Harput'un kültürel mirası amigurumi ile yaşatılıyor
Elazığ'ın Harput Mahallesi'nde amigurumi sanatı, Betül Çoban önderliğinde yeniden canlanıyor, kadınlara ekonomik özgürlük sağlıyor.
Halk Eğitim Merkezi'nde usta öğretici Betül Çoban önderliğinde verilen eğitimlerle, yerel motiflerle süslenmiş amigurumi bebekler üretiliyor.
Bu el işi sanatı, hem kadınların ekonomik özgürlüğüne katkı sağlıyor hem de turistlerin ilgisini çekiyor.
Japonya’dan gelen amigurumi sanatı, Elazığ’ın 5 bin yıllık köklü tarihine sahip Harput Mahallesi’nde yerel el sanatlarıyla buluşarak yeniden hayat buluyor.
Halk Eğitim Merkezi’nde verilen eğitimler sayesinde Elazığlı kadınlar ve gençler, amigurumiye olan ilgilerini artırıyor.
Bu el işleri sadece bir hobi olarak kalmayıp, kadınların ekonomik özgürlüklerini sağlayacak birer gelir kaynağına dönüşüyor.
Betül Çoban’ın el emeğiyle ürettiği, Harput’un kültürel zenginliğini yansıtan hediyelik ürünler hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Betül Çoban, tarihi dokunun içinde amigurumi sanatını yaşatmanın yanı sıra, içi elyafla doldurularak örülen her bir amigurumi bebekle, geleneksel el işçiliği ile modern sanatı sentezliyor.
Çoban, Halk Eğitim Merkezi’nde amigurumi hocalığı yaptığı üç yıl boyunca ev hanımları ile birlikte örüp, bu ürünleri satarak gelir elde ettiklerini belirtti.
Bu yılki sergide, Elazığ’ın unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını ve kültürünü yansıtmak adına bir kompozisyon oluşturduklarını ve büyük ilgi gördüklerini söyledi.
Yaz boyunca kursiyerlerin ve usta öğretici arkadaşlarının yaptığı ürünleri sergileyip satışa sunacaklarını ifade etti.
Amigurumi sanatının yoğun ilgi gördüğünü belirten Çoban, sıkı iğne tekniği ile yapılan bu yöntemin Türkiye’de dolgu bebek yapımı olarak bilindiğini ve seri üretim şeklinde yaparak insanların beğenisine sunduklarını açıkladı.