Milletvekili Erol, Elazığ muhtarlarıyla TBMM'de bir araya geldi
CHP'li Gürsel Erol, Elazığ muhtarlarıyla TBMM'de biraraya gelerek bölgenin sorunlarını ve muhtarların taleplerini dinledi.
"ELAZIĞ YANLIŞ YÖNETİLİYOR, VATANDAŞ ATEŞ TOPUNA DÖNMÜŞ"
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Gül ve beraberindeki 20 mahalle muhtarıyla TBMM'de görüştü.
Deprem sonrası yaşanan sorunlar, kentsel dönüşüm ve Elazığ'ın içme suyu sorunlarının gündeme geldiği görüşmede muhtarlar “Muhtarlık Yasası”nda yapılmak istenen değişikliklerle ilgili kaygılarını aktardılar.
Gürsel Erol görüşmenin başında muhtarların Elazığ'daki deprem sürecindeki emeklerine ve katkılarına teşekkür ederek “Vatandaş ateş topuna dönmüş. Deprem sonrası süreç ilerledikçe, süreçle ilgili sorunlar daha da büyüyor, çözülemez hale geliyor. Şimdi evlere taşınmalar başladı, evlerdeki eksiklikler yaşanarak görülecek. Arkasından ödemeler başlayacak. 1500-2000 lira maaş alanlardan 700-800 lira ödeme kesilecek. Bir emekli için büyük para bu. Bu sefer geçim sıkıntısı yaşanmaya başlayacak” dedi.
“İlk günden beri bunları gündeme getirdik; Elazığ afet bölgesi ilan edilmeli, evlerin büyüklükleriyle ilgili oturacak insanlarla görüşüp ihtiyaçları belirleyin, bununla ilgili tek bir fiyat politikası uygulayın” dedik. Fakat “ben yaptım, geç otur” gibi bir mantık getirildi.
“Devletimiz müthiş bir kaynak gönderdi Elazığ'a. Bunu inkar edemeyiz. Bakanların o ilk dönemdeki başarılı çalışmalarına mecliste teşekkür de ediyorum. Fakat ondan sonraki süreç müteahhitlik sektörüne çevrildi. Hangi ihaleyi kim alacak, hangi konutlar nerede yapılacak noktasına geldi. O nedenle inanılmaz mağduriyetler var. Kaynaklar doğru kullanılsaydı, biraz vatandaş ve özellikle muhtarları dinleselerdi bu depremden bir başarı hikayesiyle çıkarlardı. Herkes Allah razı olsun derdi. Herkes huzur içinde evinde otururdu. Şehir yeniden planlanırdı. Bu fırsatları kaçırdık ama zararın neresinden dönersek kardır.”
"KENTSEL DÖNÜŞÜMDE UZUN VADELİ VE DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ ŞART"
Kentsel dönüşüm kararı verilen bölgelerde vatandaşın iki talebi var. Bir, kat yüksekliğini artırın sorun çözülür diyor. Belediye başkanı buna sıcak bakmıyor, kendince haklı gerekçeleri var. İkincisi şu, deprem konutlarında yararlandırdığınız 20 yıllık krediyi burada da uygulayın diyor. Bunu çözebilirsek kentsel dönüşüm uygulanacak bölgelerde vatandaşın biraz da olsa mağduriyeti giderilir. Diğer şekilde yüksek faizli konut kredisiyle ev yapmak çok kolay değil. Vatandaş bunun altından kalkamaz.
TOKİ'nin işi geç yapmasından kaynaklı maliyet artışlarının vatandaşa yüklenmemesi lazım.
"ELAZIĞ BÜYÜK BİR İÇME SUYU SORUNUYLA KARŞI KARŞIYA"
Kentin ova bölgelerimizde sulama sorunları var. Elazığ'ın 50 yıl içme suyu sorunu yok dediler şimdi Hamzabey Barajı kurudu, 15 güne kadar su kesintileri başlayacak. Hamzabey Barajı nasıl desteklenir, Keban Barajı'ndan oraya nasıl su aktarılır, kentin su sorunu nasıl çözülür ona bakmak lazım. Elazığ'ın üç tarafı sularla çevrili bırakın tarımsal sulamada kullanmayı içmeye su bulamıyoruz.
"İÇME SUYU KAYIPLARI ÖNLENEMİYOR, ASKİ VE İSKİ'DEN DESTEK İSTEDİK"
Depremden kaynaklı yer altındaki su borularında patlaklar var, %50 oranında da su kaybı var dedik bizi ciddiye almadılar. Su kaybının %5'i geçmemesi lazım. Bu kaybı gidermek için İSKİ ve ASKİ genel müdürlerini buraya davet ettik. Yer altındaki su hattının bir değerlendirmesini yapsınlar istedik. Elimizden geldiği kadar, sorunları tespit edebildiğimiz kadar tüm bakanlıklarla toplantılara katılıp çözmeye çalışacağız.
"MUHTARLAR BİRARAYA GELEBİLİYOR, MİLLETVEKİLLERİ GELEMİYOR"
Ben sizi öncelikle kutluyorum. Bakıyorum burada kentin her bölgesinden, her siyasi düşünceden muhtarlarımız var. Siz kendi aranızda böyle bir birliktelik oluşturup Ankara'ya geldiniz, bu güne kadar milletvekilleri olarak bizim beceremediğimiz birşeyi becerdiniz. Ben ilk günden beri çağrı yapıyorum “bu kentin sorunları var, bu sorunlara ideolojik yaklaşmayalım, kentin sorunlarına parti bakış açısıyla bakmayalım” diyorum ama ne yazık ki bu birlikteliği yakalayamadık.
Keşke muhtarlar olarak sizin oluşturduğunuz bu tabloyu ilin siyasetçileri ve bürokratları olarak biz de oluşturabilseydik ilin çözülmez denilen sorunlarını çözmeye daha da yaklaşabilirdik.
Elazığ Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Gül; Elazığ'ı en iyi anlayan milletvekili olarak size teşekkür ediyoruz.
Gürsel Erol'un konuşmasının ardından Elazığ Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Gül söz alarak sorunlarını aktardı.
Gül konuşmasında “Evlerin büyüklüğünün baştan beri yanlış olduğunu söyledik. Aile yapımıza uygun değil dedik. Hangi mahallede çalışma yapılacaksa sorunları en iyi mahalle muhtarlarımız bilir, depremden sonra yaralarımızı sarmak, kenti yeniden yapılandırmak özellikle eski mahalleleri dönüştürmek için bu fırsattır dedik. Bu anlamda sorunlarımızı en iyi anlayan milletvekili olarak size Elazığlılar adına teşekkür ediyoruz. Bu günden sonra yeni oluşacak sıkıntıların önüne geçmek için, şehrin kalkındırılması için neler yapılması gerek artık bunun mücadelesini vermek gerekiyor” dedi.
Ahmet Gül muhtarlık yasa taslağıyla ilgili kaygılarını dile getirerek “Muhtarlık seçimlerinin belediye seçimlerinden ayrılmasıyla ilgili bir yasa çalışması var. Bu yeni problemler doğuracak. Muhtarların bağımsızlığını önleyecek, seçimleri siyasallaştıracaktır” diye konuştu.