Kayıp eserler 117 yıl sonra gün yüzüne çıktı
Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Kayaokay, Recep Vahyi'nin kayıp eserlerini müzayededen satın alarak Türk edebiyatına kazandırdı.
Türk edebiyatında 'ara nesil' olarak adlandırılan dönemin önemli yazarlarından Recep Vahyi'nin 117 yıl önce kendi el yazısıyla yazdığı ve kayıp olarak bilinen eserleri gün yüzüne çıktı.
Munzur Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Kayaokay, eserleri bir müzayededen satın alarak Türk kültürüne kazandırdı.
Doç. Dr. Kayaokay, Osmanlı dönemi el yazmaları üzerine akademik çalışmalar yaparken, Recep Vahyi'nin 'Defter-i Tesvidat' ve 'İhtisasat' adlı iki önemli eserine rastladı. Bu eserlerin yurt dışına çıkma ihtimaline karşı harekete geçen Kayaokay, kredi çekerek kitapları satın aldı. Eserlerin, yazarın kendi el yazısı ve tashihleriyle oluşturulduğu, 1907 ve 1909 yıllarına ait olduğu belirtildi.
Recep Vahyi'nin Türk edebiyatında Tanzimat ile Servet-i Fünun arasında köprü görevi gördüğünü belirten Kayaokay, 'Bu eserler, sadece edebi anlamda değil, kültürel tarihimiz açısından da büyük önem taşıyor. İleride bu eserleri külliyat halinde yayımlamayı planlıyoruz' dedi. Kayaokay, kültürel hazinelerin korunması için bir komisyon kurulması gerektiğini de vurguladı.