Hamilelikte sağlıklı beslenmeye yardımcı 10 öneri

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ramazan Bayırlı, hamilelik döneminde sağlıklı beslenmeye yardımcı önerilerde bulundu.

TAKİP ET

Hamilelik döneminde beslenme anne adaylarını aklını en çok meşgul eden konuların başında geliyor. Dünyadaki en değerli canlıyı taşımanın verdiği sorumlulukla, daha önce dikkat etmediği birçok konu artık ilgi alanına giriyor. ‘Bebeğim yeterince besleniyor mu' düşüncesiyle gereğinden fazla besin alabiliyor ya da yanlış bir beslenme rejimi uygulayabiliyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ramazan Bayırlı, özellikle sıcak yaz günlerinin hamileler için sıkıntı yaratabileceğine dikkat çekti. Bu dönemde özen gösterilmesi gereken konuların başında ise yeterli miktarda sıvı alınması gerektiğini söyleyen Dr. Ramazan Bayırlı, hamilelik döneminde beslenmenize yardımcı olacak 10 öneriyi sıraladı.

“YAŞAM KAYNAĞIMIZ SU, YANI BAŞINIZDA OLSUN”

Vücudun taşıma ve bağışıklık sisteminde görevli olan su, alınan besin öğelerinin vücut hücrelerine taşınmasında ve metabolik atıkların da vücuttan uzaklaştırılmasında görev yapıyor. Hamilelik döneminde bebeğin ve annenin artan kan hacmi için günlük 2-3 litre arası sıvı tüketilmesi gerektiğini söyleyen Bayırlı “bunun 8-10 bardağı su olmalıdır” diyor. İdrar renginin açık sarıdan koyu sarıya doğru GİTMESİ GÜNLÜK TÜKETİLEN SIVI MİKTARININ YETERSİZ OLABİLDİĞİNE İŞARET EDİYOR.

“KAFEİNLİ VE ŞEKERLİ İÇECEKLERDEN UZAK DURUN”

Suyun dışında tüketilen diğer sıvı içeceklerin kafein, karbondioksit ve yüksek miktarda şeker içermemesine dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Dr. Ramazan Bayırlı, hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, bitki çayları, meyvenin kendi tadı ile yapılmış kompostoların tercih edilebileceğini iletti. Ancak hamilelikte diyabeti riski varsa ve hamilelik hedeflenen kilolar içerisinde devam etmiyorsa meyve suyu ve komposto tüketirken dikkat edilmesi gerekiyor. Terle beraber oluşan tuz kaybını önlemek için tuzu yoğun olmayan ayranın da rahatlıkla tercih edilebileceğini ekleyen Dr. Bayırlı, hamilelik ödemi, hipertansiyonu ve preeklampsi sorunu olan anne adayları için özellikle tuzlu ayrandan uzak durulması gerektiğini aktarıyor.

“HER BİTKİ ÇAYINI İÇMEYİN”

Sıvı ihtiyacını karşılamada kullanılabilecek kaynaklardan biri de bitki çayları. Laksatif özelliği olmayan, kasılmaları artırmayacak bitki çaylarının hamilelik döneminde kullanılabileceğini söyleyen Dr. Ramazan Bayırlı, rezene, ıhlamur, papatya, zencefil, anason, nane içerikli bitki çaylarının tercih edilebileceğini belirtiyor. Yiyeceklerin besleyici değerini korumak ve özellikle anemiyi (kansızlığı) önlemek açısından yemeklerle birlikte çay, kahve içilmemesi de önem taşıyor.

“PROBİYOTİKLERİN GÜCÜNDEN YARARLANIN”

Bağırsak aktivitesini düzenlemeye yardımcı olan ve özellikle yaz ishallerini önlemekte de faydalı bulunan probiyotikler de hamilelikte sıvı alımını kolaylaştıran ürünler arasında yer alıyor. Yüksek kalsiyum içeriği ve ferahlatıcı özelliği ile anne adayları tercihlerini kefirden yana kullanabilir.

“SOFRANIZI MEYVE SEBZELERLE RENKLENDİRİN”

Özellikle, yaz aylarında artan meyve ve sebze seçenekleri de hem sıvı ihtiyacını karşılamada hem de sağlıklı beslenmeye yardımcı oluyor. Meyve ve sebzelerin vitamin, mineral, lif, su ve bebeğin sağlığı için çok iyi olan diğer besin öğeleriyle yüklü olduğunu dile getiren Uzman Dr. Bayırlı, “Sofranız ne kadar çok ve farklı renk içerirse besin öğelerini almanız o denli artacak ve çeşitlenecektir” dedi. Bol miktarda C vitamini içeren yeşil, kırmızıbiber, çilek, erik, kiraz, maydanoz, A vitamini açısından zengin, kayısı, şeftali, domates, havuç, likopen denilen antioksidan içeriği ile karpuz, çilek, kırmızı erik, kiraz, hem C vitamini, folik asit açısından zengin, hem de anti kanserojen özelliğiyle üzüm, tercih edilebilecek meyveler arasında yer alıyor.

“FOLİK ASİT İHTİYACINIZI SEBZELERDEN SAĞLAYIN”

Hamilelik döneminde artan folik asit ihtiyacını karşılamak için yeşil sebzeler, bezelye, barbunya ve üzümden yararlanılabileceğini söyleyen Dr. Ramazan Bayırlı, sebze ve meyvelerin içerdiği yüksek posa nedeniyle, hamilelikte görülebilecek kabızlığın da önlenebileceğini anlatıyor.

“TAZE SÜTTEN YAPILAN DONDURMALARI TERCİH EDİN”

Özellikle yaz aylarında tüketilmekle birlikte her mevsimin vazgeçilmez besini olan dondurmayı seçerken kremayla yapılan dondurmalar yerine, taze sütle yapılan ürünleri tercih etmek daha az katı yağ almayı sağlıyor. Şerbetli hamur tatlılar yerine süt ürünü dondurmanın sağlıklı ve nispeten daha düşük enerjili bir seçenek oluşturuyor. Bu nedenle hamilelik sırasında artan kalsiyum ihtiyacının karşılanması içinde de dondurmanın sağlıklı bir alternatif olduğunu söylüyor.

“BEBEĞİN GELİŞMESİ VE ANNENİN GEREKSİNİMLERİ İÇİN PROTEİN ALIN”

Bebeğin büyümesi için hamilelik süresince günlün 70 gram protein ve 150 miligram omega 3 alımı bebeğin beyin ve bağışıklık sisteminin gelişmesini ve annenin depresyon riskinin azalmasına yardımcı olabiliyor. Dr. Ramazan Bayırlı, ülkemizde hayvansal protein alımı düşük olması nedeniyle bitkisel protein kaynakları olan olan fasulye, mercimek, nohut gibi kuru baklagillerin alımının teşvik edilmesi gerektiğini belirtiyor. Günlük alabiliyorlarsa 2 bardak süt, 1 yumurta, 70 gram kırmızı et (2 köfte, 1 fleto biftek) ve balık (1 çupra, 1 uskumru, 90 gram tonbalığı alımının desteklenmesi önem taşıyor. Özellikle hamilelik döneminde salam, sosis, sucuk gibi katkı maddeleri ve aşırı tuz içeren yiyecekler mümkün olduğu kadar az yenmesi gerekiyor. Dondurulmuş, çözülmüş et balık ve konserve gıdalar taşıdıkları bakterilere bağlı besin zehirlenmesi yapabilecekleri için tercih edilmemesi yarar sağlıyor.

“KURUYEMİŞLERİ ÖLÇÜLÜ TÜKETİN”

Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden zengin olduğu için beslenmede uygun şekilde ve kilo kontrol edilerek tüketilmesi gerekiyor. Gece yatarken 2 tane ceviz, 10 adet fındık, 2 adet kuru kayısı, 1 adet hurma alınabiliyor.

“İYOTLU TUZ KULLANIN”

Son olarak yemeklerde muhakkak iyotlu tuz kullanılması gerekiyor. Doğal besinlerle yeterli alınmayan iyotun ancak bu sayede anne sütünden bebeğe geçebileceğini söyleyen Dr. Ramazan Bayırlı, “Ayrıca, sebzelerin, makarna ve eriştenin, Mercimek, nohut ve kuru fasulyenin haşlama suları dökülmemeli, bu yiyecekler önceden yıkanıp ıslatıldıktan sonra pişirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme