Hurdadan heykel sergisiyle öğrencilere çevre bilinci aşılıyor

Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Öğretim Görevlisi Rüçhan Keçeçi, hurda ve atıklardan yaptığı heykellerle açtığı sergiyle öğrencilere daha temiz bir çevre için geri dönüşümün önemini anlatıyor.

TAKİP ET

Hurda otomobil, kamyon parçalarından ve atık malzemelerden yaptığı metalden heykelleriyle üniversiteyi temsilen katıldığı uluslararası EXPO 2016 Antalya Fuarı'ndan ''Üniversitelerarası En İyi Tasarım Ödülü'' alan Keçeci, bu ürünleriyle fakülte binasında ''Atık Malzemeler Çöp Olmasın, Sanata Dönüşsün'' sergisi açtı.

Kentteki ilkokul yöneticileri, çevre bilinci oluşturulması amacıyla sergiyi öğrencileriyle ziyaret ediyor.

Keçeci, AA muhabirine, yaklaşık 9,5 yıldır hurda araç parçalarıyla atık malzemelerin metal aksamlarını doğal hallerinde kullanarak kaynak makinesi ve el aletleri yardımıyla heykellere dönüştürdüğünü belirtti.

İnsan ve hayvan figürleri ile film karakterlerinden, dekoratif tasarımlardan oluşan çok sayıda çalışma ortaya koyduğunu ifade eden Keçeci, heykellerinin sıra dışı görüntüleriyle büyükler kadar çocukların da ilgisini çektiğini aktardı.

Tasarımlarının toplum için mesaj içermesine de dikkat ettiğini anlatan Keçeci, "Çocuklara atık malzemelerin çöp olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Çocukların aklında çöpün farklı, atık malzemelerin farklı olduğunun yer etmesini istiyorum.'' dedi.

ÇOCUKLARIN İLGİSİNİ ÇEKMEK İÇİN OYUNCAK ROBOT YAPTI

Gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmak için çevre kirliliğinin önlenmesi gerektiğini ve bunun daha küçük yaşlarda çocuklarda çevre bilinci oluşturmakla mümkün olabileceğini vurgulayan Keçeci, çocuklara hem tasarımlarını gösterdiğini hem de çevre kirliliğinin önlenmesinde geri dönüşümün önemini anlatmaya çalıştığını söyledi.

Sergiyi gezen miniklerin konuya ilgisini daha da artırmak için hurda vidalardan robot oyuncak, çiçek gibi tasarımlar yaptığına işaret eden Keçeci, günlük yaşam içerisinde kullanılan ve sonra atık malzemeye dönüşen birçok ürünün farklı şekillerde tekrar kullanılabilme sürecine dahil edilebileceğini vurguladı.

Keçeci, daha temiz bir çevre için atıkların geri dönüşümünün sağlanmasını isteyerek şöyle konuştu:

"Cam ve plastik malzemeler ile metallerin geri dönüşümünü kolaylaştırmak için ayrı yerlere atılmasını sağlamalıyız. Bu kapsamda miniklerimizle aktiviteler gerçekleştiriyoruz. Amacım atık malzemelerin neler olduğu ve atık malzemelerden insanlar neler yapabileceğini çocuklara anlatmak. Çünkü bugün ben bunu yapıyorsan yarın bu çocuklar daha güzel şeyler yapabilir. Bunları çocuklarımıza aşılamak istiyorum. Atık malzemeler son zamanlarda çok büyüyen bir kitle oluşturdu. Çevremizin kirlenmesini istemiyoruz. Yaşanacak tek bir dünyamız, tek bir Türkiyemiz var. Onu da atıklarla kirletmeyelim.''

Bakmadan Geçme