Kılıçdaroğlu'na ADD'den tepki

ADD Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt, 32. yıl önce bombalı saldırıda hayatını kaybeden Bahriye Üçok'u anma programında konuştu.

TAKİP ET

Bozkurt, “Aman bize oy verecekler diye sen türbana özgürlük çıkartamazsın, çıkar da görelim.” dedi..

Başkan Bozkurt, "Hepimize Cumhuriyetin kurucularından miras bir görev var. Bazılarımız bu görevin farkında değil. Şu parti de bu parti de siyaset yapıyor. Cumhuriyet dünyada eşi benzeri olan bir devlet değildir. Aman bize oy verecekler, aman efendim bize oy vermezler.

Anayasanın 24. maddesi orada durduğu sürece sen türbana özgürlük için yasa çıkaramazsın, çıkar da görelim. Kimse bu kimseye herkes dahil devletin herhangi bir kanunu din kurallarına bağlayamaz. Bunu şiddetle reddediyorum" diye konuştu..
Başkan Bozkurt, "Şimdi böyle bakıldığı zaman Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanının bu önerisi ve sunulan yasa teklifinin ben anayasayla uyumlu olduğunu düşünmüyorum.

Böyle bir şeyin anayasa haline getirilmesi çok daha vahimdir. Çünkü anayasamız da zaten güvence altındadır. Böyle bir güvenceye gereksinim de yok. Dolayısıyla bu insanların inançlarıyla oynamamak lazım. Laik demokratik, sosyal hukuk devletini bütün kurallarıyla işletirsek kimsenin yok başını örttüm yok başını açtım diye endişe etmesine gerek olmaz" ifadelerini kullandı..

KILIÇDAROĞLU'NUN 'BAŞÖRTÜSÜ' İKİZYÜZLÜLÜĞÜ: DÜN 'BEZ PARÇASI' BUGÜN 'YASAL GÜVENCE'

Geçmişte "başörtüsü" konusunda yaptığı skandal açıklamaları görmezden gelen CHP lideri, "Kadınlara giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkartıyoruz. Bu hakkı yasal güvenceye alacağız. Bunu bir tartışma konusu olmaktan tümüyle çıkartacağız." diye konuştu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan öncülüğündeki AK Parti hükümetinin yıllardır mücadelesini verdiği başörtüsü sorunu, yıllar önce çözülmüşken Kılıçdaroğlu'nun söz konusu çıkışı neden yaptığı merak konusu oldu.

2023 seçimlerinde aday olacağı yüksek sesle dillendirilen fakat ittifak ortaklarının vetosuna takılan Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz yıllarda başörtüsü konusunda yaptığı açıklamalar yeniden gündem oldu.

KILIÇDAROĞLU BAŞÖRTÜSÜ İÇİN NELER DEMİŞTİ?

Kılıçdaroğlu, 5'inci sınıftan itibaren başörtüsüne izin veren düzenlemeye "Bir süre sonra belki de türban takan kardeşimiz türbanını açacaktır. İlla ömür boyu takacaksın diye bir kural mı var?" diyerek tepki göstermişti.

"Başörtüsü ile okula gidilmesi hukuka ve laikliğe aykırıdır" diyen Kılıçdaroğlu, başını açıp üniversiteye gitmenin devlet kuralı olduğunu dile getirmişti..
CHP lideri, katıldığı bir başka canlı yayında, başörtüsü için "Türban çuldur Türban 1 metrekare'lik bez barçasıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Kılıçdaroğlu'nun, AK Parti hükümeti tarafından çözüme kavuşturulan başörtüsü meselesini ilk sahiplenişi değil. CHP lideri, geçtiğimiz yıllarda, başörtüsü yasağını kendilerinin kaldırdığını öne sürmüş, "O dönem YÖK başkanıyla konuştum, başörtüsü yasağının kaldırılmasını söyledim ve kaldırdılar. Başörtüsü yasağını biz kaldırdık" demişti.

VEKİL OLDUĞU DÖNEMDE CHP BAŞÖRTÜSÜ SERBESTİSİNE KARŞI ÇIKARAK AYM'YE BAŞVURMUŞTU

2008 yılında çıkan yasayla başörtü yasağı kaldırılırken, Kemal Kılıçdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu CHP'li milletvekilleri Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) iptal başvurusunda bulunmuştu.

DSP'li milletvekillerinin de desteğiyle gerekli imzayı tamamlayan CHP, değişikliğin iptali veya yok hükmünde kabul edilmesini ve yürürlüğün durdurulmasını istemişti.

CHP yönetimi, bir taraftan yasakları savunarak bunun öncülüğünü yaparken diğer taraftan da enteresan bir şekilde başörtülü açılımı adı altında parti programı düzenleyerek çarşaf giyen kadınlara rozet takmıştı.

2010'da kaset skandalıyla genel başkan değişikliği yaşanan CHP'de yeni başkan olan Kemal Kılıçdaroğlu, "Başörtülü kızlar üniversiteye rahatlıkla girecek ve bunu CHP çözecek" sözleriyle çıkış yapmış ancak bir gün sonra "Kızlar okula türbanla gidecek demedim" diyerek sözünü geri almıştı.

OKUDUĞU KİTAPLA DA MİLLİYETÇİ TABANA MESAJ VERDİ

Kılıçdaroğlu'nun yayınladığı videoda dikkat çeken bir başka detay da okuduğu kitap oldu.

Başörtüsü konusunda propaganda yapan Kılıçdaroğlu'nun, Ziya Gökalp'in Türkçülüğün Esasları isimli kitabı ile de kendisinin adaylığına onay vermeyen İYİ Parti'nin milliyetçi tabanına mesaj gönderdiği düşünülüyor.

Bakmadan Geçme