has tescilli çeşitlerin olduğu üzüm üretimi, son yıllarda bin dönümlerle ifade edilen ve on beş bin dönümü yakaladığımız badem adaları, gezin çileği, gezin fasulyesi gibi yani tarımsal faaliyetler içerisinde değerlendireceğimiz ve birbirinden kıymetli değerli bir çok ürünün kapasitesini düşündüğümüzde, Elazığ ili tarım ve hayvancılık kentidir cevabının verilmesinin aslında ne kadar doğru olduğunu yerinde bir cevap olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor.
Tabi ki bizler tarım ve orman teşkilatı olarak bakanlığımızın ve hükümetimizin ortaya koymuş olduğu program, proje ve bütçeler oranında bu sahip olduğumuz kapasiteyi daha iyi yerlere taşımak daha güzel yerlere götürmek, geliştirmek çiftçilerin ve üreticilerin mutluluklarını ve motivasyonlarını arttırmak için yeni adımların atılması gerektiğini biliyoruz dolayısıyla hiçbir zaman yerinde saymadan sürekli geliştirmeye yönelik bazı programların bizler tarafından uygulanmasını sağlamaya çalışıyoruz.
Geliştirmeye çalıştığımız alanda örnek vermek gerekecek olursa özel tad ve dokuya sahip Baskil kayısımızın işaret belgeleri için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca Şavak koyunun ve bundan elde edilen şavak peynirinin tescili ile alakalı yine çalışmalarımız devam ediyor. Bu da hem ilimiz hem bölgemiz için önemli bir ürün durumundadır.
TARIM VE HAYVANCILIĞIN YANI SIRA PEKİ ELAZIĞ'DA BALIKÇILIK?
Bizim en önemli ve Türkiye birinciliği sırasında yer aldığımız, malumunuz Elazığ üç tarafı sularla çevrili olan Keban, Karakaya, Hazar baraj gölleri gibi 68 bin hektarlık bir su yüzeyi alanına sahip yüz elli bin ton balıkçılık yapılabilecek kapasitesi olan kurulu 35 bin ton kapasite ve şu an yıllar itibariyle değişmekle birlikte 18bin tonluk bir üretimle Türkiye'de iş sularında en fazla alabalık üreten ve dünyanın birçok ülkesine alabalık ihracatı yapan bununla da yetinmeyip yine yeni geliştirilen kerevit avlama ve işleme üniteleri ile birlikte su ürünlerinde ciddi adından bahsettiren bir il. Aynı zamanda bu su ürünleri içerisinde geçen sene 450 ton civarında bu sene de bin ton civarında somon balığının direk Elazığ'ımızdan Japonya başta olmak üzere birçok ülkeye gönderilmesine yönelik hedeflerimiz var.
KONU SU ÜRÜNLERİNİN İHRACATINA GELMİŞKEN PEKİ TARIM VE HAYVANCILIKTA ELAZIĞ İLİNİN DOĞRUDAN İHRAÇ GÜCÜ BULUNMAKTA MI?
Biraz önce bahsetmiş olduğumuz 85 bin tonluk üzüm kategorisi içerisinde sofralık üzüm kalitesi yüksek olan çeşitlerimiz direk yine yurt dışına ihracatı yapılıyor. Aynı şekilde kanatlı sektöründe de çok ciddi bir yere sahibiz ve Elazığ ilimizden; Kuzey Irak, Suriye ve diğer ülkelere olmak üzere birçok ülkeye kanatlı sektöründe yine ihracatımız söz konusu.
13.ETAP KIRSAL KALKINMA PROJESİ; YARISI SİZDEN, YARISI BİZDEN SLOGANI İLE YOLA ÇIKMIŞTI. PROJENİN GELDİĞİ SON NOKTA HAKKINDA BİZİ BİLGİLENDİREBİLİR MİSİNİZ?
2 Temmuz 2019 tarihinde yayınlanan 13.Etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının desteklenmesi projesi çerçevesinde 14 Kasım 2019 tarihine kadar son müracaatlarımızı aldık ve 131 tane müracaatımız vardı bunun bir kısmı sistem hatasından dolayı maalesef değerlendirmeye alamadık şu anda 98 tane proje toplam yatırım bedelleri 75 milyon civarında ve bunun 38 milyonu hibe olacak şekilde projelerimizi aldık şu anda il proje değerlendirme kurulumuz, bu projelerin değerlendirmesini gerçekleştiriyor. Nasip olursa bir hafta içerisinde ildeki değerlendirmeler bitecek ve bu projelerimizi bakanlığımıza desteklenmek üzere göndereceğiz inşallah. Bakanlığımız da bütçe oranında bu projelerin umudumuz ve temennimiz odur ki tamamı desteklensin ve bu yatırımlar, üretime istihdama dönüşsün. Bu noktada süreç devam ediyor.
MODERN TARIM, HAYVANCILIK, SU ÜRÜNLERİ UYGULAMALARININ GEREKLİLİĞİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? AYRICA ELAZIĞ İLİ BU BAHSETMİŞ OLDUĞUMUZ MODERN UYGULAMALARA SAHİP Mİ?
Şimdi bizler sadece bölgenizde değil ürettiğiniz bütün ürünlerle ilgili dünyayla rekabet etmek durumundayız. Bunu yapmadığımız zaman zaten bizim ilerleme şansımız olmayacaktır. Dolayısıyla bizler de son dönemlerde mesela yapay zeka, tarımda 4.0 ve bu uygulamalara benzer yeni teknoloji ve bilgilerin tarımda kullanılması için hem Elazığ'da hem Türkiye'de modern tarım sistemlerini uyguluyoruz.
Mesela Ağın'da badem yetiştiriciliğinden bahsedecek olursak, badem yetiştiriciliğinin kaliteli ve sağlıklı yapıla bilmesi için oradaki üreticilerin sürekli destek alması lazım yani hastalık ve zarar verici olaylarla mücadele etmesi gerekiyor. Biz Fırat Kalkınma Ajansımızdan almış olduğumuz bir hibe desteği ile Ağın'daki badem tarlalarına erken uyarı sistemi kurduk ve şu anda ordaki bütün üreticilerimiz iklimden, hastalıktan, yağıştan çeşitli olumsuz şartlardan sms yoluyla anında bilgilendirme yapılıyor.
Ayrıca bağcılıkta elma, kayısı yetiştiriciliğinde buna benzer dört tane erken uyarı sistemleri istasyonunu kurduk ve şu anda aktif bir şekilde bunlar çalışıyor.
Teknolojik alanda bu tarz gelişmeleri takip ediyor, uygulamaya çalışıyoruz ve hatta çiftçilerimizi yönlendiriyoruz, ama yeterlilik konusunda bence yeterli değildir. Bu durumların daha da geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
ŞEHRİMİZDE OLUŞTURULAN TARIM FUARLARI HAKKINDA DÜŞÜNCELERİNİZ VE AYNI ZAMANDA TARIM FUARLARINA GÖSTERİLEN İLGİDEN MEMNUN MUSUNUZ, KISA VADEDE ELAZIĞ'DA YENİ BİR TARIM FUARI OLACAK MI?
Fuarlar tabi ki çok önemli çünkü bu konuştuğumuz bütün ürünlerin pazarlanmasıyla alakalı sıkıntılar var. Yani siz ne kadar ürün üretirseniz üretin eğer onu pazarlayamazsanız o ürettiğiniz ürünün hiçbir değeri olmaz dolayısıyla pazarlama konusu tanıtımdan geçer. İşte fuarlar bizim en büyük tanıtım araçlarımız. Bizler de üç yıl önce Elazığ ilimizde tarım ve hayvancılık fuarını org anize ettik bütün paydaşlarımızla birlikte valiliğimizin önderliğinde çok başarılı bir fuarı geride bıraktık. İlk yıl olmasına rağmen yüzün üzerinde firmanın katıldığı ve yirmi beş bin civarında ziyaretçinin geldiği bir fuarı başarılı bir şekilde tamamladık. Ondan aldığımız cesaretle bunu geleneksel hale getirdik ve ikinci fuarımızı geçen sene yaptık. Orada da yine 130 civarında firma katılımı 35 bin civarında ziyaretçiyle daha da güzelleştirdik. En son bu yıl 3 6 Ekim tarihleri arasında 3. tarım ve hayvancılık fuarımızı düzenledik ve burada da 45 binin üzerinde ziyaretçi yine yüzün üzerinde firma katılımıyla çok kaliteli dolu dolu geçen bir fuarı geride bıraktık. Bu yapmış olduğumuz fuarların Elazığ ilimize şöyle bir katkısı oldu, en son fuarımızdaki açılışta sayın valimizin ve belediye başkanımızın açıklamalarıyla Elazığ ilimize kalıcı, kongre ve fuar merkezi yapımıyla alakalı somut adımlar atıldı.
Herhangi bir sorun oluşmazsa önümüzdeki yıl diğer fuarlar ile tarım ve hayvancılık fuarı başta olmak üzere belediyemizin öncülüğündeki kalıcı fiziki alt yapıları tamamlanmış konferans seminer salonları olan yeme içme salonları olan daha kaliteli koşullarda fuarlarımızı gerçekleştireceğiz ve bundan sonraki süreçte devam edeceğiz.