Hastalıktan korunmuş bölgeye küçükbaş hayvan sevk edilecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan koyun keçi veba hastalığından korunmuş bölge ilan edilen Trakya'ya yapılacak küçükbaş canlı hayvan sevkleri genelgesi yayımlandı. Buna göre hastalıktan arınmış bölgeye küçükbaş hayvan sevk edilmesi için çalışmalara başlandı.

TAKİP ET
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan koyun keçi veba hastalığından korunmuş bölge ilan edilen Trakya'ya yapılacak küçükbaş canlı hayvan sevkleri genelgesi yayımlandı. Buna göre hastalıktan arınmış bölgeye küçükbaş hayvan sevk edilmesi için çalışmalara başlandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, bir ülke veya bölgenin koyun keçi hastalığından ari kabul edilmesi için son 24 ayda hastalığın görülmemiş, son 24 ayda hastalığa karşı aşı uygulaması yapılmamış, hastalığın önlenmesi ve kontrolü için düzenleyici önlemlerin alınmış olması ve tüm çalışmaları içeren bir dosyanın hazırlanarak Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatına (OIE) değerlendirmek üzere gönderilmesi gerektiğini söyledi. 2013 yılından bu yana koyun keçi vebası hastalığı görülmeyen Trakya bölgesinde hastalık yönünden ari statüsü elde edilmesi için 2017 yılı itibarı ile hastalığa karşı aşılama çalışmalarının durdurulduğunu belirten Atalar, 'Genelge kapsamında yapılacak çalışmalar 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe girecek olup bu tarihten itibaren Trakya Bölgesi korunmuş bölge olarak kabul edilecektir. Bu genelge kapsamında Trakya'ya yapılacak koyun keçi sevklerinde bazı kurallar uygulanacaktır. Bunlar, Trakya'ya sevk edilmesi planlanan hayvanlar, sevk tarihinden önce en az 21 gün süre ile izolasyon kuralları çerçevesinde sevk edilecek, izolasyon kuralları çerçevesinde yapılacak işlemler, hayvanlar köydeki diğer işletmelerden yeterince uzak olmalıdır. hayvanların barındırılacağı yer kolay temizlenir ve dezenfekte edilir bir yer olmalı, hayvanlar izolasyon süresince resmi veteriner hekim tarafından düzenli olarak kontrol edilmeli ve hastalık belirtisi olmamalı, izolasyondaki hayvanlara sadece bakımından sorumlu kişiler alınmalıdır. İşletmede biyogüvenlik önlemleri alınmalıdır. Bu kurallar hayvanlar sevk edilinceye kadar devam ettirilecektir.

Sevk edilecek hayvanlardan test işlemleri için serum alınması ve gönderilmesi genelge kapsamında yapılmaktadır. Hayvanlar doğumdan itibaren ya da sevk tarihinden önce ki en az 21 gün boyunca herhangi bir hastalık vakası bildirilmiş işletmede bulunmamalıdır. Sevk edilecek hayvanlar hastalığa karşı aşılanmamış ise sevk tarihinden en çok 21 gün önce negatif sonuç veren hastalık enfeksiyonu testinden geçmiş olmalıdır. ayvanların sevkleri temizlik ve dezenfeksiyonu yapılmış araçlarla resmi veteriner hekim tarafından düzenlenmiş belgelere ilave olarak koyun keçi vebasından arilik statüsü kazandırılması planlanan Trakya'ya hayvan nakilleri takip formu ile yapılmaktadır' dedi.

Trakya'ya yapılacak sevk kontrol noktalarını da açıklayan Atalar, 'Çanakkale (Lapseki merkez iskelesi)- Trakya geçişi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Çamlıca, Balıkesir (Bandırma) ve Yalova - Trakya geçişi, Trakya'ya geçiş imkanı olan tüm yollarda özellikle Kurban Bayramı öncesi kontroller sıkılaştırılacaktır. 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren uygulanacak sevk kuralları ile ilgili il ve ilçe müdürlüklerimizce konu hakkında hayvan sahiplerine, veteriner hekimlere, celeplere, muhtarlara, üretici örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına, belediyelere ve kolluk kuvvetlerine gerekli bilgilendirmeler yapılmaya başlanmış olup, ilimizde ve ülkemizde koyun keçi veba hastalığının tamamen yok edilebilmesi için tüm paydaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermesi büyük önem arz etmektedir' diye konuştu.

Bakmadan Geçme