Memur ve emekli zammında yeni dönem

Memur ve emekli maaşları, hedef enflasyona göre yapılacak zamla yükselişe geçebilir, en düşük emekli maaşı 11.250 TL'ye çıkabilir.

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65 olarak açıkladıktan sonra memur ve emekli zam hesaplarının değişeceğini açıkladı. Şimşek, "Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak" dedi. Bu yeni yaklaşım doğrultusunda, toplu sözleşme zammına ve refah payına yüzde 50 zam beklentisi ortaya çıkıyor. Bu sayede en düşük emekli maaşı 11.250 TL'ye, memur maaşı ise 33 bin TL'ye ulaşabilir.

Türkiye ekonomisinin 2024-2026 dönemine yönelik Orta Vadeli Program da yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65 olarak belirledi. Bakan Şimşek, "Ücret düzenlemeleri bundan sonra gerçekleşen değil, hedef enflasyona göre yapılacak" şeklinde açıklamalarda bulundu. Bu yaklaşım, memur ve emekli zamlarının hesaplanma şeklini değiştiriyor.

Yüzde 65'lik yıl sonu enflasyon tahminine göre, 6 aylık enflasyonun yüzde 38 olması bekleniyor. Bu oran, memurların ve emeklilerin ocak zammı hesaplamalarında kritik bir faktör olacak.

Memurların toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı eklenerek yüzde 50'lik zam beklentisi oluşuyor. Ayrıca, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de enflasyonun önemi büyük. Hükümet, emeklilerin enflasyona ezdirmemesini sağlamak amacıyla refah payını eklemeyi düşünüyor.

Eğer ocak ayında maaşlara yüzde 50 zam yapılırsa, en düşük memur maaşı 22 bin TL'den 33 bin TL'ye çıkabilirken, en düşük emekli maaşı 7.500 TL'den 11.250 TL'ye yükselme potansiyeline sahip olacak.

Bakmadan Geçme