FÜ yeni bir aşının patentini aldı
Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Münir Aktaş'ın yürütücülüğünde devam eden proje kapsamında Kırım-Kongo Kanalamı Ateşi hastalığı ile ilgili geliştirilen aşının patenti üniversite adına tescillendi.
Fırat Üniversitesi koordinatörlüğünde 2010 yılında başlatılan TÜBİTAK destekli proje kapsamında Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı geliştirilen aşının Faz I çalışmalarında sona gelindi. Yapılan çalışma ile ilgili bilgi veren Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Münir Aktaş, geliştirilen aşının immunojenitesi ve etkinliği deney farelerinde, doz ve toksisite deneyleri ise tavşanlarda başarılı bir şekilde sonuçlandırıldığını ve aşının koruyucu olduğunun belirlendiğini söyledi.
Geliştirilen aşının Erciyes Üniversitesi İyi Klinik Uygulamaları Merkezi'nde 10 gönüllü insanda denendiğini ve ümit verici sonuçlar alındığını kaydeden Prof. Dr. Aktaş, “Faz I çalışmalarının 2016 yılında bitirilmesi planlanmaktadır. Geliştirilen aşı ile ilgili Türk Patent Enstitüsü (TPE) ve Avrupa Patent Ofisine (EPO) patent başvurusu yapılmış ve 2015 yılında her iki başvuru Fırat Üniversitesi adına tescil edildi” dedi.
“2015 YILINDA 440 KİŞİ BU HASTALIKTAN ÖLDÜ”
Faz I çalışmalarının 2016 yılında bitirilmesini planladıklarını kaydeden Aktaş, “Faz I çalışmaları tamamlandıktan sonra, Faz II ve III çalışmalarının hastalığın görüldüğü bölgelerden olan Tokat, Yozgat, Çorum gibi yerlerde yapılması gerekiyor. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı aşı çalışma ekibimiz, alacağı yeni proje destekleri ile bu çalışmaların önümüzdeki süreçte gerçekleştirecektir. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ülkemizde 2000'lı yılların başında görülmeye başlamış ve 2003 yılında hastalığın kesin teşhisi yapılmıştır. 2003 yılından günümüze gelindiğinde hastalık coğrafik olarak her geçen yıl genişleyerek devam etmiştir” diye konuştu.
Aralık 2015 tarihi itibari ile hastalığın endemik seyir gösterdiği bölgede 9 binden fazla insanın bu hastalığa yakalandığını aktaran Aktaş, “Maalesef bu hastalarımızın 440'ı bu hastalıktan ölmüştür. Ülkemizde önemli halk sağlığı sorunu halini alan bu hastalığa karşı koruyucu bir aşı geliştirilmesi ve bu probleme çözüm olması, aşı çalışma grubumuzun temel hedeflerinden biridir” ifadelerinde bulundu.