Kadınlarda idrar kaçırma problemi tarih oluyor

Günümüzde idrar kaçırma ve pelvik taban gevşekliği doğumlar ve yaş ile bağlantılı olarak dünyada milyonlarca kadını etkilemekte.

TAKİP ET

50 yaş üstü kadınların yüzde 60-80'i vajinal atrofiden etkileniyor, yüzde 40'ı da çeşitli derecelerde ve şekillerde idrar kaçırma problemi ile karşılaşıyor. Pelvik taban kas egzersizlerin (Kegel), hasta uyumunun az olması nedeniyle genellikle başarısız olduğunu anlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Dilek Özdur, cerrahi tedavilerin etkili fakat iyileşme sürecinin uzun ve ağrılı olduğunu belirtti.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Dilek Özdur, "Vajinal duvarların bağ dokusu pelvik organ desteğinde önemli bir faktördür. Pelvik taban disfonksiyon bulguları, vajina veya onu destekleyen bağ dokusundaki gevşekliğe bağlı ortaya çıkar. FotonaSmooth vajinal duvardaki bağ dokusunu sıkılaştırıp, pelvik taban desteğini düzeltiyor. Vajinal mukozaya uygulanan optimal ardışık ısı pulsları vajinal duvarda sıkılaşma ve gençleşme sağlıyor. Smooth modda mukozaya kontrollü yüzeyel uygulama ile derin dokuların etkilenme riski bulunmuyor. Isının dokudaki kontrollü ve optimal dağılımı kollajenin yeniden şekillenmesi ve yeni kollajen oluşumunu sağlıyor" diyerek, jinekolojide lazer uygulamalarının ise hangi rahatsızlıklarda kullanılabileceğini anlattı:

"Jinekolojide lazer uygulamaları başlıca idrar kaçırma, vajinal gençleştirme, vajinal atrofi, vajinal kuruluk, genital siğiller, rahim ağzı yaraları, polipleri ve kistleri ve jinekolojik estetik uygulamalarda kullanılmaktadır. Öksürmek, hapşırmak, gülmek gibi karın içi basıncı artışıyla oluşan idrar kaçırma stres idrar kaçırma olarak adlandırılır. Lazer tedavisi ile hafif ve orta dereceli stres idrar kaçırmada, ciddi idrar kaçırmada da çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Mix tipi idrar kaçırma şikayeti olan kadınlarda stres komponenti oldukça rahatlamaktadır. İşlem 20-30 dakika sürmekte, hastanın klinik bulgularına göre bir ila üç seans lazer tedavisi uygulanmaktadır. Hastaların yüzde 80'i şikayetlerinin ciddi oranda azaldığını ifade etmektedir. Doğuma veya yaşa bağlı vajinal gevşeklik sendromunda lazer uygulaması ile vajinal kanal fototermal etki ile sıkılaşmaktadır. Vajinal mukoza kalınlaşmaktadır. Hastaların yüzde 95'i cinsel birliktelik kalitesinde artış olduğunu ifade etmektedir. Kadının kendine güveni ve mutluluğu artmaktadır. Menopoz döneminde vajinal kuruluk, hassasiyet ve ağrılı ilişki şikayetleri sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Vajinal kanala uygulanan çok düşük enerjili lazer tedavisi mikrodamarlanma ve kanlanmayı artırmakta ve kollajen fibril kısaltma etkisi yapmadan doku yenilenmesi gerçekleştirmektedir. Normal vajina mukoza yapısını ve fonksiyonunu düzeltmektedir. Uzun süreli östrojen tedavisi ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır."

Op. Dr. Dilek Özdur, lazer tedavisinin uygulandığı diğer bir jinekolojik problemin genital siğiller olduğunu belirtti. Özdur, "Noktasal atışlarla cilde veya mukozaya zarar vermeden vulvar ve vajinal siğiller çok kısa sürede yok edilebilmekte, herhangi bir iz kalmadan çok hızlı bir iyileşme gerçekleşmektedir. Güvenli ve etkili bir uygulama olması, ofis koşullarında uygulanabilmesi, sosyal hayata anında dönüş ve hızlı iyileşme sağlaması, yüksek başarı oranı ve hasta memnuniyeti nedeniyle jinekolojik lazer uygulamaları önemli bir tedavi yöntemi haline gelmiştir. Yakın zamanda da tüm jinekologların vazgeçilmezi olacaktır" diye konuştu.

Bakmadan Geçme