Ilıca Şeker'in özelleştirilmesi ETSO'da istişare edildi

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme Kurulu Yüksek Kurulu'nun kararıyla 14 şeker fabrikasıyla birlikte özelleştirme kapsamına Ilıca Şeker Fabrikası'nın satın alınmasıyla ilgili olarak Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ETSO) bir istişare toplantısı düzenlendi.

TAKİP ET
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme Kurulu Yüksek Kurulu'nun kararıyla 14 şeker fabrikasıyla birlikte özelleştirme kapsamına Ilıca Şeker Fabrikası'nın satın alınmasıyla ilgili olarak Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ETSO) bir istişare toplantısı düzenlendi.

ETSO Meclis Salonu'nda, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik'in yönetiminde gerçekleştirilen toplantıya, konuyla yakından ilgilenen AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, işadamları ve basın mensupları katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yağan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, daha önce STK ve sektör temsilcileriyle ilk istişare toplantısını yaptıklarını ifade ederek, ikinci toplantıyı da iş adamlarıyla yapıp, onların fabrikaya talip olunması konusundaki düşüncülerini öğrenmek istediklerini dile getirdi.

Yücelik; 'İkinci Erçimsan modeli isteniyor'

Konuşmasında, Türkiye'deki 14 şeker fabrikasıyla birlikte Ilıca Şeker Fabrikasının özelleştirme kapsamına alındığını hatırlatan Yücelik, şeker fabrikasının Aşkale Çimento'nun alınmasını sağlayan ERÇİMSAN modeli bir şirketle alınması konusunda kendilerine yoğun talepler geldiğini belirterek, 'Türkiye'de bir model olmuş ERÇİMSAN var. Halkımız da bu fabrikanın ERÇİMSAN modeliyle alınması konusunda bizden talepte bulunuyor. Bu toplantıyı işadamlarımızın ne derece katkı vereceklerini görmek için düzenledik. Bir ön hazırlık yapmak için böyle bir oluşumda ne katkı olur sorusuna cevap bulmak için bir araya geldik' dedi.

Şeker fabrikalarının çok ciddi kar eden kuruluşlar olmadığını kaydeden Başkan Yücelik, 'Burada bu işe talip olunca bir takım verileri bilmek lazım. Bu fabrika 1956 yılında yapılmış. Rekabete hazır hale getirmek için çok ciddi manada bir yatırıma ihtiyacı var. Bunlar yapılamaz mı? Elbette yapılır. Esas olan; insanımızın duyarlılığı Ciddi manada arkadaşlarımız ilgi duyuyor. Bana 'siz yaparsanız bu işin içinde varız' diyorlar. Bize de ne düşüyorsa elimizden gelen katkıyı sağlarız diyorlar' diye konuştu.

Özelleştirme sırasında karşılaşılabilecek sorunlar hakkında da bilgi veren Yücelik, satış sırasında bedelin yüzde 30'unun nakit, yüzde 70'inin de teminat olarak istendiğini ifade etti. Teminatın nakit para anlamına geldiğine dikkati çeken Yücelik, bedelin en az yüzde 50'sinin hazır hale getirilmesinin önemini vurguladı.

'Bu işe herkes omuz versin'

Erzurumluların, şeker fabrikasının özelleştirilmesinde ikinci ERÇİMSAN modelinin oluşturulmasını istediğini ifade eden Yücelik, konuşmasında şunları söyledi: 'Önümüzde Türkiye'ye mal olmuş bir model var. Eğer bu konuda bir birliktelik olursa, biz de omuz vererek başarı elde edebiliriz. Sermaye yapısı sağlam bir şekilde yola çıkmamız lazım. Bu fabrikayı şehre kazandırmak için el birliğiyle koşalım. İşadamlarımız ne diyorsa ona göre yol haritasını belirleyelim. Bütün gayemiz; bölge insanının, bu işle uğraşanların, köylüsü, çiftçisinin, pancar kooperatiflerinin, sendikaların herkesin tek ses olup omuz vermesini sağlamak. Özelleştirmenin amacı halka mal etmek olmalıdır. ERÇİMSAN da bu modele yardımcı olur. Örnekler ortada, halkın tümünün katılımını sağlamak lazım. Sadece söylemle olmuyor, eylem lazım. Herkes imkanları nispetinde elini taşın altına koysun, ama bir şey beklemeden koysun. Kurtuluş savaşı mantığıyla hareket etmemiz lazım. Çok ciddi manada rekabet etmek zorundasın. Siyasi iradenin de ciddi manada bu mücadelemize destek olması gerekiyor.'

Prof. Dr. Ilıcalı, 'Her türlü desteği vereceğiz'

Toplantıda daha sonra konuşan AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da, Ilıca Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesinde ERÇİMSAN modeliyle başarı sağlanacağına inandığını vurguladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal'a da Erzurum'da yürüttükleri çalışmalar konusunda bilgi verdiklerini anlatan Ilıcalı, özelleştirme konusunda siyasiler olarak ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, fabrikanın Erzurum'a mal edilmesi için Ankara'da siyasiler olarak gerekeni yapacaklarını ve her türlü desteği vereceklerini söyledi.

ETSO'nun bu konudaki çalışmalarını da takdir ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Ilıcalı, 'Bu işi birlik ve bütünlük içerisinde çözmeye çaba gösteriyoruz. İnşallah Erzurum ikinci bir ERÇİMSAN örneğini burada da yaşar. Bu toplantıda edindiğimiz izlenimleri ve fabrikanın şehrimize mal edilmesi için merkezi idareden beklentileri 16 Mart 2018 Cuma günü şehrimize gelecek olan Sayın Cumhurbaşkanımıza ileteceğiz' dedi.

Milletvekili Prof. Dr. Ilıcalı'nın ardından, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik toplantıya katılan iş adamlarına söz vererek konuyla ilgili düşüncelerini aldı.

Bakmadan Geçme