Köylüler duyarlılık gösterdi, dağ keçileri tarlalara kadar indi
Tunceli'de Bezuvar cinsi çengel boynuzlu dağ keçileri, artık sürü halinde yerleşim yerlerine kadar inerek besleniyor. Dağ keçilerin, köylere yaklaşmasındaki en önemli etkenin köylülerin kaçak avcıları bölgeden uzak tutması olarak görülüyor.
Türkiye'de Kuzeydoğu, Doğu Anadolu ve Toroslar'ın doğusunda yaşayan Bezuvar cinsi dağ keçisi, besin maddesi bol alan alçak yerleri seviyor. Ancak insanların baskısından dolayı yüksek dağlara sığınmak zorunda kalan dağ keçileri, Tunceli'de sürü halinde yerleşim yerlerine kadar inmeye başladı. Merkeze bağlı Rabat köyünde de Köy Muhtarı Ali Hıdır Ergün'ün öncülüğünde, civar köylülerin son yıllarda kaçak avcılarla yaptığı mücadele ve bilinçlendirme çalışması sonucu, dağ keçilerinin sürü halinde köylere kadar inmesinde en önemli etken olduğu tahmin ediliyor.
Köylerinin yaban hayatı açısından son derece zengin olduğunu belirten Muhtar Ali Hıdır Ergün, “Burası kırsal bir yer ve her çeşit hayvan var. Yoğunlukla dağ keçileri bulunuyor. Daha önceden bilinçsiz avlanılıyordu. Yaklaşık 4-5 yıldır biz hem muhtarlık olarak hem köy halkı olarak buna karşı çıktık. Bunu engelledik. Sahiplendik. Şimdi de hayvanlar çoğaldı. Bahçe, tarla ekiyoruz. Bazen zarar verdiği halde biz yine onları her zaman sahipleniyoruz. Avcıları bırakmıyoruz. Bu şekilde doğayı dengeliyoruz” dedi.
Dağ keçilerinin kendileri için kutsal olduğunu belirten köylülerden Ali Ercan ise, “Doğamız, kültürümüzün en temel nedenlerinden biridir dağ keçisi. Aynı zamanda Alevinin kutsal varlıklarıdır. Toplu yapılan doğa gezilerinde hayvanlar ürküyor. Yabancı bir insanın köye gelişini algılıyorlar. Yabancılar geldiği zaman hayvanlar bir süre uzaklaşıyor. Biz Alevi olarak bunlar madem kutsallarımızsa biz bunu bireysel olarak değil toplumsal olarak sahiplenmeliyiz. Çünkü bunlar kutsal varlıklarımızdır” diye konuştu.