Her organ bir hayattır

Fırat Üniversitesi Hastaneside 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısı ile bir dizi etkinlik düzenlendi.

TAKİP ET

Fırat Üniversitesi Hastanesinde Organ Bağışı Haftası dolayısı ile hastanenin poliklinik binası giriş katında stant kuruldu, akabinde Fırat Üniversitesi Hastanesi 6. Kat konferans salonunda Organ Bağışı Haftası ile ilgili bir konferans düzenlendi. Ayrıca Organ Bağışı Haftası ile ilgili bir tiyatro gösterisi de sahnelendi.

KAYGUSUZ, HER ORGAN BİR HAYATTIR

Açılan stantta Organ Bağışı Haftası ile ilgili konuşan Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İrfan Kaygusuz, 3-9 Kasım tarihlerinin ülkemizde organ ve doku bağışı haftası olarak kutlandığını, hastane olarak organ ve doku bağışına dikkat çekmek için bir dizi etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Dr. Kaygusuz, yapılan etkinliklerden ilkinin organ ve doku bağışı standı olduğunu, açılan stantta hem hastalara hem de organ bağışı ile ilgilenen donör olabilecek kişilere bilgiler verileceğini, organ bağışı kaydının da alınabileceğini, organ bağışının hayat kurtarmak için önem arz ettiğini söyledi.

Prof. Dr. İrfan Kaygusuz, organ bağışı naklinin ilk defa 1962 yılında ABD'de yapılmaya başlandığını, ülkemizde de ilk başarılı organ naklinin 1975 yılında Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibi tarafından Hacettepe Üniversitesinde böbrek nakli ile gerçekleştirildiğini belirterek, Fırat Üniversitesi Hastanesinde de Organ Nakli Merkezi olduğunu ve bu merkezin iyi bir şekilde çalışmalarına devam ettiğini ifade etti.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İrfan Kaygusuz, yapılan etkinlerin inşaallah organ ve doku bağışına dikkat çekeceğini ve bu sayede donör sayısını artıracağını söyleyen Kaygusuz, ‘her organ bir hayattır' dedi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Cem Özcan, 3-9 Kasımın Organ Bağışı Haftası olduğunu, bugün etkinlikler çerçevesinde Saat 14.00'da tüm hastane çalışanlarına eğitim vermek amacı ile bir konferans verileceğini söyledi.

ÖZCAN, ÜLKEMİZDE DONÖR SIKINTISI VAR

Dr. Cem Özcan, Türkiye'deki en büyük sıkıntının Donör sıkıntısı olduğunu ve nakillerin yüzde seksen beş doksanının canlı insandan olduğunu ama Avrupa'da ve diğer ülkelerde bu oranın tam tersi olduğunu yani yüzde doksan kadavradan, yüzde on nâkilin ise canlıdan olduğunu, kendilerinin de bu amaçla mümkün olduğu kadar kadavradan bağışlanacak organ naklini arttırmak için çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi. Ayrıca ülkemizde bugün itibari ile nakil bekleyen hasta sayılarının ise Böbrek 23808, Karaciğer 2494, Kalp 1351, Akciğer 179, Pankreas 273, Kornea 3398 ve İnce Bağırsak 2 olduğunu belirtti.

Konferansta konuşan Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Demiral, organ bağışının ülkemiz için önemli problemlerin başında geldiğini, ülkemizde organ nakli denilince bilimsel veriler ışığında henüz kadavradan organ nakli açısından beklenen düzeylere ulaşılamadığını ifade etti.

Dr. Demirel, yapılan etkenlikler vasıtası ile beyin ölümü gelişen hastalardan organ nakli sayısının artmasını temenni ettiklerini ifade etti.

ÖZEL, DERNEK FAALİYETLERİNİ SEVEREK YÜRÜTÜYORUZ

Konferansta konuşan Böbrek Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Filiz Özel' de nedeni ne olursa olsun her yönü ile hastalarına yardımcı olduklarını, sosyal, kültürel, maddi, manevi sorunları ile ilgilendiklerini, güçlerinin yettiği kadar dernek faaliyetlerini severek yürüttüklerini sözlerine ekledi.

GÜLENGÜL, ORGAN BAĞIŞ VE NAKLİ CAİZDİR

Akabinde, Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Esra Gülengül, bir sunum gerçekleştirdi.

Dr. Gülengül, son dönem İslam hukukçuları nazarında organ bağışı ve nakline iyi bakmayan âlimlerin azınlıkta olduğunu, bu âlimler görüşlerini savunurken Kur'an ve sünnetteki ifadeleri lafzi olarak zahiri anlamlarıyla değerlendirmek yerine te'vilde bulunmayı tercih etmişlerdir ve teviller yaparken kamu maslahatı, fedakârlık (isar) ve insan hayatının kutsal emanet olmasını gözeterek hareket etmişlerdir dedi.

Dr. Gülengül, İslam İşbirliği Teşkilatı'na bağlı Mecmeu'l-Fıkhi'l-İslâmi ile Diyanet İşleri Yüksek Kuruluşu'nun fetvalarına göre organ bağış ve naklinin caiz olduğunu ifade etti.

GÜROK, SÜREÇ İÇERİSİNDE ETİK DEĞERLERİ HATIRLATMAK GİBİ BİR GÖREVİMİZ VAR

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Gürok'da Psikiyatristin, nakil öncesi, nakil sırasında ve nakil sonrası uzun dönemde ortaya çıkabilecek psikolojik, sosyal ve tıbbi tehlikeleri ön görmek ve süreç içerisinde etik değerleri hatırlatmak gibi görevlerinin olduğunu söyledi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi 6. Kat Konferans Salonunda 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası münasebeti ile gerçekleştirilen Konferansa Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekim yardımcıları, hastane yöneticileri, akademisyenler ve çok sayıda sağlık çalışanı da katıldı

Bakmadan Geçme