Köylüler, yıllardır kullandıkları yolun açılmasını istiyor

Diyarbakır'da yaklaşık yarım asırdır kırsal mahallelerdeki vatandaşların Dicle Üniversitesi Hastanesine ve kent merkezine gitmek için kullandığı yol araç trafiğine kapatıldı. Köylüler, mağduriyetlerinin giderilmesi için yolun açılmasını istedi.

TAKİP ET
Diyarbakır'da yaklaşık yarım asırdır kırsal mahallelerdeki vatandaşların Dicle Üniversitesi Hastanesine ve kent merkezine gitmek için kullandığı yol araç trafiğine kapatıldı. Köylüler, mağduriyetlerinin giderilmesi için yolun açılmasını istedi.

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde bulunan Tanoğlu köyünün topraklarının bir kısmı 1965-70 yılları arasında istimlak edildi. İstimlak sürecinde köy sakinleri, eski köyün yaklaşık 1 kilometre yukarısında bulunan Güzelköy-Karaçalı yolunun üst tarafına taşındı. Ancak köy mezarlığı ve bazı tapulu araziler üniversite yerleşkesi içerisinde kaldı. Silvan ve Çınar ilçeleri ile çevredeki köylerden gelenler hastaneye gitmek için yıllarca Tanoğlu köyünün hemen karşısında bulunan hastane yolunu kullandı. Ancak 16 Ocak 2017'de üniversite yerleşkesi içerisinde polis aracına yönelik düzenlenen bombalı saldırının ardından köylülerin kullandığı yol güvenlik gerekçesiyle araç trafiğine kapatıldı. Yolun kapatılmasının kendilerini zor durumda bıraktığını köylüler, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Kendisinin 43 yaşında olduğunu ve kendini bildi bileli bu yolu kullandıklarını ifade eden Tanoğlu köyü sakinlerinden Mehmet Sadık Şenyiğit, 'İstimlak sonrası bizler yukarı yola yani eski Silvan yolu tarafına geçtik. Bu yolu sadece biz değil bütün çevre köyler hastaları olduğu zaman veya şehre gitmek istedikleri zaman bu yolu kullanıyorlar. Yaklaşık bir yıl önce burada mezarlığın orada bir patlama oldu. O patlama dolayısıyla yolumuz kapatıldı. Ayrıca mezarlığımız şuan üniversite arazisi içerisinde. Babam 29 Kasım 2017'de evde vefat etti. Biz mecburen buradan Diyarbakır'a oradan Tıp Fakültesi tarafından üniversiteye giriş yaparak mezarlığa geçiş yaptık. Buradan baktığınızda yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta mezarlığımız. Bizim talebimiz bu yolun açılması. Güvenlik gerekçesiyle kapatıldıysa burada güvenlik noktası kurulabilir, bariyer kurulabilir. Buna destek veriyoruz. Ama yolun kapatılmamasını istiyoruz. Otobüs durakları arka tarafta yaklaşık 500 metre uzaklıkta. Bizim öğrencilerimiz de var, arabası olmayan vatandaşlar var. Mecburen bu yolu yaya kullanıp otobüslere kadar gidiyorlar. Bugün havalar güzel yarın yağmur, kar olduğunda o imkanları nasıl kullanacaklar. Tek talebimiz bu yolun açılması' dedi.



'Yolun kapatılması elimizi kolumuzu bağladı'

Köy sakinlerinden Ali Bayram ise en az 15 köyün bu yol güzergahında bulunduğunu ve yolu kullandığını belirterek, 'Bu yol hastane yoludur ve çok eskidir. Bu yolu kapattığın zaman öğrenciler nasıl şehre gidecek, nasıl otobüse yetişecek? Yol kaldırılmasın. Eğer bu yol olmazsa Kabe Köprüsü'nden Mardin Kapı'ya oradan dönüp şehre gidiyoruz' diye konuştu.

Bakmadan Geçme