'Öğrenciler mutlu olacakları bölümleri tercih etmeliler'

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla aday öğrenciler heyecanlı bir tercih dönemine girdiler. Uzm. Psk. Danışman Nuran Sarıkaya üniversite adaylarının mutlu olacakları bölümleri tercih etmelerini ve dikkat etmeleri gereken diğer noktaları belirtti.

TAKİP ET

Üniversite adayları zorlu sınav maratonundan sonra büyük bir heyecanla 7-14 Ağustos arasında ÖSYM' ye yapılacak tercih başvuruları için üniversitelerin yaptığı tercih günlerinde rehberlik hizmeti alıyor.

Uzm. Psk. Danışman Nuran Sarıkaya, “Öğrenciler ilk önce mutlu olacakları ve sevecekleri meslekleri tercih etmeliler. Öğrencilere mesleklerin popülerliğine ve maddi kazançlarına bakmamalarını, kişiliklerine uygun yeteneklerinin olduğu meslekleri tercih etmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

POPÜLER MESLEKLER TERCİHLERDEKİ YERİNİ KORUYOR

Sarıkaya, “Öğrencilere genel olarak ilgi alanlarını, yeteneklerini, nasıl vakit geçirmekten hoşlandıklarını, hangi meslekleri seçmek istediklerini sorduğumuzda genelde insanların tercihleri popüler mesleklerden veya para kazanacakları mesleklerden yana oluyor. İyi puan almış öğrenciler öncelikle tıp, diş hekimliği, mimarlık, mühendislik gibi bölümleri tercih etmek istiyorlar. Daha düşük puan almış öğrenciler ise meslek yüksek okullarını tercih ediyor” açıklamalarında bulunarak öğrencilere yeni açılan bölümler sektördeki ihtiyaca göre açıldığından yeni bölümlerin her zaman avantajlı bir konumda olduğunu söyleyerek sınava girenlerin puanlarını tercih döneminde kullanmalarını söyledi.

“SINAVA GİRENLER PUANLARINI BEKLETMEMELİ”

Sarıkaya, açıklamasında; “Sıvana girenlere puanlarının bekletmemelerini ve tercih döneminde kullanmalarını tavsiye ediyorum. Öğrenciler tercihlerini girdikleri sınav döneminde yapmalılar” ifadesine yer verdi.

“ÖĞRENCİLER TERCİHLERİNİ GENİŞ BİR DİLİMDE YAPMALILAR”

Sarıkaya, “Öğrenciler kendi puan diliminin çok üzerinden ve altından da tercih yapmalılar. Tercih yapacakların toplamda 24 tercih hakları var. Eğer 10 tanesini kendi puanlarının çok üzerinden yaparlarsa 10 tanesini başarı sırasına yakın, kalan 4 tanesini aldığı başarı sırasının altında yaparlarsa adayların tercih ettikleri üniversitelerden birine yerleşeceklerini düşünüyorum” dedi.

“EŞİT AĞIRLIKTA SIÇRAMA OLABİLİR”

Tercihlerde sayısal öğrencilerin başarı sıralarının çok oynamayacağını düşünüyorum fakat eşit ağırlık tercihlerinde çok fazla sıçrama olabilir. Bu yüzden öğrenciler açıkta kalmayacak şekilde tercih yapmalılar.

Bakmadan Geçme