Hayvanların tahniti ile yaban hayatını tanıtıyorlar

Malatya'da kurulan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ilk Yaban Hayatı Tanıtım Merkezi'nde nesli tükenmekte olan tahniti yapılmış hayvanlar sergileniyor.

TAKİP ET
Malatya'da kurulan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ilk Yaban Hayatı Tanıtım Merkezi'nde nesli tükenmekte olan tahniti yapılmış hayvanlar sergileniyor.

Doğa ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından çocukların yaban hayvanlarını daha iyi tanıması ve koruması amacıyla kurulan Yaban Hayatı Tanıtım Merkezi'nde ölmek üzere olan tahniti yapılmış çok sayıda yaban hayvanı bulunuyor.

Boz ayı, Vaşak, porsuk, çöl varanı, kızıl şahin, ceylan, yaban keçisi, orman kartalı, Keklik, kılkuyruk, akbaba, sırtlan gibi 100'e 70'e yakın hayvan tahnitinin sergilendiği merkezde, oluşturulan yapay ortamla da doğal bir görüntü verilmeye çalışılmış. Yaban Hayatı Tanıtım Merkezi'ni gezmeye gelenler bina içerisinde yer alan ses ve görüntü sistemi sayesinde kendilerini yaban hayatın içerisinde olduğu hissine kapılıyor.

Doğa ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Abdullah Koç, İHA'ya yaptığı açıklamada, kurulan merkez sayesinde çocukların yaban hayatı ve yaban hayvanlarını daha yakından tanıma imkanı bulduklarını söyledi. Koç, vatandaşların merkezi ücretsiz olarak gezip bilgi alabileceklerini belirterek, 'Özellikle çocuklarımıza yaban hayatının tanımı için yapılmış bir merkez. Burası halkımıza ve öğrencilerimize açıktır. Özellikle öğrencilerin yaban hayatında ulaşıp da göremeyecekleri bir ortamı oluşturarak, hayvanların habitatını da sağlamak amacıyla yapılmış bir yer burası. Geçen yıl 25 binin üzerinde öğrencimiz ziyaret etti merkezimizi. Okullarımızdan ve öğrencilerimizden yoğun bir talep var. Bu talebi randevu almak suretiyle karşılıyoruz. Yalnız vatandaşlarımız açısından henüz tam olarak tanınmış bir merkez değil. İnşallah daha da zenginleştirerek, vatandaşlarımız da ilgisini çekmeyi planlıyoruz' dedi.



'Yaralı olan ve iyileşme ihtimali bulunmayan hayvanlar'

Tabiatta bulunmuş ya da yaralı ele geçirilmiş iyileşme ihtimali olmayan hayvanlardan tahnit yapıldığını kaydeden Abdullah Koç, 'Yaralı olan ve iyileşme ihtimali bulunmayan hayvanların yanı sıra, tabiatta bulunmuş hayvanların tahnit edilmek suretiyle burayı oluşturduk. Bu işi yapan uzmanlar var. Onlar hayvanların içini doldurarak, burada aslını vatandaşlarımızın ziyaretine sunuyoruz. Vatandaşlarımıza şu önemli uyarıyı yapmak istiyorum, doğada buldukları herhangi bir yaban hayvanını en yakın Doğa ve Milli Parklar Müdürlüğüne götürsünler. Ya da Emniyet, jandarma ve orman müdürlüklerine de ulaştırabilirler. Zaten yaban hayvanlarını bulduktan sonra beslemeye kanuni mevzuat izin vermiyor' diye konuştu.

Bakmadan Geçme