Genel Sağlık Sigortası borçları nasıl sorgulanır?

GSS borcuna af bekleyen milyonlarca vatandaşın beklediği haber nihayet geldi. Yaklaşık 5 milyon kişinin Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren yeniden hesaplanmaya başladı. Milyonlarca vatandaşın borçları düşürülecek ve gecikme cezaları ve faizler silinecek. Peki GSS borcuyla ilgili yeni düzenleme kimleri kapsıyor? GSS ile ilgili merak edilenler haberimizde...

TAKİP ET

1 Nisan 2017 itibariyle Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili yeni düzenleme için düğmeye basıldı. GSS borcuyla ilgili yapılacak düzenleme yaklaşık 5 milyon vatandaşı kapsıyor. 1 Nisan 2017'den itibaren milyonlarca vatandaşın GSS borcu yeniden hesaplanmaya başladı. Bu doğrultuda milyonlarca vatandaşın aylık ödemeleri 53.32 lira olarak güncellenip borçları düşürülecek. Gecikme cezaları ve faizler silinecek. Eğer tüm bunlar yapıldıktan sonra yine borç kalırsa bunun için de vatandaşa borcunu ödemesi için 12 aylık süre tanınacak. Vatandaşlar bu borcu ister peşin isterse 12 aylık süre içerisinde taksitle ödeyebilecekler.

GSS BORCU SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

e-Devlet kapısı ile vatandaşlar sunulan hizmetler ile işlemlerini kısa sürede halledebilmektedirler. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından e-Devlet sistemi üzerinden sunulan hizmetlerden biri de ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama' hizmetidir. GSS tescil ve prim borcu sorgulama işlemini yapmak isteyen vatandaşların e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapması ve https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu web sitesine giriş yapması gerekmektedir. Sonrasında karşınıza gelecek ekranda prim borcunuzu ayrıntılı olarak görebilirsiniz.

GSS BORCU AFFINDAN FAYDALANMANIN ŞARTLARI

Kanuna göre; Türkiye'de ikamet eden Türk vatandaşlarının Türk soylu olmakla birlikte yurt dışında ikamet eden ana, baba, eş ve çocukları ile çalışma izni muafiyeti kapsamında olan yabancıların ana, baba, eş ve çocukları, talep etmeleri halinde, talep tarihini takip eden günden itibaren ikamet şartı aranmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılacak ve bu şarttan yararlanabilmek için kişilerin prim ve prime ilişkin hiçbir borcunun bulunmaması şartı aranacak.

Genel Sağlık Sigortası kapsamında sıralananların dışında kalan ve başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan ve genel sağlık sigortası tescili yapılıp, ancak gelir testine hiç başvurmayanlara yönelik düzenleme getirildi. Bu kişiler, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 12 ay içinde gelir testine başvurursa, Genel Sağlık Sigortası primleri, yapılan gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren alınacak. Sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borçlarına, düzenlemeden önceki döneme ilişkin tahakkuk ettirilen veya ettirilecek gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacaklardan, ödenmemiş olanların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

Ödenmemiş olan aylık prim borcu aslının ait olduğu aya ilişkin tutarının; düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte geçerli olan prime esas kazanç alt sınırının 30 günlük tutarının yüzde 3'üne eşit veya fazla olması halinde yüzde 3'ü üzerinden, yüzde 3'ünden az olması halinde ise tahakkuk eden borç tutarı üzerinden prim borcu yeniden hesaplanacak.

Hesaplanan yeni borç, 12 ay içinde peşin veya taksitle ödenirse bu tutara, yürürlük tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacak. Yürürlük tarihinden önce sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu bulunanlar, belirtilen şartları taşımaları halinde, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 12 aylık sürenin sonuna kadar sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanacak. Genel Sağlık Sigortası prim borçlarıyla ilgili hükümler 1 Nisan'dan itibaren yürürlülüğe girdi.

Bakmadan Geçme