Gündüz öğretmen akşam yönetmen

Bingöl'de öğretmenlik yapan Yunus Çiftçi, gündüz öğrencilerine ders veriyor, akşam ise tiyatro yönetmenliği yapıyor.

TAKİP ET

Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde okurken, 2001 yılında Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yapılan seçmeyle bir oyunda hamal rolünü üstlenen Çiftçi, o günden bu yana çok sayıda oyunda rol alarak öğretmenlik mesleğine başlamasına rağmen tiyatrodan kopmadı.

12 yıl önce 8 meslektaşıyla Şehri Bingöl Tiyatrosu'nu kuran Çiftçi, Merkez Mustafa Kemal Paşa İlkokulu'ndaki derslerden arta kalan vaktinde, tiyatroda yönetmenlik yapıyor. Bingöl Belediyesi'nin desteklediği tiyatro, bugüne kadar, 9'u Zazaca 37 oyunu Bingöl'ün yanı sıra İstanbul, İzmir ve Ankara'da sahneledi.

Çiftçi, üniversite yıllarında başladığı tiyatronun kendisi için bir tutku olduğunu söyledi.

Dağ köyünde yaşadığı için Türkçeyi okulda öğrendiğini anlatan Çiftçi, "13 yaşındayken köye palyaço gösterisi gelmişti. Palyaçoyu gördüğümde gece uyumamıştım. Bu, tiyatroya olan ilgimin en büyük nedenidir. Köyde olan bir çocuğun hayal dünyası çok farklıdır. Onun için özellikle köy çocuklarını izleyici kitlesi olarak seçiyorum." dedi.

"ÇOCUKLAR KAHKAHAYLA DERSE BAŞLIYOR"

Bütün zamanının okul, ev ve tiyatro arasında geçtiğini anlatan 3 çocuk babası 43 yaşındaki Çiftçi, "Tiyatrocu olmanın faydasını öğretmenlikte de görüyorum. Öğrencilerime Nasreddin Hoca'yı anlatacağım derse, hocanın kıyafetiyle giyiyorum ve çocuklar kahkahayla derse başlıyor." diye konuştu.

Şimdiye kadar oynadıkları 37 oyunun 32'sini kendisinin yazıp yönettiğini anlatan Çiftçi, şunları aktardı:

"Değerler eğitimi üzerine çocuk oyunları yapıyoruz ve bu çocuk oyunlarını yaparken Bingöl Belediyesi'nin desteğiyle ilçe ve köy okullarında sahne alıyoruz. Bingöl dışında İstanbul, İzmir ve Ankara'da oyunlarımızı sahneledik. Bursa, Kocaeli, Malatya ve Elazığ'da oyun sahnelemek için davet aldık. Tiyatronun 9 kişilik oyuncu kadrosunda, 8 öğretmen var."

"AMACIMIZ ZAZACA'YA DİKKAT ÇEKEBİLMEK"

William Shakespeare'in Hamlet oyununu Zazacaya uyarladıkların kaydeden Çiftçi, şöyle konuştu:

"Bir İngiliz gazetesi buna haber olarak yer verdi. Amacımız Zazacaya dikkat çekebilmek, farkındalık yaratmak ve arkadaşlarımızla bunu gerçekleştirdiğimiz için gerçekten mutluyuz. UNESCO'nun, yok olma tehlikesi sınırında olan dilleri arasında yer alan Zazacayı yaşatmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Oyunlar Zazaca yazılmıyor, oyuncular Türkçe hazırlanan metni ezberleyip Zazaca konuşuyor."

Şehri Bingöl Tiyatrosu, Bingöl Belediyesi Veysel Belgin Gençlik Merkezi'nde yeni oyunlarının provalarını sürdürüyor.

Bakmadan Geçme