Kalp yetmezliği olan hastaya bu yöntem ilk kez uygulandı

Elazığ'da Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreterliği'ne bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde kalp yetmezliği tanısı konulan hastaya ilk kez uygulanan bir yöntemle, Biventriküler ICD kalp pili takıldı.

TAKİP ET

Kalp yetmezliği şikayetinden dolayı ilaç tedavisi gören ve hastanede sürekli tedavi olan hasta, uygulanan Biventriküler ICD (Üç Odaklı Şok Pili) implantasyonunun başarılı bir şekilde yapılmasıyla sağlığına kavuştu. Konu hakkında bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ersin Yıldırım, ilk defa yaptıkları işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu işlemin daha öncede Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yapıldığını belirten Yıldırım, “Hastanemizin mevcut alt yapısı, hastanemizin teknik olanakları müsait olduğu için Elazığ'da Eğitim Araştırma Hastanemizde de gerçekleştirebiliyoruz. Bu pilin farkı ise normal pillere göre bu pil sadece kalp pili olmaktan öte kalp yetmezliği tedavisinde kalp duvarlarının birbirine uyumlu olarak kasılmasını sağlayarak kalp yetmezliğinin tedavisinde ciddi faydalar sağlayabiliyor. Aynı zamanda bu pillerin diğer bir özelliği de bu piller ICD, dediğimiz özellikleri sayesinde kalpte oluşabilen hasta hayatını tehdit edebilecek ve hastanın ölümüne neden olabilecek ciddi ritim bozukluğu durumunda bunu otomatik olarak saptayıp gerekli enerjiler vererek, gerekli enerjiler vererek hastanın kalp ritmini normale çevirebiliyor. Biz bu işlemi hastanemizde geçen hafta başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Hastamızın kontrolleri ve takiplerinde de daha önce ilaç tedavisi aldığı döneme göre ciddi iyileşmeler saptadık. İşlem yaklaşık olarak 1 buçuk, 2 saat kadar sürdü. İşlemden sonra hastamızı 2 gün boyunca hastanemizde takip ettikten sonra başarılı bir şekilde taburcu olma işlemini gerçekleştirdik” dedi.

Bakmadan Geçme