Gastronominin ateşi Elazığ'dan yandı

Cumhuriyet'in 100. yılında Elazığ'ın 100 yemeğinin tanıtımı ve tadımı yapılarak, Eskimeyen Elazığ Yemekleri ve Deprem Yaralarının Gastronomi ile Sarılması Projesi ve Çalıştayı hayata geçirildi.

TAKİP ET

Elazığ Belediyesi ile Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği tarafından hazırlanan, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü himayesi ve desteğiyle, AK Parti Kurucular Kurulu Üyesi Mehmet Necati Çetinkaya'nın önderliğinde Cumhuriyet'in 100. yılında Elazığ'da 100 yemeğin tanıtımı ve tadımı yapılarak 'Eskimeyen Elazığ Yemekleri ve Deprem Yaralarının Gastronomi ile Sarılması Projesi ve Çalıştayı' hayata geçirildi.

Otelde düzenlenen program büyük ilgi gördü. İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program, Mehteran takımı ve folklor ekibinin gösterisi ile devam etti. Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar, Elazığ yöresine ait 100 adet yemeğin tadına baktı.

Programa AK Parti Kurucular Kurulu Üyesi 20, 21, 22, 23 ve 24. dönem milletvekili eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Necati Çetinkaya, bürokrat eğitimci-yazar Ahmet Balıbey, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Elazığ Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Oğuzhan Ercan, Elazığ Tarım İl Müdürü Ali Kılıç, Elazığ Çevre ve Şehircilik Müdürü Hikmet Şişecioğlu, KOSGEB Müdürü Şaban Yaşa, Elazığ Ekonomi Platformu Dönem Başkanı Ayhan Şimşek, Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu (AGAFED) Genel Başkanı Ahmet Karaman, İstanbul Aşçılar Derneği Başkanı Adem Yılmaz, AGAFED Gençlik Kolları Başkanı Efe Yılmaz, Marmara Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Durmuş Yılmaz, TUĞGASDER Başkanı Güner Şen, Gıda Tedarikçiler Derneği Başkanı Fatma Boz, davetliler ve vatandaşlar katıldı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen gastronomiye ön veren başarılı isimler Elazığ mutfağını ve yemeklerinin Türk mutfağı için önemini anlattı, Elazığ gastronomisinin kalkınması için formüller verdi.

"GASTRONOMİDE DÜNYADA ÜN SALMIŞ BİR ŞEHİRDİR ELAZIĞ"

AK Parti Kurucular Kurulu Üyesi, eski Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Necati Çetinkaya, "Bu projeyi bana ilettiklerinde çok mutlu oldum. Gereken ilgi ve alakayı göstermek benim için bir vazifeydi. Çünkü ben bu medeniyetlerin beşiği olan topraklarda yetiştim. Gittiğim her yerde de Elazığ'ın yüzünü ak çıkardım. Bu medeniyetler beşiği olan benim doğduğum büyüdüğüm hepinizin nevşünema bulduğu bu topraklarda ipek yolunun en büyük beşiği olan Elazığ'ımıza, Harput'umuza kendini tanıtabilme yolunun en önemlisi de gastronomidir. Buna öncülük yaptıkları için değerli Mehtap ve Harun kardeşlerime huzurunuzda teşekkür ediyorum. Çünkü bir atasözümüz var ‘Bir kişidir dünyada hak sahibi. Hak benimdir hakkımı vermem' diye. Evet, hak bizimdir çünkü gastronomide dünyada ün salmış bu zenginlikte çok az ülkenin, çok az şehrin olduğu yegâne şehirlerden birisi Elazığ mutfağıdır. Çünkü medeniyetlerin beşiği tarih boyunca hep var oldu inşallah da hep var olacak. Bunların evlatlarımıza mutlaka aşılanması lazım. Ben bugün buraya gelmekle bunu bir görev kabul ettim. Elazığ'a yapılacak her şeyde hizmetkar olarak görev aldım bunun için de gayret edip çaba gösterdik" dedi.

"ESAS AMAÇ ELAZIĞ'IMIZIN KÜLTÜRÜNÜ TANITMAK"

Elazığ için 11 ana başlıkta 100 projenin büyük bir kısmını tamamladığını aktaran Elazığ Belediyesi Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, "AK Parti Kurucular Kurulu Üyesi, Genel Başkan Yardımcımız Necati Çetinkaya'nın önderliğinde yapıldığını duyunca biz de Elazığ Belediyesi olarak bu projeye ortak olduk. Elazığ Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları, gastronomiye çok önem vermekte. Bu projeler, Elazığ'ımızın uzun yıllar çok büyük sorunları olan önemli konularına neşter vuran projelerdendi. Sadece 11 ana başlık 100 proje değil onun dışında da birçok projeyi Elazığ insanına, şehre ve şehrin çok daha güzel yaşanabilir bir kent olması için bu projeleri hayata geçirdik. Bu projeleri de vatandaşlarımız evinden çıktığı andan itibaren sokağında, mahallesinde ve komşu mahallesinde bunları görerek yaşıyor. Belediye Başkanımız bütün bunları yaparken, belediyeciliği hem şantiye belediyeciliğinde hem de gönül belediyeciliği çerçevesinde yapmıştır. Yaptığı o vizyon projeler, şantiye belediyeciliğinde olduğu gibi esas mesele gönül belediyeciliği demiştir. Bu çerçevede insanımıza dokunmak Elazığ'ımızın kültürüne, sanatına, eğitimine ve gencine her türlü hizmette bulunmak için şantiye belediyeciliği yanında gönül belediyeciliğini de sürdürmüştür. Esas amaç Elazığ'ımızın kültürünü tanıtmak Elazığ'ımızı bütün ülkeye tanıtmaktır. Bu kültürün içerisinde gastronomi kültürünü de tarihi ve misyonuyla tanıtmak amaçlanmıştır" diye konuştu.

"DERNEKLERİMİZİN AKTİF PROJELERLE SAHADA OLMASINI ARZU EDİYORUZ"

Elazığ Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Oğuzhan Ercan da, "Derneklerimizin özellikle bu tip projelerle sahada olmasını çok arzu ediyoruz. Bu noktada diğer derneklerimizin de proje noktasında müracaatlarını beklemekteyiz. Proje müracaatlarında bulundukları zaman derneklerimize elimizden gelen kolaylıkları sağlıyoruz. Dolayısıyla bu konuda çekimser kalmasınlar proje müracaatlarında bulunsunlar eksik kaldıkları yerler varsa biz onları tamamlayacağız. Rehberlik edeceğimizden hiç kimsenin kuşkusu olmasın" şeklinde konuştu.

"CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA ELAZIĞ'IN 100 YEMEĞİNİ TANITTIK"

Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Harun Seyran ise şunları söyledi:

"Elazığ'ın gastronomisi ve turizmi için büyük bir hayalle ve hedefle çıktığımız büyük yolculuktayız. AK Parti Kurucular Kurulu Üyesi, 20, 21, 22, 23 ve 24. dönem milletvekilimiz, eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı çok kıymetli devlet büyüğümüz Necati Çetinkaya'nın bizleri yürekten cesaretlendirmesiyle Elazığ gastronomisi için yola çıktık. Elazığ adına kendilerine çok teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Elazığ Belediyesi, Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneğimizin ortak projesi olan Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü PRODES Projesi himayesi ve desteğiyle, bütün sektörel paydaşların, akademisyenlerin, gastronomi yazarlarının ve başarılı şeflerinin katılımıyla hayata geçirilen ‘Eskimeyen Elazığ Yemekleri ve Deprem Yaralarının Gastronomi ile Sarılması Çalıştayı' etkinliğimiz için bir aradayız. Yemeğin ve sofranın giderek hızlandığı, ayaküstü bir koşuşturmaya feda edildiği günümüzde nene reçetelerimizi hatırlayanlar da pişirenler de giderek azılıyor. Bu durum sadece lezzet kaybı değil aynı zamanda kültür kaybını da beraberinde getiriyor. Unutulan her tarif sofralarımızın da fakirleşmesiyle eşdeğer. Bu nedenle yıllardır Elazığ yemeklerimizi kayıt altına aldık. Bin 300 mutfak çeşidimizle Türkiye'de ilk sıradayız, iddialıyız. İlk hedefimiz Cumhuriyetimizin 100. yılında 100. yemek reçetemizin patentini almak. Bu konuda proje ortağımız olan, heyecanını bir an bile kaybetmeden çalışan, başarılı değerli Elazığ Belediye Başkanım Şahin Şerifoğulları'nın yine ortak projemizle Elazığ gastronomisine ışık olup yolunu aydınlatacağına sonuçlandıracağına inancımız tamdır. Dört bin yıllık kadim bir medeniyete ev sahipliği yapan, bölgesinin inci vilayetlerinden biri konumundaki Elazığ'ımız, gastronomi alanında da ülke çapında başarılarıyla adından söz ettiriyor. Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği olarak bizler de üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Öncelikle 24 Ocak 2020 yılında Elazığ'da, sonrasında 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ilimizde yaşanan depremler sonrasında devletimizin şefkat eli hem ilimize hem de 10 kente anında ulaştı. Depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Yüce Allah'tan rahmet diliyorum. 7 Ekim'den bugüne Orta Doğu'yu kan gölüne çeviren zalim İsrail'in Filistinli Müslüman kardeşlerimize yönelik saldırılarını şiddetle kınıyor, hayatını kaybeden on binlerce masum kardeşimize yüce Rabbimizden rahmet diliyorum."

Bakmadan Geçme