İşte Türkiye'nin yerli otomobili...

'Türkiye'nin Otomobili'nin ön gösterim aracının tanıtımı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Gebze'de yapıldı.

TAKİP ET

Yerli otomobilin tanıtım töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Bugün ülkemiz için tarihi bir güne, Türkiye'nin 60 yıllık rüyasının gerçeğe dönüşmesine şahitlik ediyoruz. Aracımız sıfır emisyonla çalışarak çevreyi hiç kirletmeyecek. Bu otomobil yerli ve millidir. Şahsım adına ilk ön siparişi de buradan veriyorum'' dedi. Erdoğan, yerli otomobil fabrikasının Bursa Gemlik'te TSK arazisi üzerinde kurulacağını da açıkladı.

YERLİ OTOMOBİLDEN DETAYLAR

30 dakikanın altında hızlı şarj imkanı veren otomobil, 300 km ve 500 km menzil opsiyonlarına sahip.

UZUN ÖMÜRLÜ BATARYA PAKETİ

Araçta, gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketi mevcut. Otomobilde, 200 beygir güç ile 7.6 saniye, 400 beygir güç ile 4.8 saniye altında 0-100 km/s hızlanma kapasitesi bulunuyor.

SİSTEM, DİREKT OLARAK BAKIM NOKTASIYLA İLETİŞİME GEÇECEK

Yerli otomobil, sürekli olarak merkeze bağlı olacak ve bazı sistem güncellemeleri sürücünün bile hissedemeyeceği şekilde giderilecek. Ayrıca bakım ve parça değişimi gerektiren arıza durumlarında ise sistem, direkt olarak bakım noktasıyla iletişime geçecek.

TRAFİK SIKIŞTIĞI ZAMAN...

Yerli otomobil otonom sürüş teknolojisine sahip olacak. Trafik sıkıştığı zaman otomobil kendiliğinden durup kalkabilecek. Sürücünün direksiyonla kontrol etmesine gerek kalmayacak.

HOLOGRAFİK ASİSTAN TEKNOLOJİSİ

Yerli otomobilde Holografik Asistan teknolojisi de bulunuyor. Bu teknolojiyle yol detayları, tümsekler, köprüler sürücünün direkt olarak gözbebeğine ışınlar yoluyla iletilecek. Sürücü yola bakarken aynı zamanda bu uyarıları da görebilecek. Holografik Asistan teknolojisidünyada ilk kez kullanılıyor.
Bakan Varank: "Bu otomobil, tüm fikri ve sınai mülkiyet haklarıyla, mühendislik kararlarıyla Türkiye'nin otomobilidir"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Bu otomobil, tüm fikri ve sınai mülkiyet haklarıyla, mühendislik kararlarıyla Türkiye'nin otomobilidir. Bu otomobilden kazanılan her kuruş, Türkiye'nin kazancıdır. Bu gurur, 82 milyon vatandaşımızın, Türkiye'nin gururudur. Türkiye'nin otomobili, sadece bir araba üretme projesi de değildir." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi ve TOGG Yeniliğe Yolculuk töreninde konuştu. Türkiye'nin 2002 yılında 36 milyar dolarlık ihracat yapabilen, bunu da düşük sektörel çeşitlilikle gerçekleştiren bir sanayi altyapısına sahip olduğunu belirten Bakan Varank, "Özel sektörü yenilikçiliğe, girişimciliğe ve Ar-Ge'ye teşvik edecek mekanizmalar yoktu. 17 yılda güçlü bir Ar-Ge ve girişimcilik ekosistemi oluşturduk. Bugün artık 170 milyar dolara ulaşan bir ihracat hacmine sahibiz. Hemen hemen her sektörde üretim yapabiliyoruz. Türkiye'nin dört bir yanında sıfırdan kurduğumuz bin 500'ün üzerinde Ar-Ge ve Tasarım Merkezi ile 85 Teknopark, yeni fikirlerin ürüne dönüşmesine ev sahipliği yapıyor." dedi.

"YÜZDE 20'LERDE OLAN YERLİLİK ORANINI YÜZDE 70'LERİN ÜZERİNE ÇIKARTTIK"

Türkiye'nin özellikle savunma sanayinde tüm dünyanın konuştuğu bir başarı hikayesi yazdığının altını çizen Bakan Varank, "Kendimize inandık, yüzde 20'lerde olan yerlilik oranını yüzde 70'lerin üzerine çıkarttık. Türkiye'nin girişimcilerinin, mühendislerinin, yazılımcılarının isteyince neleri başarabildiklerini bize örtülü ambargolar uygulayanların zihnine kazıdık. Kazandığımız bu tecrübeyle, ülkemizi her alanda yüksek teknoloji üreten ve teknolojiye yön veren ülkelerden biri haline getirmek istiyoruz. Milli Teknoloji Hamlesi ruhuyla hazırladığımız, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimiz bu vizyonumuzun bir parçası. Ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı güçlendirme yolunda, ülkemizin en büyük teknoparkı Bilişim Vadisi'ni bugün resmen açıyoruz. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubuna ev sahipliği yapan bu merkezdeki birçok girişim, kritik yerli ve milli teknolojilerin öncüsü olacak. Bilişim Vadisi'nin paydaşları olan kamu, üniversite, sanayi ve sivil toplum kuruluşları güçlü bir sinerji oluşturacaklar. Buradaki somut projelerle, küresel markalarımızın oluşmasını ve değeri milyar dolarla ölçülen Türk girişimlerinin ortaya çıkmasını sağlayacağız." diye konuştu.

"DEVRİM OTOMOBİLİ GİBİ CESARETLİ ADIMLAR ATILDI"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yoluna daha büyük adımlarla devam edecek olan Bilişim Vadisi'nin ülkemizin 21. yüzyıldaki konumunu güçlendireceğine inandığını belirterek, "Geçmişte Vecihi Hürkuş gibi Nuri Demirağ gibi parlak isimler Türkiye'nin önünü açacak girişimlere niyetlendiler. Devrim otomobili gibi cesaretli adımlar atıldı. Ama maalesef yeterli ekosistem gelişmediğinden, en çok da bu işleri sahiplenecek, yüreklendirecek bir siyasi irade olmadığından böyle fevkalade önemli çabalar akim kaldı. Yerli, milli, özgün atılımları boğmaya çalışan zihniyet yüzünden birçok fırsatı kaçırdık. İşte son 17 yılın belki de en büyük başarısı, bu zihniyetleri dönüştürmek oldu. Gencinden yaşlısına, girişimcisinden sanayicisine tüm milletimiz, tarih boyu sahip olduğu özgüveni bu dönemde geri kazandı. Bugün dünyaya açılmış Türk müteşebbislerin başarı hikayelerine göğsümüz kabararak şahitlik ediyoruz. Yıllarca bu millete “Yapamazsın, başaramazsın” diyenlere inat, “en iyisini biz yaparız” dediğimiz günlere geldik. Türkiye'nin 60 yıllık hayali olan kendi otomobilini üretme fikrinin işte bu günlerde gerçeğe dönüşüyor olması asla bir tesadüf değil." şeklinde konuştu.

"BU OTOMOBİLDEN KAZANILAN HER KURUŞ, TÜRKİYE'NİN KAZANCIDIR"

Bakan Varank sözlerine şöyle devam etti: "Her biri birbirinden tecrübeli parlak zihinler burada, Bilişim Vadisi'ndeki Ar-Ge merkezinde bu otomobili geliştiriyorlar. Bu otomobil, tüm fikri ve sınai mülkiyet haklarıyla, mühendislik kararlarıyla Türkiye'nin otomobilidir. Bu otomobilden kazanılan her kuruş, Türkiye'nin kazancıdır. Bu gurur, 82 milyon vatandaşımızın, Türkiye'nin gururudur. Türkiye'nin otomobili, sadece bir araba üretme projesi de değildir. Türkiye'nin yeni fırsat pencerelerini yakalama hamlesidir. Bakınız; otomotiv sektörü, köklü bir değişim sürecinden geçiyor. Bağlantılı, otonom ve elektrikli otomobil pazarı, köklü markaların yanında yeni girişimlere çok büyük fırsatlar sağlıyor. Bugün, elektrikli ve bağlantılı araçlar, toplam araç satış gelirlerinin yalnızca yüzde 1'ine sahipken, 15 yıl sonra bu oran yüzde 40'lara çıkacak. Bu otomobilleri ve beraberindeki mobilite ekosisteminin içereceği tüm kritik teknolojileri özgün olarak geliştirme imkânımız var. İşte Türkiye'nin otomobiliyle, küresel piyasada rekabet edecek markamızı oluşturuyor, sektörün geleceğinde biz de varız diyoruz. Bu proje Aynı zamanda otomotiv yan sanayisinin yeni teknolojilere karşı kendini güncellemesine de öncülük edecek. Böylece otomotiv sektöründeki 32 milyar dolarlık ihracat kapasitemizi ve istihdam hacmini daha da yukarılara çekeceğiz."

"TÜRKİYE'Yİ BU TEKNOLOJİYE HAZIR HALE GETİRECEĞİZ"

İlgili bakanlarla birlikte; geliştirilecek araçlara uygun şarj altyapısını kurmak, kullanım alanlarını belirlemek ve hukuki düzenlemeleri tasarlamak için şimdiden çalışmalara başladıklarını kaydeden Bankan Varank, "Türkiye'yi bu teknolojiye hazır hale getireceğiz. Bu başarının sahipleri olan, elini taşın altına koyarak Türkiye'ye bu gururu yaşatan; başta Odalar ve Borsalar Birliği olmak üzere, Girişim Grubumuzun babayiğitlerini, CEO'muz liderliğindeki tüm ekibi tebrik ediyorum. Projenin bugüne ulaşmasında emeği geçmiş selef bakanlarımıza bilhassa teşekkür etmek istiyorum. Bu süreçte bize kritik destekler sunan Hazine ve Maliye, Milli Savunma ve Ulaştırma Bakanlıklarımız başta olmak üzere tüm bakanlıklarımıza da ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Resmi açılışını gerçekleştirdiğimiz, Türkiye'nin gücüne güç katacak Bilişim Vadimizin de gençlerimiz, girişimcilerimiz ve yatırımcılarımıza hayırlı olmasını diliyorum." şeklinde sözlerini tamamladı.

HİSARCIKLIOĞLU: "2020'DE MARKA TANITIMINI 2021 DE FABRİKA AÇILIŞI 2022'DE İLK ARAÇ BANTTAN ÇIKACAK"

TOBB ve TOGG Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin otomobilinin tanıtımında konuşma, "2020'de marka tanıtımını 2021 de fabrika açılışı 2022'de ilk araç banttan çıkacak. Ezberleri bozacağız. Türkiye'nin otomobili 4 alanda devrim yapıyor. Bunlardan ilki işbirliği modelimiz. Farklı sektörden babyiğitleri aynı masaya topladık." dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye'nin Otomobil Girişimi Grubu (TOGG) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin otomobilinin tanıtımında konuşma yaptı. Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak 1.5 milyon üyemizle geçmişten bugüne ülkemizin gelişmesi için çok önemli misyonlar üstlendik. Bugün bir başka gururluyum. 2017 TOBB Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanımız bize bir çağrı yapmış ve bu işi üstlenmemizi istemişti. Verdiğimiz sözün arkasındayız. Bu işi başaran Türk özel sektörü adına şeref duyuyorum." dedi.

"OTOMOTİV SEKTÖRÜ DÜNYADA KABUK DEĞİŞTİRİYOR"

Otomotiv sektörü dünyada kabuk değiştirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "1960'larda biz bu fırsatı kaçırmıştık, devrim arabasına sahip çıkamamıştık. Bu sefer Allah'ın izniyle başaracağız. Taşın altına elimizi koyarız dedik, dalga geçtiler ortak girişim grubumuzu kurduk inanmadılar pes etmedik çalışmaya devam ettik. Bugün buradayız." şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, bu 82 milyonun gururu Türkiye'nin otomobili olduğunu belirterek, "Markası patenti, tasarımı bizim olacak. Lisans satacağız. Kendi patentlerimizi için yabancı mühendisleri çalıştıracağız." diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİ 4 ALANDA DEVRİM YAPIYOR"

2020'de marka tanıtımını 2021 de fabrika açılışı 2022'de ilk araç banttan çıkacağı bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, "Ezberleri bozacağız. Türkiye'nin otomobili 4 alanda devrim yapıyor. Bunlardan ilki işbirliği modelimiz. Farklı sektörden babyiğitleri aynı masaya topladık. İkincisi nitelikli çalışanlar yurtdışına göçüyor dediler. Gürcan Karakaş'ı Almanya'dan aldık projenin başına koyduk beyin göçünü tersine çevirdik." dedi.

"BU YENİ BİR MEYDAN OKUMADIR"

Türkiye'nin ilk defa teknolojide dünyada başa oynadığının altını çizen Hisarcıklıoğlı, "Bugün dünyada ne yapılıyorsa aynısını onlarla aynı zamanda yapıyoruz. Artık devlet hedef veriyor. Kamu-özel sektör atılacak adımları birlikte düzenliyor. Türkiye'nin otomobili dijital ekonomiye geçiştir. Gayri safi milli hasılaya 50 milyar dolar katkıdır. Bu yeni bir meydan okumadır." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme